Ciucă, despre faptele comise de ruși în Ucraina: Adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război

Ciucă, despre faptele comise de ruși în Ucraina: Adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război

Premierul Nicolae Ciucă susţine că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă un act „absolut neprovocat, nejustificat şi ilegal”, care încalcă toate normele internaţionale, iar distrugerile provocate în zonele civile sunt ”adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război”.

Premierul român se alătură astfel altor lideri și instituții internaționale care au catalogat atrocitățile comise de regimul Putin în Ucraina drept crime de război, printre aceștia aflându-se și președintele SUA, Joe Biden.

Într-o alocuțiune rostită vineri la Institutul Aspen din București, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina este "o agresiune inacceptabilă, soldată cu suferinţe enorme, cu valuri de refugiaţi care au depăşit 2,5 milioane de persoane", cu distrugeri de locuinţe, spitale, maternităţi, grădiniţe şi şcoli, "grozăvii ale războiului regăsite azi la Herson, Harkov sau Kiev ca adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război".

ADVERTISING

Război în Ucraina. Ziua 23 - Vezi desfășurarea evenimentelor

"România, alături de Europa şi de lumea întreagă, se confrunta, la data declanşării conflagraţiei, cu pandemia şi efectele economice ale acesteia. Li s-a adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de actualul război declanşat la 24 februarie.

Peste toate acestea s-a adăugat utilizarea instrumentului militar pe scară largă de către Rusia, criza refugiaţilor şi perspectiva unei crize economice anunţate de problematica extrem de complexă a coerenţei lanţurilor de aprovizionare şi de rupturi în globalizare, ca urmare a sancţiunilor şi izolării impuse Rusiei şi Belarusului.

ADVERTISING

Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranţi din Orientul Mijlociu a zdruncinat Europa, ameninţând să o scindeze, criza actuală a refugiaţilor ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar şi imbatabil", a mai ținut să menționeze premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă a arătat că, în România, oamenii obişnuiţi s-au alăturat organizaţiilor neguvernamentale, celor religioase, administraţiilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale pentru a-i ajuta pe refugiaţi, a-i găzdui, a le oferi hrană şi transport.

Premierul a menţionat, în context, că România a investit 3,4 milioane de euro în ajutor umanitar şi a construit un hub logistic european pentru ajutor umanitar la Suceava. El s-a referit şi implicarea autorităţilor locale în gestionarea problemei refugiaţilor.

ADVERTISING

Şeful Executivului a subliniat că, în materie de refugiaţi, valurile majore şi complicat de gestionat nu au venit încă, dar a menționat că România a demonstrat adaptabilitate.

Alocuțiunea poate fi urmărită integral în format video aici:

Intervenția premierului Nicolae-Ionel Ciucă la dezbaterea sub egida Team România, organizată de Institutul Aspen și German Marshall Fund

Intervenția premierului Nicolae-Ionel Ciucă la dezbaterea sub egida Team România, organizată de Institutul Aspen și German Marshall Fund

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 18 martie 2022

O echipă de la Curtea Penală Internațională a fost prezentă zilele acestea în Ucraina pentru a ancheta crimele de război ale Rusiei.

Echipa a discutat și cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova:

Зустрілися із Прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, який прибув до України з візитомОфіс Прокурора...

Publicată de Ірина Венедіктова pe Miercuri, 16 martie 2022

În urmă cu câteva zile, procurorul general al Ucrainei anunța că sunt investigate peste 1.700 de posibile cazuri de crime de război comise de invadatorii ruși pe întreg teritoriul țării, acestea fiind înregistrate oficial pe platforma warcrimes.gov.ua.

Прокуратура фіксує кожен воєнний злочин РФ на нашій землі - наразі розслідується вже 1717 кримінальних проваджень. Також...

Publicată de Ірина Венедіктова pe Sâmbătă, 12 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇