Iohannis a anunţat bucuros noul premier desemnat: Nicolae Ciucă (Video)

Iohannis a anunţat bucuros noul premier desemnat: Nicolae Ciucă (Video)

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă în funcția de premier, acesta având acum 10 zile să formeze un guvern și să obțină votul Parlamentului.

Iohannis a spus că este ”mulțumit și bucuros” de propunerea PNL și, de altfel, a ieșit la declarații alături de Nicolae Ciucă (ceea ce nu a făcut cu Dacian Cioloş acum o săptămână).

Premierul desemnat a anunțat că va începe chiar de astăzi discuțiile ”cu toate forțele responsabile”.

La câteva zeci de minute după declarații, Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Ciucă, astfel că acesta poate începe oficial negocierile.

ADVERTISING

Amintim că, în al 12-lea ceas, Florin Cîțu a făcut pasul în spate și liberalii au mers la Cotroceni cu propunerea ca ministrul Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, să fie premier. Însă Cîțu nu mai vrea parteneriat cu USR, așa că a anunțat că guvernul va fi minoritar, doar cu UDMR.

Astfel, după aceste propuneri, situația este următoarea: UDMR are o problemă cu un premier din rândurile Armatei și nici nu i se pare o idee bună un guvern minoritar. USR spune că nu va susține un guvern minoritar, dar e pregătit să voteze un guvern din care face parte. PSD respinge negocierile cu Cîțu și îi transmite lui Ciucă să vină la sediul PSD dacă vrea să discute. Iar AUR nu va susține un guvern condus de Ciucă.

ADVERTISING

Vezi aici filmul zilei consultărilor de la Cotroceni

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile lui Klaus Iohannis după consultări:

  • Tocmai am încheiat consultările cu partidele parlamentare, consultări pentru găsirea unei soluții guvernamentale.
  • Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții.
  • Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie, acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români.
  • Trebuie să terminăm această criză de preocupări care țin doar de politicieni.
  • Criza a durat prea mult, e inadmisibil să continuăm în acest stil.
  • Este nevoie de un guvern cu puteri depline.
  • În acest sens am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana dlui Nicolae Ciucă, aici prezent.
  • Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat la funcția de premier pe dl Nicolae Ciucă.
  • L-am invitat să vină împreună cu mine în fața dvs și-l rog să spună câteva cuvinte.
ADVERTISING

Nicolae Ciucă:

  • Am înțeles încredințarea acestui mandat ca un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile, pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm și cetățenii să poată să beneficieze de tot ce poate un guvern în deplinătatea sa să ofere.
  • Vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul.
  • Și, de asemenea, negociem cu toate forțele responsabile astfel încât guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament.

Klaus Iohannis:

  • Domnule premier desemnat, vă doresc mult succes în negocieri și în formarea Guvernului.
Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Publicată de Guvernul României pe Joi, 21 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇