Iohannis a chemat din nou partidele la consultări, după eșecul Guvernului Cioloș. UDMR va intra înaintea USR la discuții

Iohannis a chemat din nou partidele la consultări, după eșecul Guvernului Cioloș. UDMR va intra înaintea USR la discuții

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, noi consultări cu partidele parlamentare, după ce Dacian Cioloș nu a reușit să obțină în Parlament votul de învestire pentru un guvern monocolor USR.

Consultările sunt programate să înceapă la ora 11:00 și fiecare delegație are la dispoziție o jumătate de oră să-și prezinte oferta și poziția.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea guvernului propus de domnul Dacian Cioloș.

ADVERTISING

În consecință, în temeiul prevederilor art.85 alin 1 și ale art. 103 alin 1 din Constituția României, președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie a.c., începând cu ora 11:00”, potrivit unui comunicat remis de Administrația Prezidențială.

Prima tură de negocieri a fost convocată târziu, Iohannis declarând atunci că vrea să dea răgaz actorilor politici ”să revină cu picioarele pe Pământ”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit calendarului anunțat de Administrația Prezidențială, e puțin schimbată ordinea. Astfel, dacă tradițional se intră la discuții în ordinea punctajului electoral obținut, de data aceasta cei de la UDMR au fost programați înaintea celor de la USR:

  • 11:00 - Consultări cu PNL
  • 11:30 - Consultări cu PSD
  • 12:00 - Consultări cu UDMR
  • 12:30 - Consultări cu USR
  • 13:00 - Consultări cu AUR
  • 13:30 - Consultări cu grupul minorităților parlamentare

Rămâne să vedem cu ce propuneri vor merge partidele. Până acum, Florin Cîțu a anunțat că e pregătit să negocieze cu toate forțele politice în afară de AUR pentru formarea unui guvern cu premier PNL. El a evitat să spună dacă insistă în continuare ca el să fie acest premier, însă câteva ore mai târziu anunțul a venit de la colegii săi din conducerea partidului - președintele partidului e propunerea.

ADVERTISING

Surse politice declaraseră anterior pentru SpotMedia că Iohannis i-ar fi cerut lui Cîțu să facă un pas înapoi, dar acesta a refuzat.

În ce-i privește pe cei de la PSD, președintele Marcel Ciolacu le-a spus jurnaliștilor că întâi așteaptă să primească invitația la consultări, apoi conducerea partidului va stabili dacă merge sau nu la Cotroceni.

USR cel mai probabil nu va mai face o nouă propunere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇