Iohannis crede că s-a conturat ceva la consultările fulger de azi. Criza nu pare însă pe final (Foto & Video)

Iohannis crede că s-a conturat ceva la consultările fulger de azi. Criza nu pare însă pe final (Foto & Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, la Cotroceni noi consultări cu reprezentanţii partidelor în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier, după ce Guvernul monocolor USR propus de Dacian Cioloș nu a reușit să obțină votul Parlamentului.

Câțiva lideri liberali anunțaseră miercuri seara că propunerea de premier va fi președintele partidului, Florin Cîțu. Însă, într-o ședință fulger de mai puțin de 5 minute ce a avut loc joi dimineață, liderii PNL au decis ca propunerea de premier să fie Nicolae Ciucă, general în rezervă care a condus în ultimii ani Ministerul Apărării.

Cîțu spune că nu Iohannis l-a impus pe Ciucă, ci a fost ideea lui. Totuși, se răzbună pe USR și anunță un guvern minoritar doar cu UDMR. Cioloș anunțase deja că nu va susține o astfel de formulă, având în vedere că USR e gata să negocieze refacerea coaliției și să voteze un guvern din care să facă parte.

Pe măsură ce consultările au avansat, lucrurile s-au complicat și la acest moment situația este următoarea:

  • PNL a propus un guvern minoritar cu UDMR, condus de Nicolae Ciucă.
  • UDMR are o problemă cu un premier din rândurile Armatei și nici nu i se pare o idee bună un guvern minoritar.
  • USR spune că nu va susține un guvern nimoritar, dar e pregătit să voteze un guvern din care face parte.
  • PSD respinge negocierile cu Cîțu și îi transmite lui Ciucă să vină la sediul PSD dacă vrea să discute.
  • AUR nu va susține un Guvern Nicolae Ciucă.

Rămâne să vedem ce va face Klaus Iohannis, care urmează să-și anunțe deciziile la 14:05.

În deschiderea consultărilor, Iohannis a spus că așteaptă ”o abordare constructivă și pozitivă în primul rând de la PNL, dar mai târziu astăzi și de la alte partide responsabile”. Să vedem dacă așteptările i-au fost întâlnite.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea consultărilor pentru desemnarea unui nou premier:

14:00 - Președintele Klaus Iohannis iese la declarații la 14:05, după care va pleca la Bruxelles. Vă invităm să citiți AICI declarația președintelui după consultări.

13:48 - Copreşedintele AUR, George Simion a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că şeful statului le-a transmis că propunerea de premier va fi generalul Nicolae Ciucă. El a afirmat că, dacă noua propunere de premier nu va reuşi să strângă o majoritate, atunci AUR va declanşa procedura de suspendare din funcţie a şefului statului.

”Ne-a spus domnul preşedinte că propunerea de prim-ministru va fi generalul Ciucă. Adică putem să Intrăm într-un sistem militarizat, în care vor conduce Armata şi preşedintele Iohannis.  Era foarte sigur domnul preşedinte, dădea semne că este convins că PSD îl va vota pe Ciucă”, a spus Simion, precizând că AUR nu va vota un guvern condus de Ciucă.

El a precizat că AUR a înaintat o altă propunere, a unui premier independent, precum Călin Georgescu. ”I-am pus în vedere că, dacă şi această propunere nu întruneşte o majoritate parlamentară, AUR va declanşa suspendarea preşedintelui. 

13:30 - Iohannis a început consultările și cu ultima formațiune, grupul minorităților parlamentare.

"Cum încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern, v-am reinvitat cu ocazia acestor consultări. Am avut consultări cu partidele până acum şi o să vă spun imediat ce cred că se conturează", a precizat şeful statului.

delegatia-minoritatilor
Foto: Administrația Prezidențială

13:24 - PSD respinge la acest moment discuții cu conducerea PNL, a anunțat Ciolacu, adăugând ca întâi Cîțu trebuie să schimbe decizia de la congres de a nu avea discuții cu social-democrații. El a spus, însă, că, dacă Nicolae Ciucă va fi desemnat de Iohannis ca premier și va iniția negocieri, va accepta întâlnirea, dar la sediul PSD.

ADVERTISING

Amintim că la acest moment Cîțu nu vrea refacerea coaliției cu USR și va merge în Parlament cu un guvern minoritar PNL-UDMR.

13:11 - Liderul UDMR Kelemen Hunor a subliniat că, deși personal îl admiră pe Nicolae Ciucă, principial nu e de acord ca el să conducă un guvern, pentru că e general în rezervă.

”Nicolae Ciucă e un militar excepțional, poate singurul care a condus trupe în teatrele de război. Pe palierul politic e o problemă: nu e foarte uzual în ultima perioadă, în ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, niciun militar în retragere nu a condus guverne. Putem găsi exemple, Charles de Gaulle, Eisenhower, dar avem o oarecare reținere, nu e o chestiune personală. Dar înțelegem dorința PNL de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung.

Suntem deschiși la dialog, suntem deschiși să vedem și punctul de vedere al premierului interimar, vom discuta astăzi cu el. Dacă Iohannis îl va desemna pe dl Ciucă, probabil că vom discuta și cu el, dacă va dori acest lucru și vom vedea care sunt prioritățile domnului Ciuca și cum dorește să conducă un guvern.

Pentru că, repet, nu avem o problemă cu persoana dlui Ciucă, e doar principiul că în vremuri normale nu sunt guverne conduse de militari, fie și în retragere”, a spus Kelemen Hunor.

13:00 - Iohannis a început consultările cu penultima formațiune chemată la Cotroceni, AUR. Simion a scris pe Facebook înaintea consultărilor: "Partidele supuse lui Klaus Iohannis să ia aminte! Noi refuzăm dictatura", făând referire la posibilitatea ca România să aibă un premier militar.

delegatia-aur
Foto: Administrația Prezidențială

12:33 - La Cotroceni au început consultările dintre Iohannis și reprezentanții USR.

ADVERTISING

"V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi atunci trebuie să găsim altă soluţie", a afirmat şeful statului.

consultari-cu-usr
Foto: Administrația Prezidențială

12:06 - Într-o scurtă conferință de presă, Florin Cîțu a anunțat oficial că Nicolae Ciucă a fost propunerea PNL de premier. Ciucă a lipsit însă de la această conferință.

Cîțu a confirmat că liberalii nu mai vor USR în Guvern și vor merge în Parlament cu un Executiv minoritar, format doar din PNL și UDMR.

Citește integral AICI declarația lui Cîțu

Declarații susținute de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Declarații susținute de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Joi, 21 octombrie 2021

12:01 - Încep consultările cu UDMR.

"V-am invitat din nou la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi, în consecinţă, acum mai încercăm o dată şi îmi doresc tare mult ca de data asta să reuşim", le-a spus şeful statului.

consultari-cu-udmr
Foto: Administrația Prezidențială

11:30 - Delegația PSD a ajuns la Cotroceni. Iohannis a susținut un scurt discurs și la începutul discuțiilor cu social-democrații.

”V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că totuși suntem într-o situație mult diferită acum, criza pandemică s-a aprofundat, cea politică nu mai e înțeleasă în niciun fel de români și eu cred că în spațiul politic e o dorință reală de a găsi soluții și a încheia această criză”, le-a transmis Iohannis social-democraților.

consultari-cu-psd
Foto: Administrația Prezidențială

11:20 - Dacian Cioloș a anunțat că USR e gata să se pună la masă cu foștii parteneri pentru a reface coaliția.

”USR e gata să meargă la masa discuțiilor cu soluții pe masă. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un guvern cu puteri depline, care să aibă o majoritate la Parlament, care să găsească soluții. Nu putem să susținem un guvern minoritar, câtă vreme există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program de reformă.

Noi votăm un guvern din care să facem parte. Noi am spus că, dacă PNL vine cu alt premier decât Florin Cîțu, suntem gata să ne punem la masa negocierilor”, a anunțat Cioloș.

El a respins, astfel, posibilitatea de a vota un guvern minoritar PNL-UDMR.

11:15 - Delegația PNL deja părăsește curtea Palatului Cotroceni. Discuțiile cu Iohannis au durat doar 10 minute.

11:09 - Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că prioritatea sa la Cotroceni este discutarea crizei sanitare, motiv pentru care din delegația social-democraților fac parte Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel. El a refuzat să comenteze propunerea liberalilor de premier în persoana lui Nicolae Ciucă. Cât despre soluția inițială avansată la consultări, organizarea de alegeri anticipate, Ciolacu spune că la acest moment nu poate fi pusă în aplicare.

„Alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment, dar credem în continuare că, după un asemenea eșec al unui guvern de dreapta, soluția e întoarcerea la români”, le-a declarat Ciolacu jurnaliștilor, înainte de a pleca spre Cotroceni.

11:00 - Au început consultările la Cotroceni. Delegația PNL e formată din Florin Cîțu și cei 4 prim-vicepreședinți, dar alături de el e și Nicolae Ciucă, cel pe care liberalii îl propun ca premier. La începutul discuțiilor, Iohannis a făcut o scurtă declarație.

”Suntem iar în situația să discutăm formarea unui guvern și, ca atare, aștept o abordare constructivă și pozitivă în primul rând de la PNL, dar mai târziu astăzi și de la alte partide responsabile”, a subliniat Iohannis.

consultari-pnl-iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

10:37 - Delegația UDMR care va merge la Cotroceni e formată din Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

10:34 - Florin Cîțu nu a stat de vorbă cu jurnaliștii după ședința fulger a BPN, dar a plecat spre Cotroceni în mașină cu Ciucă.

10:08 - PNL tocmai a avut cel mai scurt Birou Permanent Național, ce durat mai puțin de 5 minute. A fost anunțat numele lui Nicolae Ciucă, fără niciun fel de comentarii. Urmează ca Florin Cîțu să facă anunțul oficial.

Surse citate de Digi24 susțin că Ciucă nu va încerca refacerea coaliției, ci va merge în Parlament cu un guvern minoritar PNL-UDMR. USR nu susține o astfel de variantă și cel mai probabil se va abține de la vot, astfel că va fi nevoie de susținerea PSD.

09:55 - Liberalii încep la ora 10:00 ședința în care decid propunerea de premier. De vorbă cu jurnaliștii au stat la intrare Lucian Bode și Gheorghe Flutur. Ei au refuzat să confirme în vreun fel că Nicolae Ciucă va fi premierul, insistând că anunțul va fi făcut de Florin Cîțu.

”Ce dorim noi e să rezolvăm cât mai repede criza politică, avem probleme foarte mari în țară cu pandemia, cu factura, cu punerea în aplicare a PNRR-ului”, a precizat Flutur, adăugând că liberalii sunt pragmatici și la acest moment e clar că nu poate fi continuată criza politică.

09:30 - La această oră conducerea PSD s-a reunit pentru a decide mandatul delegației care va merge la Cotroceni.

”Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”, a declarat Marcel Ciolacu, înainte de ședința partidului, anunțând că va face mai multe declarații la final.

09:24 - Delegaţia anunțată miercuri pentru discuțiile de la Cotroceni e formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Rămâne de văzut dacă și cum va fi schimbată componența după ședința Biroului Permanent Naţional de la ora 10:00.

Sursele politice consultate de SpotMedia spun că varianta cea mai probabilă ar fi Nicolae Ciucă, general în rezervă ce a condus în ultimii ani Ministerul Apărării.

09:21 - UDMR nu are o problemă să încerce ”resuscitarea coaliţiei de guvernare" tot cu Cîțu premier, însă așteaptă să vadă ce se întâmplă la consultări, a anunțat miercuri seara președintele Kelemen Hunor, chiar dacă omologul său de la USR, Dacian Cioloș, a spus că menținerea lui Cîțu în fruntea guvernului e o ”non-soluție”.

09:17 - Delegația AUR de la Cotroceni e formată din președintele George Simion, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban. Ei insistă că premierul trebuie căutat în afara partidelor politice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇