Ioana Mihăilă, ministrul demisionar al Sănătății, a susținut o conferință de bilanț, marți dimineață, după ce și-a depus demisia.
Mihăilă este primul ministru demisionar de la USR PLUS care a prezentat azi un bilanț al mandatului său, urmând ca și ceilalți să facă același lucru. La ora 11:00 sunt așteptate declarații de la Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă.
Ioana Mihăilă a condus MS timp de 4 luni, după revocarea lui Vlad Voiculescu. Ea a enumerat ce priorități a avut în fruntea ministerului, pe lângă pandemia de COVID-19.
„Acum puţin peste patru luni am stabilit trei priorităţi pe lângă pandemia COVID. Fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma serviciilor de sănătate și managementul spitalelor. În aceste luni am reuşit să implementăm, să deblocăm, sau să demarăm măsuri esenţiale pentru cele trei priorităţi”, a declarat Mihăilă la începutul bilanțului.
Ea a evocat, între altele, progresele reale pentru construirea spitalelor regionale, deblocarea aprovizionării cu medicamente pentru bolnavii cu nevoi speciale, dar și deblocarea proiectelor de construire a celor 3 centre de mari arși, dotarea cu echipamente a mai multor centre de radioterapie.
De asemenea, ea a amintit că a creat cadrul legal pentru consorțiile medicale, a introdus în legislație anumite criterii pe care membrii din consiliile de administrație ale spitalelor trebuie să le îndeplinească și că a creat cadrul legal pentru plata în funcție de indicatori de performanță, între altele.
Puteți urmări integral declarațiile Ioanei Mihăilă aici:
Întrebată de jurnaliști dacă este mai important orgoliul politic decât sănătatea publică, ea a spus că premierul Florin Cîțu ar trebui să răspundă la această întrebare.
„Eu nu am un orgoliu politic. Întrebarea trebuie adresată premierului Florin Cîțu, care deja a demis un ministru al sănătății în plin val 3 al pandemiei”.
Potrivit unor surse SpotMedia.ro, interimar la MS după demisia Ioanei Mihăilă va fi Cseke Attila (UDMR).
„Oricine va prelua interimatul va beneficia de colaborarea mea și a secretarilor de stat, a echipei de la minister, dacă aceștia doresc să rămână”, a mai punctat Mihăilă în conferință.
Context
Miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile, marți dimineață, după cum a anunțat Dan Barna încă de luni seara.
Decizia a fost luată după ce luni a eșuat și a treia încercare de a stabili calendarul moțiunii de cenzură, depusă vineri (3 septembrie) de USR PLUS și AUR.
„Văzând ce s-a întâmplat azi (luni - n.red.) în BPN am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care risipește resursele națiunii pentru interesul politic propriu. Nu se mai poate așa.
Florin Cîțu a dinamitat cu bună știință și cinism această coaliție. Florin Cîțu nu mai poate să fie premier și din acest motiv miniștrii se retrag din Guvern. Mâine dimineață (marți - n.red.) domnul premier va avea pe birou demisiile”, a anunțat co-președintele USR PLUS luni seara.
USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate:
- Dan Barna – vicepremier, Claudiu
- Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,
- Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor și Infrastructurii,
- Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății,
- Cristian Ghinea - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Ciprian Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Ministrul Justiției, Stelian Ion a fost remaniat înainte de anunțul demisiilor.