Ciucă a trimis un pact către partide, să-i susțină guvernul minoritar. Cîțu: Un armistițiu nu se face între prieteni, se face între inamici (Document & Video)

Ciucă a trimis un pact către partide, să-i susțină guvernul minoritar. Cîțu: Un armistițiu nu se face între prieteni, se face între inamici (Document & Video)

Florin Cîțu a anunțat marți că soluția la criză politică pe care a agreat-o a fost ca premierul desemnat, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, să trimită un document către liderii partidelor politice, prin care să semneze un armistițiu.

Cîțu a precizat, în fața jurnaliștilor, că ”armistițiul nu se face între prieteni, se face între dușmani” și se așteaptă ca cei de la USR și PSD să îl semneze, dacă vor să dea dovadă de responsabilitate.

Documentul prevede că astfel Ciucă se angajează să gestioneze criza din fruntea unui guvern minoritar, dar pe o perioadă limitată. Cîțu a spus că aceast termen de valabilitate va fi discutat ulterior.

”Venim astăzi cu încă un element nou, care sperăm să deblocheze această situație măcar pentru o perioadă și să avem un guvern cu puteri depline pentru perioada următoare. Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii politici un document care reprezintă un armistițiu prin care toate aceste forțe politice vor susține guvernul minoritar, pe o perioadă determinată pe care o vom discuta, și vor susține și în Parlament proiecte, nu vor sabota”, a anunțat Cîțu, după o ședință a conducerii PNL.

Întrebat cât s-a gândit că poate sta guvernul minoritar în funcție, Cîțu a spus că ”o să vedem cât, poate e pe o perioadă mai lungă acest guvern”.

El a spus că abia a fost trimis documentul și încă nu a primit răspunsuri, dar că dacă liderii politici ”refuză, să vedem cum motivează acest refuz, că eu cred în cuvintele pe care le-au spus - că doresc să rezolve criza. Dacă acest demers al nostru nu merge, vom negocia mai departe, nu ne oprim aici”.

Cîțu susține că ”acest armistițiu tocmai asta oferă, stabilitate”, pentru că ar opri lupta politică: ”Armistițiul nu se face între prieteni, se face între inamici”.

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu.

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Marţi, 26 octombrie 2021

Ciucă: Un armistițiu nu este înfrângere și nici victorie, nu e abandon și nici supunere

Potrivit documentului obținut de SpotMedia.ro, armistițiul semnat de Ciucă vorbește de ”un blocaj sever” în tentativele sale de a forma un nou guvern, dar promite că va face ”eforturi stăruitoare, până în ultimul moment”.

Așa că face apel la ”conștiința de români, patriotismul și rațiunea” liderilor partidelor și parlamentarilor.

”Ceea ce vă propun este un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor.

Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară”, le scrie Ciucă, după care le explică, din experiența sa militară, ce înseamnă armistițiu.

”Știu din experiența mea profesională că armistițiul se discută și se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri cu orientări și interese uneori profund divergente. Un armistițiu nu este înfrângere și nici victorie, nu e abandon și nici supunere. Un armistițiu este un demers rațional și moral, care dă o șansă bunei înțelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părți”, explică Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇