Iohannis anunță un moment istoric al relațiilor cu Japonia. S-a întâlnit și cu împăratul Naruhito (Foto)

Iohannis anunță un moment istoric al relațiilor cu Japonia. S-a întâlnit și cu împăratul Naruhito (Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, la Tokyo, împreună cu premierul japonez Fumio Kishida, o Declaraţie Comună despre care a spus că marchează „un moment istoric”.

„Declaraţia Comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu premierul Kishida, marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel.

Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic, de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare”, a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia comună susţinută împreună cu premierul Japoniei Fumio Kishida, marţi la Tokyo.

image-7
Foto: Administrația Prezidențială

Şeful statului a adăugat că Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România.

ADVERTISING

”Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România. Ne dorim, în continuare, o creștere substanțială a investițiilor japoneze în țara noastră. Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piața românească, pe principii de sustenabilitate.

Un exemplu concret este dat de contribuția companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcția podului suspendat de peste Dunăre, de la Brăila. Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate, relevante nu numai pentru România, ci și pentru statele vecine”, a subliniat Iohannis.

ADVERTISING

Șeful statului a anunțat și înființarea unui Institut Cultural Român la Tokyo.

”Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, așa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele și universitățile de artă din cele două țări. Mă bucur să anunțăm tot astăzi înființarea unui Institut Cultural Român la Tokyo”, a spus Iohannis.

Citește AICI întreaga declarație a președintelui Klaus Iohannis după întâlnirea cu premierul Japoniei

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost primiţi, marţi, și de Naruhito, împăratul Japoniei, şi de Masako, împărăteasa Japoniei.

ADVERTISING

”Relaţiile de un secol dintre România şi Japonia sunt mai puternice decât niciodată şi au căpătat o dimensiune strategică”, a declarat Iohannis.

”Onorat să-i întâlnesc astăzi, la Tokyo, pe Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, şi Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei”, a scris Klaus Iohannis într-o postare pe Facebook.

Onorat să-i întâlnesc astăzi, la Tokyo, pe Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, și Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei.

Publicată de Klaus Iohannis pe Marţi, 7 martie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇