Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani cu executare, în dosarul Colectiv. Patronii clubului au cele mai grele pedepse

Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani cu executare, în dosarul Colectiv. Patronii clubului au cele mai grele pedepse
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat, joi, sentinţa definitivă în dosarul Colectiv, după mai multe amânări.

Instanţa l-a condamnat pe Piedone, actual primar al Sectorului 5, pentru abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL), dar l-a achitat pentru o altă acuzaţie, tot de abuz în serviciu.

Fostul primar al Sectorului 4 fusese condamnat în primă instanţă, în decembrie 2019, la opt ani şi jumătate de închisoare cu executare, dar iată că judecătorii au redus astăzi la jumătate pedeapsa.

Cu puţin timp înainte de aflarea sentinţei, Piedone îşi proclama nevinovăţia: "Nu sunt fată mare! Să-mi arate mie un politician din România asta că e fată mare. Nu e nimeni fată mare, dar vreau să răspund pentru ce fac, nu pentru ce n-am făcut."

Iată şi ce alte verdicte au primit cei acuzaţi în acest dosar, care s-a plimbat 7 ani prin instanţe:

ADVERTISING
  • Alin George Anastescu, patron - 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.
  • Costin Mincu, patron - 8 ani de închisoare
  • Paul Gancea, patron - 6 ani şi 4 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, pompierii care au verificat clubul - câte 8 ani şi 8 luni închisoare
  • Marian Moise şi Viorel Zaharia, pirotehnişti - câte 6 ani şi 10 luni
  • .Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 2 ani şi 6 luni cu suspendare, plus efectuarea a 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA sau în cadrul ADP sector 1 Bucureşti.

La rândul său, firma S.C. COLECTIV CLUB S.R.L a primit o pedeapsă de 47.000 lei - amendă penală, precum şi pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe o perioadă de 3 ani.

Aceeaşi amendă penală şi suspendare a activităţii pentru 3 ani a primit-o şi S.C. GOlDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L, firma de artificii. Instanţa a decis încetarea procesului penal faţă de Daniela Ioana Niţă (şefa firmei pirotehnice), care a fost găsită moartă în august 2021.   

ADVERTISING

Totodată, au fost achitate trei angajate ale Primăriei Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc, judecate pentru complicitate la abuz în serviciu și care, în prima instanță, primiseră pedepse între trei ani cu suspendare şi 8 ani cu executare.

Inițial era judecată și Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, dar aceasta a murit între timp.

Instanţa a mai decis să-i oblige în solidar pe George Alin Anastasescu, Costin Mincu, Paul Cătălin Gancea, SC Colectiv SRL, Marian Moise, Viorel Zaharia, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov la plata unor daune de zeci de milioane de euro către supraviețuitori și rudele celor care au murit, dar și despăgubiri către unităţi medicale.

Tragedia Colectiv şi 7 ani de judecată

Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020.

ADVERTISING

În 3 noiembrie 2021, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpaţi, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone. Supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, ceea ce, spuneau ei, ar duce la pedepse ”mici şi nesemnificative”.  

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22:32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi. 

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi Piedone, care ulterior a candidat şi câştigat Primăria Sectorului 5.

Reacții: „Autorii morali s-au întors la guvernare”

O primă reacție a venit de la USR PLUS, formațiunea criticând durata procesului.

„S-a făcut dreptate. Prea târziu, prea mulți ani de procese, prea multă suferință pentru familiile victimelor de la Colectiv și supraviețuitori. Vinovații pentru tragedia din 2015 merg astăzi la închisoare. (...) Însă România nu este nici astăzi un stat reformat. Din contră. Spitalele din România ard, în spitalele din România se moare din cauza infecțiilor, din cauza furtului organizat de 30 ani.

Autorii morali s-au întors la guvernare. Îi vedem astăzi. Colectiv este povestea sistemului ticălos care, în cele din urmă, ucide. Povestea incompetenței și corupției care ucide. Lupta pentru reforma din temelii a României trebuie să continue”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Președintele Klaus Iohannis a comentat, cu puțin înainte să aflăm pedepsele definitive, de modul greoi cu care s-a judecat cazul.

„Eu cred că este timpul să avem o hotărâre definitivă pe acea speță ca să știm cum evaluează justiția română ceea ce s-a întâmplat atunci. A fost o tragedie imensă și mulți suferă pentru că pur și simplu justiția nu a dat încă un verdict”, spune președintele cu o oră înainte de anunțul instanței.

Jurnaliștii l-au întrebat și de ce, în aproape 7 ani, nimic din ce a fost promis că se va rezolva nu s-a întâmplat, nici în ce privește securitatea clădirilor, nici în ce privește îmbunătățirea sistemului de sănătate.

„În ce privește sistemul sanitar, planuri s-au făcut și se fac, dar diferența e că acum avem PNRR și vine cu bani mulți și de data aceasta chiar avem șansa să îmbunătățim situația din spitale și am așteptări mari de la Guvern. Dacă folosim acești bani cu înțelepciune și nu doar pe hârtie, atunci situația în spitale se va îmbunătăți”, a promis Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇