Vîlceanu, propunere către USR: Să susțină acum guvern minoritar și să intre mai târziu la guvernare. Dragu: N-am înțeles nimic!

Vîlceanu, propunere către USR: Să susțină acum guvern minoritar și să intre mai târziu la guvernare. Dragu: N-am înțeles nimic!

Dan Vîlceanu, secretar general al PNL și ministru demis al Finanțelor, spune că în acest moment PNL propune USR să voteze guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă, după care să negocieze o lună, două, să se împace, iar USR să revină la guvernare.

El susține că PNL și-a dorit mereu refacerea coaliției de guvernare cu USR, însă în acest moment împăcarea dintre USR și PNL impune timp, iar țara nu poate să stea fără un guvern cu puteri depline.

„Important e ca România să aibă un guvern cât mai repede și am luat toate variantele posibile. Oamenii nu mai știu ce să înțeleagă. E ca la nebuni. Am avut o coaliție funcțională și ne-am trezit dintr-odată că cineva face o moțiune de cenzură din interiorul coaliției și dă jos Guvernul la 12.000 de cazuri pe zi. Acum sunt 20.000 de cazuri pe zi”, a acuzat Dan Vîlceanu, duminică seara, la Digi24.

Întrebat dacă PNL nu mai vrea refacerea coaliției, Dan Vîlceanu a replicat:

„Absolut că ne dorim refacerea coaliției! Nu poate fi altfel decât cu USR și UDMR. Dar România nu are timp să stea încă două-trei săptămâni pe loc, fără guvern, ca să discutăm noi coaliții.

România are nevoie acum de un guvern. Și este un prim pas să pui un guvern acum, repede, că ai nevoie de un guvern, și stăm după aceea și ne certăm, două, trei săptămâni, o lună, două, până când ne împăcăm și ne dăm seama că am greșit cu toții și rezolvăm problema. Dar nu poți să stai fără guvern, doar ca să ne certăm noi”, a declarat Dan Vîlceanu.

El a mai spus că la discuția de luni dintre premierul desemnat Nicolae Ciucă și liderul USR Dacian Cioloș se va discuta doar varianta unui guvern minoritar cu susținere în Parlament.

„A reface coaliția îți trebuie timp. În primul rând, este o problemă de încredere între USR și PNL în momentul acesta. Și asta nu se repară până sâmbătă, când trebuie să mergem cu un guvern la Parlament”, a argumentat Vîlceanu.

De aceea, propunerea este votarea în primă fază a unui guvern minoritar și reluarea ulterioară a discuțiilor pentru refacerea coaliției, care pot dura „cât vrem”, a spus Vîlceanu.

Cu toate acestea, secretarul general al PNL consideră că asta nu înseamnă că Guvernul Nicolae Ciucă este unul cu termen limitat.

„Acest cabinet poate avea după un anumit timp și alți membri, care la început nu fac parte” din Guvern, a declarat Vîlceanu, precizând însă că premierul trebuie să rămână același, pentru că altfel ar însemna din nou o schimbare de guvern. 

„Nimeni nu-și dorește o perioadă fragmentată de guvernare, n-ai cum să preferi așa ceva. Îți dorești un guvern care să stea cât mai mult și care să-și poată pune în aplicare politicile.

Tocmai de aceea, vă spun că, la momentul la care noi vorbim, avem un mandat de guvern minoritar care nu împietează cu nimic refacerea coaliției într-un viitor cât mai apropiat sau mai puțin apropiat, depinde cât de mult sunt lucrurile stricate între USR și PNL”, a spus Dan Vîlceanu.

Aflată la aceeași emisiune cu Dan Vîlceanu, şefa Senatului, Anca Dragu, vicepreședinte USR, a replicat: „N-am înțeles nimic!”.

„N-am înțeles cum anume să începem cu un guvern minoritar și în primăvară să intre și USR-ul, vedem, găsim o soluție, ne mai împăcăm. Un guvern intrat acum poate fi schimbat și structura politică a Guvernului, dacă se schimbă, trebuie să treacă din nou prin Parlament. Deci nu merge așa, că mai scot eu unul de la mine, mai pui tu unul de la tine”, a explicat Anca Dragu.

Dacian Cioloș se întâlnește astăzi cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Nu este o întâlnire de negociere, iar USR nu va susține un guvern minoritar, a adăugat Anca Dragu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇