Niște bani extrem de bine cheltuiți

Niște bani extrem de bine cheltuiți

Ipocrizia și neputința de a înțelege schimbările și de a te adapta la ele nasc luări de poziție greșite.

După ce Gabi Firea, în cel mai autentic și pur stil populist, a hotărât acordarea unui ,,stimulent” pentru cei vindecați de covid care vor dona plasmă, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C.T. Nicolau” Bucureşti a transmis, vineri, că donarea de sânge este şi trebuie să rămână un act umanitar.

Mai mult, INHT consideră că acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă, contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui uman şi a componentelor sanguine şi de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman.

ADVERTISING

Firea a dat bani ca să se aleagă iar la primărie, corect. Dar, dacă din aiureala asta electorală sistemul de sănătate va obține plasmă ca să salveze niște vieți, ce e rău în asta?

Dacă din aiureala asta însănătoșiții de Covid vor primi niște bani cu care să-și întrețină sănătatea, ce e rău în asta?

Cei 1.000 de euro dați de Firea pentru plasmă vor accelera răspândirea bolii și vor pune în pericol centrele de donare

INHT apasă puternic pedala simțului civic, citez: ”cu siguranţă cei care au depăşit cu bine infectarea cu SARV-Cov-19 au şansa de a-şi ajuta semenii cu forme grave de boală care se luptă să supravieţuiască, donând plasmă convalescentă”.

Au șansa, dar nu donează, au șansa de a fi patrioți, dar poate consideră că donarea i-ar slăbi și mai mult decât sunt slăbiți acum și n-are rost să-și riște sănătatea. Poate că pentru niște bani vor deveni mai atenți și mai predispuși să doneze plasmă. Ce e rău în asta?

ADVERTISING

Discursul acesta care face apel la simțul civic este aidoma discursului aiuristic de la televizoare cu purtatul măștii, n-are nicio finalitate.

Ce constat este faptul că nu există plasmă pentru tratarea bolnavilor de Covid, iar când există o șansă ca lucrurile să se miște, institutul se împiedică într-o aiureală ,,corect politică”.

Dacă simțul umanitar nu se mai manifestă, s-a pierdut în aiureala Covidului, dacă nu am timp și resurse să-i fac respirație gură la gură simțului civic, de ce nu pot proceda în cel mai păcătos și mai pur spirit capitalist, cumpărând ce am nevoie?

Puțini vindecați de COVID-19 vor să doneze plasmă. Medicii le cer să nu se teamă și să o facă: Nu se știe sigur cât ai imunitate

Voucherele contravin normelor UE... Mă rog, poate contravin, n-am să-mi pierd vremea citind ce niște doctori interpretează habotnic, dar normele alea UE au fost redactate în vremuri normale.

ADVERTISING

Acum avem de-a face cu o situație excepțională și la astfel de situații se impun măsuri aidoma, adică excepționale.

Normele alea UE nu sunt de neclintit, nu trebuie să ne prosternăm înaintea lor ca înaintea Sfintelor Moaște. Până să se sesizeze UE și să ne amendeze, cheltuim niște bani și salvăm niște vieți.

Și de vom fi amendați, cu amenzi cu tot, cred că banii aceștia vor fi bine cheltuiți. Și, totuși, cine va îndrăzni să ne condamne că am salvat niște vieți cheltuind în contra directivelor caduce UE banii noștri?

Cum își pune statul singur piedici: Un bărbat a vrut să doneze plasmă, dar a fost pus să plătească 600 de lei pentru a respecta protocolul

Cică ar fi discriminați donatorii de sânge de până acum. Sunt, o spun apăsat și cu responsabilitate, sunt, și trebuiau plătiți pentru serviciile acestea, pentru picăturile de viață pe care le dau cu sângele lor.

Afurisitul de sistem de sănătate nu vrea să cheltuie bani pentru asta? Dar să cumpere măști la vreme de pandemie cu prețuri inumane, poate?

Când vom reveni la vremuri normale, vom reveni poate la morala medicală ,,normală” de dinainte. Până atunci, cine ne oprește să cheltuim niște bani cum ne taie pe noi capul?

Apoi, cine vine și spune nu faceți asta trebuie să spună și cum se face, nu să țină lecții de morală, nu să ne țină discursuri corect politice de parcă am avea de-a face cu o ședință de îndoctrinare woke.

Ne spune INHT cum poate obține plasmă pentru cei care sunt intubați și cu un picior în groapă doar apelând la conștiința cetățeanului? Nu ne spune, doar se zburlește la Consiliul General al Municipiului București că a aprobat proiectul ăsta.

Sângele e pe bani, în București. Consiliul general a adoptat proiectul prin care donatorii de plasmă care au avut Covid 19 pot primi vouchere de 1.000 de euro

Poate că cel ce a scris aiureala asta nici nu are girul tuturor membrilor institutului. Poate că membri INHT vor primi plasmă dacă se vor infecta, că ei sunt trecuți automat la categoria VIP.

Noi condiţii pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19

Pentru că mizeria asta a distribuirii de plasmă celor celebri sau bogați e o discriminare care costă vieți, e aproape o măgărie penală.

Dar colegul meu de muncă, AV, care își riscă viața zilnic pentru sănătatea fiului său bolnav de Covid, va avea parte de același tratament, dacă se va infecta? Sigur că nu.

Și atunci de unde vine discursul ăsta fățarnic, din spatele cărui birou? Care face ce? Condamnă niște oameni la moarte pentru niște împuțiți de bani pe care ei nu-i au, dar îi are primăria lui Firea?

Dacă e vorba să salvăm niște vieți, câte or fi, ale cui or fi, cheltuind ,,ilegal” niște parale pe care altfel le-ar fi sifonat niște derbedei pesedei sau penelei, cu riscul ca Gabi Firea să se aleagă iar la Capitală, eu nu am niciu dubiu: banii ăia sunt niște bani extrem de bine cheltuiți, dacă salvează niște vieți.

Dacă ar avea un pic de curaj, primăriile din țară ar trebui să facă la fel, să cumpere plasmă pentru cei infectați, dacă aceasta este șansa ca niște oameni să trăiască.

Stau și privesc pe geam un oraș blocat de pandemie și număr oamenii care trec pe stradă întrebându-mă dacă viața lor merită 1.000 de euroi. În condițiile în care statul dă vreo 800 ca ajutor de înmormântare.

Firea vrea să dea câte 1.000 de euro bucureştenilor care s-au vindecat de coronavirus şi donează plasmă

Și tare aș vrea să am puterea de a-i face să răspundă la întrebarea asta pe moraliștii de duzină îmbuibați de directive pe care nu le pricep, inși mărunți care se ascund pe bani frumoși în spatele funcțiilor de la stat.

Și privesc cerul ca să întreb iar, păcătos și neconsolat: de ce Doamne ai lăsat atâta fățărnicie pe lumea asta?

Atâta fățărnicie încât să nu putem cheltui necertați de birocrați de doi lei niște pârliți de bani ca să salvăm o viață?

Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro

Citește cele mai tari exclusivități SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇