UDMR spune că Ciucă-premier e o problemă: În vremuri normale nu sunt guverne conduse de militari

UDMR spune că Ciucă-premier e o problemă: În vremuri normale nu sunt guverne conduse de militari

Liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că, deși personal îl admiră pe Nicolae Ciucă, principial nu e de acord ca el să conducă un guvern, pentru că e general în rezervă.

”Nicolae Ciucă e un militar excepțional, poate singurul care a condus trupe în teatrele de război. Pe palierul politic e o problemă: nu e foarte uzual în ultima perioadă, în ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, niciun militar în retragere nu a condus guverne. Putem găsi exemple, Charles de Gaulle, Eisenhower, dar avem o oarecare reținere, nu e o chestiune personală. Dar înțelegem dorința PNL de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung.

ADVERTISING

Suntem deschiși la dialog, suntem deschiși să vedem și punctul de vedere al premierului interimar, președintele PNL, vom discuta astăzi cu el. Dacă Klaus Iohannis îl va desemna pe dl Ciucă, probabil că vom discuta și cu el, dacă va dori acest lucru și vom vedea care sunt prioritățile domnului Ciuca și cum dorește să conducă un guvern.

Pentru că, repet, nu avem o problemă cu persoana dlui Ciucă, e doar principiul că în vremuri normale nu sunt guverne conduse de militari, fie și în retragere”, a explicat Kelemen Hunor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liderul UDMR nu s-a arătat încântat nici de propunerea PNL de a face guvern minoritar, pentru că un guvern care nu are majoritatea în Parlament, cel mai probabil, va fi demis cu prima ocazie și o luăm de la capăt cu criza.

Poziționarea UDMR complică lucrurile. La acest moment situația este următoarea: PNL a propus un guvern minoritar cu UDMR, condus de Nicolae Ciucă. UDMR are o problemă cu un premier din rândurile Armatei și nici nu i se pare o idee bună un guvern minoritar.

USR spune că nu va susține un guvern minoritar, dar e pregătit să voteze un guvern din care face parte.

ADVERTISING

PSD respinge negocierile cu Cîțu și îi transmite lui Ciucă să vină la sediul PSD, dacă vrea să discute.

Rămâne să vedem ce va face Klaus Iohannis, care are programată o declaraţie de presă la ora 14:00.

SpotMedia vă prezintă, în format Live Text, desfășurarea consultărilor și negocierilor politice de astăzi - Vezi aici filmul zilei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇