CNCD, sesizat oficial cu privire la discursul rasist susținut de Viktor Orban la Tușnad

CNCD, sesizat oficial cu privire la discursul rasist susținut de Viktor Orban la Tușnad

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a anunţat că a sesizat joi CNCD cu privire la discursul rasist susţinut la Tuşnad de premierul ungar Viktor Orban, totodată lider al FIDESZ.

„Am sesizat CNCD cu privire la discursul rasist susţinut de către domnul Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, la Băile Tuşnad, în România, în data de 23.06.2022. (…) Am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la dată de 23.06.2022, de către dl. Viktor Orban, preşedinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tuşnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activităţii sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România”, a afirmat liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, într-un comunicat de presă. 

ADVERTISING

Liberalul precizează şi care este declaraţia din discursul lui Viktor Orban care ar exprima "în mod clar" o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice: "De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă". 

ADVERTISING

Totodată, Muraru explică faptul că în baza acestei idei, Orbán a adăugat că ţările în care se amestecă europeni şi non-europeni nu mai sunt „naţiuni".  

"Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX. 

Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad. 

ADVERTISING

Declaraţiile care fac apel la "puritate rasială" sunt inaccpetabile într-o Românie europeană şi tolerantă.

Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale", a afirmat şeful PNL Iaşi, Alexandru Muraru. 

Liberalul susţine că CNCD nu este o instanţă de judecată, deciziile sale fiind supuse controlului de contencios administrativ. 

"Sesizarea trebuie să ajungă pe masa Colegiului Director al CNCD, astfel încât toţi membrii să se pronunţe", a mai spus deputatul PNL, Alexandru Muraru. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇