Premierul demis Florin Cîţu a explicat sâmbătă de ce parlamentarii PNL au votat în această săptămână alături de aleşii PSD împotriva legii USR care prevede abrogarea pensiilor speciale pentru primari.
Cîţu susţine că Guvernul are în plan recalcularea tuturor pensiilor, în aşa fel încât ele să fie stabilite pe bază de contributivitate, aşa că nu avea rost ca în Parlament să fie adoptată o altă lege în domeniul pensiilor.
"Aici eu aş vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliţie, aveam un grup de lucru care se uita sau trebuia să găsească soluţii exact pentru sistemul de pensii. Noi vrem să trecem toate pensiile pe contributivitate.
Nu are sens să avem în Parlamentul României - şi asta i-am rugat pe parlamentarii PNL - să nu avem tot felul de proiecte care merg împotriva a ce facem noi sau împotriva a ce am avea să facem în programul de guvernare.
Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii şi toate pensiile vor fi incluse acolo. Nu are sens să luăm decizii în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce vom face în viitor"", a spus Cîţu.
Cât despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022, Cîţu a precizat că "nu s-a stabilit procentul".
"Eu spun că, având în vedere rezultatele economice pe care le avem până acum, s-ar putea să fie o dinamică diferită faţă de ce aveam preconizat", adaugă premierul demis.
PNL a votat cot la cot cu PSD
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat, joi, un raport de respingere la proiectul de lege iniţiat de USR privind abrogarea articolului care permite acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
Mai exact, pentru respingerea abrogării în Comisia Juridică s-au pronunțat prin vot 15 deputaţi, iar 2 s-au abţinut.
Urmează votul în plenul Camerei Deputaţilor, care este prima sesizată în cazul acestui proiect de lege, după care el își va continua traseul la Senat, care este camera decizională.
”PNL și PSD își continuă colaborarea din Parlament când vine vorba de privilegiile pentru baroni”, a comentat pe Facebook Silviu Dehelean, deputat USR și membru al Comisiei Juridice.
În luna ianuarie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţa că 5 milioane de pensii vor fi recalculate până în 2023.
Ea a precizat că vor fi înlăturate astfel situațiile când la muncă egală, pregătire egală și contribuție egală pensiile sunt considerabil diferite.
Potrivit ministrului Muncii, vor fi analizate și pensiile speciale.
Ulterior, în septembrie, Turcan a anunţat că aproximativ 519.000 de dosare de pensii au fost evaluate şi digitalizate până în prezent. Personalul din casele de pensii trebuie suplimentat cu 1.000 de posturi pe o perioadă determinată, până la 30 decembrie 2022, doar pentru evaluarea dosarelor de pensii.