PNL a votat soluția cu guvernarea prin rotație, doar dacă e Cîțu primul: ”Dacă PSD se opune, vedem atunci” (Video)

PNL a votat soluția cu guvernarea prin rotație, doar dacă e Cîțu primul: ”Dacă PSD se opune, vedem atunci” (Video)

Biroul Executiv al PNL a votat marți seară decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, dar cu primul premier din partea liberalilor.

Cîțu a anunțat că el e propunerea și că, deși s-a discutat flexibilizarea mandatului, astfel încât să fie propus alt premier, nu a fost consens.

”Am luat decizia să mergem mai departe cu un sistem alternativ de premier. Propunerea PNL e de a da primul premierul”, a spus Cîțu.

Întrebat cine va fi propunerea de la PNL, a răspuns: ”Mandatul este simplu, nu am schimbat până acum, avem un singur mandat. Vom vedea apoi dacă trebuie să schimbăm decizia. S-a discutat flexibilizarea, dar nu s-a votat”. Ulterior, a adăugat că el a cerut să fie supusă la vot, dar nu s-a mai votat.

ADVERTISING

El a insistat că el e propunerea, chiar dacă cei de la PSD au spus public că nu pot accepta ca Florin Cîțu, demis prin moțiunea depusă de social-democrați, să se întoarcă în fruntea unui guvern din care și ei fac parte.

”Da, în acest moment așa avem, asta este decizia. Dacă PSD se opune, vedem atunci”, a spus Cîțu.

Social-democrații au spus însă public pe toate vocile, începând cu Marcel Ciolacu, că Florin Cîțu nu va fi acceptat.

Chiar în timpul ședinței liberalilor, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, declara, la Profit News, că este greu de explicat cetăţenilor de ce ar reveni în fruntea Guvernului Florin Cîţu care a fost dat jos din funcţia de premier printr-o moţiune de cenzură iniţiată de social-democraţi.

ADVERTISING

”Nu știu cu acceptatul… PNL nu a pus niciun fel de condiție pe numele celor de la PSD, pentru că nu vrem să intrăm în aceste discuții pentru că ar fi o listă lungă lungă”, a răspuns Cîțu.

El a adăigat că la discuțiile cu social-democrații ce vor avea loc mâine, negocierile vor fi ca PNL să conducă primul guvernul.

”În primul rând noi trebuie să ne înțelegem în coaliție pe alternanță, să avem o decizie ca PNL să aibă primul mandat. După aceea discutăm și vedem. Dar știți foarte bine că propunerea noastră va merge după aceea la președintele României care are atributul constituțional. (…) Eu sunt sigur că vom agrea un nume de premier și că vom avea și guvern”, a mai spus liderul PNL.

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Marţi, 16 noiembrie 2021

Schimbare de ton în PNL în ce privește susținerea pentru Cîțu

Surse liberale au declarat însă pentru SpotMedia.ro că lucrurile nu au stat chiar așa cum le-a prezentat Cîțu. Astfel, nu doar că s-a discutat, că opinia majoritară a fost flexibilizarea mandatului în ce privește numele premierului.

ADVERTISING

Nu s-a discutat un alt nume, nici cel al lui Nicolae Ciucă, ci flexibilizarea ar fi presupus pur și simplu ca orice liberal să fie eligibil de a fi propus în fruntea Guvernului. În plus, sursele Spot ne-au spus că au fost schimburi dure de replici între Florin Cîțu și Emil Boc.

Întrebat la Digi24 pe acest subiect, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a insistat că în ședința de astăzi nu s-a dat un vot pentru numele premierului. Totodată, față de tonul categoric de la negocierile cu USR, de data aceasta Vîlceanu a spus doar că e ”o cutumă” ca președintele partidului să fie propus șef al Guvernului, dar că numele va fi decis în negocieri ulterioare.

“Este preşedintele partidului şi e o cutumă în partide că preşedintele partidului este prima variantă pentru premier. Nu am dat un vot pe numele premierului în această seară. Dacă făceam noi asta, sunt convins că urma un vot şi la PSD imediat şi nu ajungeam nici unde”, a spus liderul liberal.   

Întrebat cum va apărea numele de premier, Dan Vîlceanu a răspuns: “În negocieri. Am ajuns la un punct de vedere comun în legătură cu rotaţia şi până la urmă colegii au fost informaţi cu privire la cum au curs negocierile pentru că au apărut o serie întreagă de informaţii pe surse şi probabil foarte mulţi colegi erau confuzi cu privire la cum au decurs negocierile.

Am făcut o informare, preşedintele partidului, domnul Flutur care a fost din partea noastră responsabil cu echipele de specialişti care s-au prezentat la această discuţie cu PSD, şi apoi am agreat că pentru a avea o coaliţie în care şi cei de la PSD îşi doresc o parte din această perioadă să fie acoperită de un premier PSD să mergem pe această rotaţie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇