De ce nu a convocat Ciucă Parlamentul pentru pensiile speciale

De ce nu a convocat Ciucă Parlamentul pentru pensiile speciale

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a explicat de ce nu a convocat deja Parlamentul pentru modificarea legii pensiilor speciale.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa joia trecută că în această săptămână va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru a modifica legea pensiilor speciale picată la CCR, dar crucială pentru a obţine banii din PNRR. Doar că prerogativa convocării Parlamentului aparţine preşedinţilor celor două Camere, unul dintre ei fiind Nicolae Ciucă.

"Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea (CCR), să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională", a afirmat Ciucă, citat de Agerpres.

ADVERTISING

CCR a decis miercuri că noua lege a pensiilor speciale, esențială pentru obținerea banilor din PNRR, este parţial neconstituţională şi se va întoarce în Parlament.

Modificările aduse de Guvern şi Parlament încercau să pună în acord această lege cu cerințele de reformă ale Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Guvernul mai are mai puțin de o lună până trebuie să fie adoptată de Parlament reforma pensiilor speciale. Fără reforma pensiilor speciale, Guvernul nu poate depune la CE cererea pentru obținerea celei de-a treia tranșe de bani din PNRR (3 miliarde de euro).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea în iunie că dorește ca cererea a treia de plată din PNRR să fie transmisă în luna iulie (termen ratat deja). Însă a treia cerere de plată nu poate fi depusă până nu avem gata noua lege a pensiilor speciale – jalon ”roșu” pentru această a treia cerere.

Și nici atunci plata efectivă a banilor nu este garantată pentru că, până acum, Comisia nu a anunțat dacă această lege îndeplinește standardele de la Bruxelles.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇