Întâlnire de formă între Ciucă și Cioloș, fără niciun rezultat. Cîțu continuă să ceară voturile PSD și USR, dar nu-i vrea în Guvern

Întâlnire de formă între Ciucă și Cioloș, fără niciun rezultat. Cîțu continuă să ceară voturile PSD și USR, dar nu-i vrea în Guvern

Discuția premierului desemnat Nicolae Ciucă cu Dacian Cioloș a fost una mai degrabă formală și asta se poate vedea și în rezultat. Ambii au anunțat, la finalul ei, lucrurile deja cunoscute – USR nu susține un guvern minoritar, PNL pe varianta aceasta merge.

„Am fost să argumentăm proiectul pentru care am solicitat această întrevedere şi este un răspuns cât se poate de tranşant: USR nu susţine un guvern minoritar şi există o soluţie şi anume aceea a refacerii coaliţiei”, a afirmat Ciucă.

El a spus că va prezenta răspunsul USR conducerii PNL şi se va lua o decizie.

"Neavând un mandat, nu am putut să răspund la acest subiect. Voi merge la partid şi voi discuta cu conducerea partidului şi vom vedea ce decizie se ia. (...) În acest moment, am încheiat discuţiile cu USR şi, în funcţie de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negociere", a adăugat Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Întrebat dacă va discuta şi cu Marcel Ciolacu, Ciucă a răspuns că nu are programată o întâlnire cu acesta: ”Vom discuta şi vom avea această linie de dialog pe care am păstrat-o deschisă încă de vineri, astfel încât să putem să luăm o decizie".

El a punctat că situaţia e "foarte dificilă" şi a făcut apel la maturitate politică.

"Am venit să solicit susţinerea guvernului minoritar, pentru că situaţia e foarte dificilă. De altfel, discuţiile au plecat tocmai de la a prezenta şi recunoaşte situaţia de criză gravă prin care trece ţara în acest moment şi am solicitat ca fiecare dintre noi să dăm dovadă de maturitate politică şi să luăm decizia care se cuvine pentru ţară", a adăugat Nicolae Ciucă.

Întrebat ce şanse dă învestirii unui guvern, Ciucă a afirmat că încă are speranţe:

”Atunci când voi considera că aceste şanse nu mai sunt, voi proceda ca atare. Cred că toţi liderii politici au maturitatea necesară şi puterea să înţeleagă că trecem printr-o situaţie deosebit de grea şi avem nevoie de un guvern cu puteri depline. (...) Voi căuta să găsesc orice soluţie posibilă să avem un guvern. Voi face tot ce este omeneşte posibil să avem un guvern".

ADVERTISING

Cioloș: O întâlnire mai mult de formă

De cealaltă parte, Cioloș a anunțat că USR nu poate să susțină un guvern de criză.

„Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier știa deja care e poziția USR. Poziția noastră e neschimbată și i-am comunicat asta domnului Ciucă.

Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluția pentru România - un guvern minoritar cu un program de criză - acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, pentru că noi am făcut această propunere.

Din ceea ce a spus domnul premier desemnat, nu sunt diferențe mari între ceea ce noi am propus săptămâna trecută și ceea ce intenționează să propună acum guvernul dânsului”, a afirmat Cioloș.

Liderul USR a crezut că există o altă variantă, „o soluție mai bună”, că există deja o înțelegere între PNL și PSD, dar a constatat că PNL vine tot cu soluția unui guvern minoritar și un program de criză.

ADVERTISING

„I-am explicat domnului premier desemnat că în aceste condiții USR nu poate să susțină un guvern de criză. Noi credeam că soluția pentru această perioadă este un guvern cu o majoritate în Parlament și PNL are posibilitatea să negocieze o astfel de majoritate, fie cu PSD, fie cu USR. O astfel de majoritate ar putea susține și măsuri de criză și reforme. PNL trebuie să aleagă ce vrea, dacă chiar vrea să dea un guvern al țării”, a adăugat acesta.

Întrebat în ce condiții ar negocia USR o eventuală refacere a coaliției, Cioloș a menționat 4 condiții:

  1. calendar de reforme asumat, cu măsuri clare,
  2. buget pe 2022 cu un cadru general și priorități,
  3. protocol de funcționare a coaliției
  4. structura Guvernului să fie cea care a fost deja agreată la începutul mandatului fostei coaliții.

Într-un interviu pentru RFI România, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, preciza și o a 5-a condiție pentru refacerea coaliției.

”În momentul ăsta, opţiunea PNL e foarte clară, spusă clar şi răspicat prin gura preşedintelui PNL, prin gura preşedintelui Klaus Iohannis, care a găsit în USR sursa tuturor problemelor României şi foarte straniu pentru milioane de oameni, a găsit în PSD sursa pentru rezolvarea celorlalte probleme.

Pentru refacerea coaliţiei trebuie să-şi schimbe deciziile statutare, să anunţe asta public, să vorbească cu preşedintele Klaus Iohannis să spună că da, s-a înşelat cu PSD-ul, totuşi, crizatorii nu-s aşa de răi. Atunci, da, putem să ne aşezăm la masă, poate să vedem la un moment dat cum refacem coaliţia asta, dar în momentul ăsta pare o perspectivă foarte îndepărtată, cu foarte mulţi de dacă pe parcurs”, a spus Moşteanu. 

Cîțu nu vrea guvern nici cu USR, nici cu PSD

Între timp, din fruntea PNL, Florin Cîţu continuă să ceară susținerea în Parlament a guvernului minoritar PNL-UDMR, amenințând în caz contrar cu declanşarea de alegeri anticipate.

”Mandatul premierului desemnat este de a negocia (...) de a găsi susținerea unui guvern minoritar, în jurul PNL”, a spus Cîţu, precizând că programul de guvernare este aproape gata și arătând din nou cu degetul spre PSD și USR că au dat jos guvernul pe care el îl conducea.

Preşedintele PNL a precizat că, dacă ceea ce au spus cei de la USR şi PSD nu sunt ”doar vorbe”, ar trebui să vină şi să susţină acest guvern minoritar, pentru a se rezolva criza politică. ”Este vorba de maturitate politică”, a explicat liderul liberal. 

”Astăzi, responsabilitatea de a depăşi criza politică este la USR şi PSD”, a mai spus el. 

Florin Cîţu a fost întrebat dacă PSD a propus să intre la guvernare cu miniştri. ”PSD a spus de nenumărate ori că nu vrea la guvernare. Eu nu cred că românii îi pot lua în serios pe liderii politici care acum spun că nu vor la guvernare, apoi că vor la guvernare. Mesajul pe care l-am primit noi a fost că nu vor la guvernare”, a declarat el. 

Despre cele 10 măsuri propuse de PSD, Cîţu a arătat că reprezintă 10% din PIB, sunt ”neserioase” şi nu pot fi susţinute. 

”Eu nu voi susţine o asemenea măsură”, a spus el, întrebat dacă PNL ar putea decide, la şedinţa de luni seară, să includă PSD în Guvern. 

Despre revenirea USR în Guvern, Cîţu a răspuns: ”Nimeni nu a făcut această propunere în conducerea PNL. Nu are rost să discutăm speculaţii”, a afirmat el. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇