PNRR va fi prezentat public miercuri. Ghinea: Suntem prima țară care decide să publice integral planul

PNRR va fi prezentat public miercuri. Ghinea: Suntem prima țară care decide să publice integral planul

România a trimis Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la Bruxelles, fiind cel de-al 22-lea stat care a depus varianta finală. „De mâine va fi public”, a declarat marți ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, precizând că planul conține 240 de fișiere și mii de pagini.

„Mâine, la ora 16, vom avea o prezentare la Guvern împreună cu premierul Cîțu și cu cei doi vicepremieri. Suntem prima țară care decide să publice integral planul”, a declarat ministrul Ghinea într-o intervenție telefonică la Digi24.

ADVERTISING

Acesta a mai precizat planurile trimise de statele europene ”nu au fost încă aprobate”, ci sunt ”în proces de evaluare”, motiv pentru care a fost ”o prostie” ce s-a vehiculat în spațiul public, și anume că planul trimis de România ar fi fost respins.

”Abia aseară a fost depus oficial. Sunt absolut convins că, la cât am muncit și am dialogat cu Comisia, planul va fi aprobat. Va dura câteva luni. La toamna vom avea planurile aprobate.(...) Nu mai depinde de noi cât va dura acest proces”, a afirmat ministrul.

ADVERTISING

Care va fi primul proiect finanțat din PNRR?

Întrebat care va fi primul proiect finanțat din PNRR, ministrul Cristian Ghinea a explicat că nu e nevoie să se aștepte aprobarea finală, pentru că ”sunt deja proiecte care au început și când vor veni banii doar îi decontăm”.

El a dat câteva exemple din transporturi, cum ar fi ”A7, marele proiect de autostradă”, pentru care s-a lansat licitația.

De asemenea, ”la Ministerul Dezvoltării sunt vreo 80 de proiecte propuse de primari pentru creșe, care pot să înceapă din bugetul de stat și când va fi aprobat planul, decontăm de acolo”.

ADVERTISING

”Nu așteptăm să avem aprobarea formală, sunt proiecte pentru care suntem 100% siguri că nu sunt probleme și putem să începem lucrările”, a adăugat acesta.

Întrebat de moderator, Cristian Ghinea a precizat că ”nu există niciun fel de implicare a FMI”, așa cum s-a vehiculat în spațiul public în contextul misiunii care a evaluat economia României, regulamentul PNNR fiind exclusiv unul european, iar proiectul unul ”implementat în comun, între CE și guvernele naționale”.

În ceea ce privește recomandările venite de la Bruxelles, ele sunt făcute și pentru alte state, nu doar pentru România, a precizat el.

”La noi se referă la sistemul de pensii, la companiile de stat. Le-am luat pe fiecare în parte, am discutat cu ministerele, cu societatea civilă, cum le putem rezolva. Sunt chestiuni pe care le știam și pe care guvernele anterioare le-au ignorat”, a mai subliniat Cristian Ghinea.

Află mai multe despre Planul Național de Reziliență și Redresare redactat de România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇