Cine conduce Sectorul 5, după încarcerarea lui Piedone. Vom avea alegeri anticipate?

Cine conduce Sectorul 5, după încarcerarea lui Piedone. Vom avea alegeri anticipate?

Condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul Colectiv, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a ajuns joi la Penitenciarul Rahova, unde va fi încarcerat.

Viceprimarul Mircea Horaţiu Nicolaidis a primit delegarea de atribuții din partea lui Piedone pentru o perioadă de 6 luni.

Asta, în condițiile în care – potrivit Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 5 cu nr 211/17.12.2020 - Mircea Horațiu Nicolaidis este singurul care îi poate ține locul primarului Sectorului 5.

HCL-211-17-12-2020

Spotmedia.ro a cerut un punct de vedere din partea Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 5.

ADVERTISING

„Da, rămâne valabil ce a spus domnul primar”, ne-a comunicat PS5.

Contactat de Agerpres, Nicolaidis a confirmat că a preluat atribuțiile lui Piedone și a susținut că ar urma alegeri anticipate parțiale (adică alegeri doar pentru funcția de primar - n.red.) în 6 luni.

Alegeri anticipate sau interimat până în 2024?

Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la Active Watch și corealizator al podcastului Citizen, monitorizează activitatea administrațiilei locale din București din anul 2008.

Și spune că alegerile anticipate parțiale sunt posibile, în teorie. Dar asta nu înseamnă că neapărat se vor și organiza.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Conform prevederilor Codului Administrativ, mandatul primarului Cristian Popescu Piedone a încetat de drept.

incetare-mandat

Potrivit Legii Electorale 189/1999, în cazul în care am mai avea mai puţin de 12 luni până la următoarele alegeri de drept – care ar urma să aibă loc în 2024 – nu s-ar mai putea organiza alegeri anticipate.

12-luni-alegeri-nu-se-poate

La acest moment, în teorie, se pot organiza alegeri anticipate. Dar pentru organizarea lor, e nevoie de o solicitare către Guvern din partea prefectului Capitalei.

Legislația menționată nu prevede o obligație a prefectului de a face această solicitare”, a precizat Irina Zamfirescu.

ADVERTISING

Totodată, Articolul 438 al Codului Administrativ prevede că delegarea de serviciu se poate face pe maxim 6 luni într-un an calendaristic.

Rămâne să vedem ce decizie va lua prefectul Capitalei, Toni Greblă, recent numit cu susținerea PSD.

Cristian Popescu Piedone, membru al PP-USL, avea o relație bună cu PSD. Iar Mircea Horațiu Nicolaidis face parte din același partid ca Piedone.

Pe de altă parte, Daniel Florea, fostul primar al Sectorului 5 - cel care a pierdut alegerile în fața lui Cristian Popescu Piedone în septembrie 2020 - este membru PSD și ocupă în prezent un loc de senator.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇