Ciucă îl trimite pe Predoiu la JAI, când se dă votul și pe Schengen

Ciucă îl trimite pe Predoiu la JAI, când se dă votul și pe Schengen

După ce ministrul de Interne nu a obţinut nimic cu vizita de luni din Austria, a venit rândul ministrului de Justiţie să îşi încerce norocul şi să convingă Austria să ne primească în Schengen.

Cătălin Predoiu a plecat deja la Bruxelles, unde joi va participa la Consiliul JAI și la lucrările Consiliului de Afaceri Generale.

În cadrul Consiliului JAI, ministrul va prezenta poziţia României cu privire la instrumentele juridice şi politicile europene în domeniul Justiţiei aflate pe agenda Consiliului, în conformitate cu mandatul aprobat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, anunţă Ministerul Justiţiei.

ADVERTISING

Predoiu rămâne în capitala UE până pe 14 decembrie.

În perioada dintre cele două consilii, Predoiu va avea, la Bruxelles şi Luxemburg, o serie de întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre şi oficiali ai UE, precizează comunicatul MJ.

"În cadrul CAG, ministrul Justiţiei va face o prezentare a progreselor înregistrate de România în domeniul Justiţiei în cadrul Mecanismului „Rule of Law” şi va răspunde întrebărilor adresate de miniştrii de Externe şi ai Afacerilor Europene, prezenţi în CAG pe marginea raportului, conform procedurii parcurse de toate celelalte state membre ale UE", adaugă sursa citată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, Predoiu va avea o serie de întâlniri bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene, Parlamentului European, miniştri de Justiţie din alte state membre UE şi procurorul general EPPO, Laura Codruţa Kovesi.

Adio, Schengen?

Cancelarul Karl Nehammer a anunțat, marți, că Austria se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, susținând că este nevoie de mai mult timp pentru a se asigura că frontierele sunt securizate.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer. 

ADVERTISING

Declarațiile sale au venit la scurt timp după cele făcute de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului român a anunțat că subiectul aderării intră pe agenda discuțiilor Consiliului JAI de joi, până la acest moment nefiind sigur nici măcar acest lucru.

Iohannis a spus însă că până atunci se poartă în continuare discuții și negocieri intense, însă declarațiile lui Nehammer arată că Austria nu are de gând să-și schimbe poziția, în ciuda faptului că mai mulți oficiali români au fost zilele acestea la Viena, pentru a convinge că aderarea noastră nu ar slăbi Schengen.

România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la Schengen, susţin surse guvernamentale. "Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european şi vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face", precizează sursele menţionate de agenţiile de ştiri.

Vă recomandăm analiza Ioanei Ene Dogioiu Jocul Austriei și misecuvinismul lui Iohannis. 8 ani de împliniri mărețe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇