Reforma din PNRR: toate pensiile vor fi recalculate, indexarea va fi una fixă, predictibilă

Reforma din PNRR: toate pensiile vor fi recalculate, indexarea va fi una fixă, predictibilă

În forma finală a PNRR, trimisă luni la Bruxelles și care va fi prezentată public miercuri de Guvern, a fost introdusă, printre altele, ”o formulă predictibilă de indexare a pensiilor”, care să nu mai depindă de un politician sau altul, a anunțat marți ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Întrebat la Digi24 dacă s-a căzut de acord cu Comisia Europeană și pe reforma pensiilor, așa cum apare ea în PNRR, ministrul Ghinea a precizat că ”acordul urmează”, pentru că toate PNRR-urile trimise de statele UE sunt, pe parcursul următoarelor luni, în proces de evaluare în vederea aprobării.

ADVERTISING

”Inclusiv capitolul de reforma a pensiilor e evaluat. Ce avem acum este că vom avea o formula predictibilă de indexare a pensiilor, ca să nu mai stam la pixul lui Dragnea, al lui Teodorovici (...) Va fi o formulă de indexare fixă, într-o nouă lege”, a punctat ministrul.

În context, acesta a reamintit că la ora actuală ”avem 20.000 de procese pe rol, pensionarii au dat statul în judecată”.

”E tot o problema sistemică, recalculam toate pensiile”, a mai anunțat el.

Cristian Ghinea a catalogat pensiile speciale drept ”o rușine” și a spus că speră că am ajuns la momentul în care „terminăm cu aceste pensionări anticipate”, mai ales că există și ”moda de a ieși la pensie cu ultimul salariu”, ceea ce conduce la ”situații aberante”, ca de exemplu în poliție sau magistratură.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Trebuie să închidem aceste portițe” a subliniat el, referindu-se la cadrul legislativ.

Totodată, ministrul Ghinea a explicat, referitor la mărirea vârstei de pensionare, că, de fapt, este vorba doar despre o ”posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai mult, pe care românii o vor avea la dispoziție”.

Cristian Ghinea a subliniat încă o dată nevoia de reformă în domeniul pensiilor, precizând că în fiecare an a crescut transferul de bani de la bugetul de stat în acest domeniu – 16 miliarde de lei în 2020 - motiv pentru care sunt necesare schimbări care să echilibreze bugetul și ”să facă sistemul mai echitabil”.

ADVERTISING

”Urmează negocierile cu CE si evaluarea. Vom vedea (....) Acum avem niște principii la care statul roman se angajează”, a mai spus, printre altele, ministrul Ghinea.

Află mai multe despre intențiile Guvernului Cîțu cu privire la pensii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇