Ciolacu îi cere lui Cîțu să înțeleagă că nu are cum să fie premier și că prima rotație în fruntea Guvernului e normal să fie la PSD

Ciolacu îi cere lui Cîțu să înțeleagă că nu are cum să fie premier și că prima rotație în fruntea Guvernului e normal să fie la PSD

Președintele PSD Marcel Ciolacu a comentat, miercuri, deciziile liberalilor anunțate de Florin Cîțu marți seară. El spune că, pentru o coaliție funcțională în care ”nimeni nu e păcălit”, e normal să fie respectată ponderea votului de la alegerile parlamentare, și, astfel, social-democrații să conducă primii guvernul.

Ciolacu e convins că astăzi va fi finalizat programul de guvernare și că PSD va decide numele premierului, reiterând că Florin Cîțu nu are cum să mai fie premier în această formulă.

”Astăzi mai mult ca sigur că se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele. PSD va face azi un Consiliu Politic Național, în care va decide premierul, dar cel mai important e să nu construim ceva neținând cont de absolut nimic, numai de interese personale.

ADVERTISING

PSD a câștigat alegerile generale, dacă vom construi ceva normal și vom ține cont în primul rând de voința românilor, sunt convins că va fi o coaliție funcțională”, a declarat Ciolacu.

Întrebat de jurnaliști dacă asta înseamnă un blocaj în negocieri, liderul PSD a replicat că doar încearcă ”să aducă lucrurile într-o normalitate” și că de vreme ce există o decizie de guvernare prin rotație, e logic să desemneze un premier.

Jurnaliștii au insistat ca Ciolacu să spună clar dacă nu e de acord ca PNL să fie primul la guvernare.

”Revin la voturile românilor. Din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm ca prima rotație să fie la PSD. Și apoi există negocieri. Încercăm să găsim o cale în care să nu fie cineva păcălit”, a răspuns liderul PSD.

ADVERTISING

Când jurnaliștii i-au atras atenția că poziționările PNL și PSD sunt opuse, a replicat că ”este și normal să fie contradictorii, de aceea, există negocieri. Eu sper ca astăzi să închidem aceste negocieri”. El a precizat și că în Consiliul Politic Național le va cere colegilor un mandat cu ”o anumită marjă de negocieri”.

În final, Ciolacu a respins ferm orice posibilitate ca Florin Cîțu să fie premier: ”Sunt convins că și Florin Cîțu va înțelege această normalitate, că nu poate să vină premier al României după ce a fost demis”.

Iată care a fost rezultatul alegerilor parlamentare din 2020, pe care PSD cere să fie respectat în formula de guvernare:

ADVERTISING

Camera Deputaților: PSD - (1.705.777 voturi) - 28,90%, PNL - (1.486.401 voturi) - 25,19%, USR PLUS - (906.962 voturi) - 15,37%, AUR - (535.828 voturi) - 9,08%, UDMR - (339.030 voturi) - 5,74%.

Senat: PSD - (1.732.276 voturi) - 29,32%, PNL - (1.511.225 voturi) - 25,58%, USR PLUS - (936.862 voturi) - 15,86%, AUR - (541.935 voturi) - 9,17%, UDMR - (348.262 voturi) - 5,89%.

Tot mai mulți lideri PNL vor ca Florin Cîțu să facă pasul înapoi

Amintim că Florin Cîțu a ieșit în fața jurnaliștilor marți seară pentru a anunța deciziile luate de conducerea liberală în ce privește negocierile cu PSD pentru formarea guvernului: premier prin rotație, dar cu PNL primul la cârmă, și acel premier să fie președintele partidului, adică el.

Surse liberale au declarat însă pentru SpotMedia.ro că lucrurile nu au stat chiar așa cum le-a prezentat Cîțu. Astfel, majoritatea liderilor PNL au optat pentru flexibilizarea mandatului în ce privește numele premierului.

Nu s-a discutat un alt nume, nici cel al lui Nicolae Ciucă, ci flexibilizarea ar fi presupus, pur și simplu, ca orice liberal să fie eligibil de a fi propus în fruntea Guvernului. În plus, sursele Spot ne-au spus că au fost schimburi dure de replici între Florin Cîțu și Emil Boc.

Rămâne de văzut cu ce soluție vor veni astăzi liderii celor trei partide, care se vor întâlni la ora 16:00. Nu este clar la acest moment dacă vor participa la negocieri și Florin Cîțu și Marcel Ciolacu sau doar secretarii generali și vicepreședinții celor două partide.

În ce privește UDMR, Kelemen Hunor a făcut un nou apel la diminuarea orgoliilor, însă a avertizat că, în cazul în care Florin Cîțu nu va fi premier, se va repeta ”luptă foarte urâtă pentru putere” din PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇