Cîțu spune că e bizar că PSD nu-l vrea premier și că sunt și liberali dispuși să renunțe la el, ca să deblocheze criza

Cîțu spune că e bizar că PSD nu-l vrea premier și că sunt și liberali dispuși să renunțe la el, ca să deblocheze criza

Florin Cîțu susține în continuare că PSD nu ar trebui să impună ca el să nu fie premier și consideră nevalid argumentul social-democraților că nu pot face parte dintr-un guvern condus de cel pe care tocmai l-au demis prin moțiune de cenzură.

El i-a criticat și pe liderii liberali care ar fi dispuși să accepte această condiție a PSD.

”Încercăm să terminăm negocierile. PNL e singurul care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare. Noi am votat premier PNL, nu am spus niciun nume. Vom vedea care o să fie premierul PNL”, a spus Cîțu, miercuri dimineață.

Întrebat de discuțiile de marți seară, în cadrul cărora Emil Boc a propus flexibilizarea mandatului de negociere în ce privește numele premierului, Cîțu a precizat că nu a înțeles care a fost scopul, de vreme ce oricum nu s-au discutat nume. Amintim că marți seară Cîțu a spus că a cerut să fie supusă la vot propunerea, dar până la urmă colegii săi au decis să nu mai voteze și să rămână în vigoare decizia ca premierul susţinut să fie președintele partidului.

ADVERTISING

Surse Spot ne-au declarat însă că discuțiile au fost tensionate și au fost schimburi dure de replici între el și Emil Boc și că, în realitate, majoritatea liderilor liberali ar fi vrut această flexibiliare.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că, deși tot insistă că nu s-au discutat nume, PNL are o decizie ca premierul să fie președintele partidului, Cîțu a replicat că ”să știți că PNL are o decizie în Consiliul Național să nu facă negocieri cu PSD-ul și astăzi suntem în discuții cu ei să facem guvernul”. Ce nu a precizat însă este că liderii liberali au votat modificarea acestei hotărâri, pentru a putea face aceste negocieri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cîțu a fost întrebat și de faptul că Marcel Ciolacu a reluat, dimineață, declarațiile conform cărora nu-l poate accepta pe el premier, pentru că tocmai l-au demis.

”Am auzit și eu acest argument. Mi se pare bizar, pentru că o moțiune de cenzură împotriva unei singure persoane e neconstituțională și atunci cei de la PSD practic spun că niciun ministru din guvernul demis să nu fie în noul guvern. Eu nu vreau să vin în PNL apoi și să înceapă colegii mei să spună X, Y, Z de la PSD să nu fie în Guvern.

Vă dați seama, e o listă întreagă pe cine nu am accepta, dar nu eu, e vorba de români. În același timp, vedeți, am și alți colegi care spun că, dacă nu o să fie președintele partidului, după aceea ce facem? (...)

ADVERTISING

PNL a făcut compromis când a decis să guverneze cu PSD. Cred că mai am câțiva colegi în partid care vor să mai facem câteva compromisuri pentru a merge mai departe. Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt de acord ca premierul să fie desemnat de alte partide. Mi se pare bizar”, a spus Cîțu.

Creșteri de pensii? ”Dacă mergem cu creștere într-o parte, trebuie să luăm din altă parte, altfel nu se poate”

El le-a transmis românilor îngrijorați că nu vor fi probleme și își vor primi la timp pensiile și salariile, chiar dacă guvernul interimar nu are cum să facă rectificarea bugetară.

Legat de programul de guvernare și de creșterea pensiilor dorită de PSD, Cîțu a subliniat că și el ar vrea creșteri chiar și cu 50%, dar trebuie văzut ce e sustenabil.

”Nu e vorba despre ce vreau eu, e vorba de ce este sustenabil. (...) Acum revenim la acel sistem de a face creșterile din pix? Până la urmă, toți vrem să creștem pensiile cu 30-40-50%, dar trebuie să ne uităm la sustenabilitatea sistemului. Există un calendar care e deja agreat cu Comisia Europeană de dinamică de creștere a pensiilor.

Dacă vrem să deviem de la acel calendar trebuie să ne gândim că trebuie să ne încadrăm în acel deficit. Dacă mergem cu creștere într-o parte, trebuie să luăm din altă parte, altfel nu se poate”, a mai spus Cîțu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇