PNL îl propune tot pe Cîțu premier la consultările cu Iohannis

PNL îl propune tot pe Cîțu premier la consultările cu Iohannis

Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova și prim-vicepreședinte al partidului după Congresul de la finalul lui septembrie, a anunțat că propunerea de premier cu care liberalii vor merge joi la Cotroceni la consultările cu Klaus Iohannis este Florin Cîțu.

”Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu. Aceasta este propunerea cu care vom merge la consultări, la Cotroceni. Avem convingerea că vom genera o majoritate în jurul PNL”, a scris pe Facebook Iulian Dumitrescu.

ADVERTISING

La scurt timp după Dumitrescu a postat pe Facebook un mesaj similar și secretarul general al PNL, ministrul demis de Finanțe Dan Vîlceanu.

”Am observat un val de fake news în ultimele zile, inițiat de adversarii Partidului Național Liberal, şi aş vrea să reamintesc un lucru. Există o decizie asumată și votată în Partidul Național Liberal: propunerea de premier este președintele PNL.

România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal, condus de Florin Cîţu. Cred că și unii, și alții, trebuie să fim echilibrați, să dăm dovadă de responsabilitate. Responsabilitatea despre care a vorbit toată lumea, astăzi, la tribuna Parlamentului”, a scris Vîlceanu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Propunerea PNL, împotriva voinței lui Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, noi consultări cu partidele parlamentare, după ce Dacian Cioloș nu a reușit să obțină în Parlament votul de învestire pentru un guvern monocolor USR. Primii care vor merge la Cotroceni sunt liberalii, de la ora 11:00.

Nu a fost organizat un nou Birou Executiv pentru stabilirea propunerii de premier și delegației, dar liberalii vor merge în aceeași formulă ca la prima rundă: Florin Cîțu, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu, adică presdintele PNL și cei 4 prim vicepreședinți.

ADVERTISING

După respingerea din Parlament a Guvernului USR, Florin Cîțu a anunțat că e pregătit să negocieze cu toate forțele politice în afară de AUR pentru formarea unui Executiv cu premier PNL. A evitat să spună dacă insistă în continuare ca el să fie acest premier.

Surse politice declaraseră anterior pentru SpotMedia că Iohannis i-ar fi cerut lui Cîțu să facă un pas înapoi, dar acesta a refuzat. Totodată, surse citate de Digi24 susțineau că în această seară ar urma să aibă loc, la Vila Lac 1, o discuție între Iohannis și conducerea PNL, însă surse liberale consultate de SpotMedia au infirmat aceste informații.

În orice caz, ce este sigur este că USR nu va vota un guvern condus de Florin Cîțu. Rămâne de văzut dacă majoritatea de care vorbește Dumitrscu se va forma cu ajutorul PSD. Situația ar fi cel puțin bizară, având în vedere că Florin Cîțu a fost demis de Parlament, cu un scor istoric, tocmai printr-o moțiune depusă de PSD.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇