Iohannis a vorbit cu președinții din Letonia și Ungaria despre candidatura sa la șefia NATO

Iohannis a vorbit cu președinții din Letonia și Ungaria despre candidatura sa la șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a discutat cu omologii săi din Ungaria şi Letonia, la Vilnius despre candidatura sa la șefia NATO. El a mai spus că nu e cazul de calcule despre cine pe cine susține, pentru că decizia va fi luată prin unanimitate, nu prin vot.

„Da, am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO şi de candidatura mea, însă vreau să clarific aici o chestiune – la NATO nu se va vota niciodată. Deci desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri, ş.a.m.d.

ADVERTISING

Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi până atunci mai este cale lungă”, a declarat Klaus Iohannis, joi, după participarea la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Vilnius, informează News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Luna trecută, Klaus Iohannis a anunţat oficial că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO.

Contracandidatul său, Mark Rutte, se bucură de susţinerea a circa 90% din membrii NATO pentru poziţia de secretar general, între care SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania, care şi-au exprimat anterior preferinţa pentru olandez.

Nicio țară nu și-a exprimat nominal susținerea pentru Klaus Iohannis, dar Ungaria este clar împotriva premierului olandez Mark Rutte, în timp ce Polonia a menţionat că preferă un candidat din Europa Centrală şi de Est.

ADVERTISING

De asemenea, premierul Sloveniei, Robert Golob, a lăsat deschisă posibilitatea ca ţara sa să sprijine candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la şefia NATO, deşi iniţial Ljubljana anunţase că îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte.

Iar preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a transmis lui Mark Rutte că Ankara va susţine un candidat pentru postul de nou şef al NATO în funcţie de aşteptările şi nevoile sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇