Iohannis sau Rutte? Patru țări și-au anunțat preferințele pentru șefia NATO

Iohannis sau Rutte? Patru țări și-au anunțat preferințele pentru șefia NATO

Patru țări, Polonia, Ungaria, Italia și Suedia, au anunțat ieri şi azi pe cine ar prefera pentru funcţia de secretar general al NATO.

Ungaria este clar împotriva premierului olandez Mark Rutte, Italia și Suedia îl susţin, iar Polonia a menţionat că preferă un candidat din Europa Centrală şi de Est.

Ne place Mark Rutte, dar vom pleda pentru candidaţi din regiunea noastră la poziţii de top la NATO, UE şi ONU”, a declarat la Bruxelles ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, după ce a fost întrebat dacă ţara sa îl sprijină pe premierul olandez în candidatura sa la şefia NATO, relatează site-ul de ştiri polonez tvpworld.com, preluat de Agerpres.

ADVERTISING

"Noi (statele din Europa centrală şi de est) credem că regiunea noastră este reprezentată inadecvat atât la Alianţă, cât şi la UE, precum şi în sistemul ONU. Vom pleda pentru candidaţi la poziţii de top în toate cele trei organizaţii din regiunea noastră", a afirmat Radosław Sikorski, la reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles.

Aceeași poziție o are și Ungaria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

''Nicio ţară membră din Europa Centrală şi de Est nu a delegat un secretar general la NATO în întreaga sa istorie, prin urmare, ar fi timpul, având în vedere în special faptul că principala provocare de securitate vine din această direcţie'', a spus, miercuri, la Bruxelles, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de MTI.

Szijjarto a precizat că "o mare parte din ţările din Europa Centrală şi de Est sunt membre NATO de douăzeci sau douăzeci şi cinci de ani", adăugând că este timpul ca propunerea sa privind viitorul secretar general "să fie luată în considerare". El a spus că este ''clar'' că ''o parte semnificativă a membrilor îl sprijină pe premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte pentru acest post''.

ADVERTISING

''Dar Ungaria nu va urma acest exemplu, deoarece NATO este o alianţă de apărare în care liderii trebuie să aibă încredere la cel mai înalt nivel. Noi, maghiarii, nu putem avea încredere într-un om, nu la cel mai înalt nivel, ci la orice nivel, care a vorbit anterior despre îngenuncherea Ungariei… Cred că acest lucru este clar pentru toată lumea'', a punctat şeful diplomaţiei ungare.

Szijjarto a declarat că unele state membre au ezitat, adăugând că "nominalizarea preşedintelui român Klaus Iohannis a creat o nouă situaţie". ''Ne bucurăm să vedem un candidat din Europa Centrală'', a adăugat ministrul ungar.

Italia și Suedia îl vor pe Rutte

În schimb, Italia îl sprijină pe premierul olandez Mark Rutte să devină următorul secretar general al NATO, a declarat joi ministrul de Externe, Antonio Tajani.

"Am discutat ieri despre viitorul secretar general şi ne-am reafirmat poziţia, care este în favoarea prim-ministrului olandez Mark Rutte. Există o largă majoritate în favoarea lui Rutte, dar va trebui să aşteptăm răspunsurile Turciei, României şi Ungariei, care susţin candidatura preşedintelui român Klaus Iohannis”, a spus Tajani, citat de ANSA.

Și Suedia se numără printre țările membre NATO care doresc ca Mark Rutte să conducă NATO, după ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg expiră în octombrie.

”Mark Rutte este un lider înţelept, cu o experienţă solidă. În vremuri caracterizate de incertitudini sporite şi de o situaţie în degradare a politicii de securitate, este nevoie de o NATO solidă, care prin descurajare şi apărare să contribuie la securitatea tuturor aliaţilor şi la promovarea păcii şi a libertăţii", a spus premierul suedez Ulf Kristersson, potrivit Reuters.

Astfel, Mark Rutte se bucură de susţinerea a circa 90% din membrii NATO pentru poziţia de secretar general, între care SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania, care şi-au exprimat anterior preferinţa pentru olandez.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇