Despăgubiri în dosarul Colectiv: Milioane de euro daune morale pentru victime și rude, dar și pentru spitale

Despăgubiri în dosarul Colectiv: Milioane de euro daune morale pentru victime și rude, dar și pentru spitale

Pe lângă condamnările la închisoare, magistrații Curţii de Apel Bucureşti au stabilit că patronii clubului Colectiv și doi pirotehniști, precum și Primăria Sectorului 4 și ISU București Ilfov, trebuie să plătească despăgubiri de milioane de lei către spitale, dar și milioane de euro pentru victime și rude.

Cei care suportă despăgubirile sunt: patronii clubului Colectiv – Paul Gancea, Costin Mincu şi Alin George Anastasescu – condamnaţi definitiv la pedepse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, doi pirotehnişti – Marian Moise şi Viorel Zaharia (fiecare 6 ani şi 10 luni), Primăria Sectorului 4 (condusă la data tragediei de Cristian Popescu Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare) și ISU București-Ilfov (George Matei şi Antonina Radu, pompierii care au verificat clubul au fost condamnați la 8 ani şi 8 luni închisoare).

ADVERTISING

Aceștia trebuie să plătească peste 50 de milioane de euro, reprezentând daune morale şi daune civile pentru victimele sau rudele celor care au murit în Colectiv.

În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 - 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.

Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane euro şi 4,6 milioane lei.

Iată condamnările în dosarul Colectiv.

În ce privește spitalele, despăgubirile sunt de peste 8 milioane de lei, și reprezintă cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate:

ADVERTISING
  • Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti - 1.399.209,36 lei.
  • Spitalul Universitar Bucureşti - 1.322.981,71 lei.
  • Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti - 789.471,94 lei.
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - 1.558.495 lei.
  • Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davilla” Bucureşti - 732.941,49 lei.
  • Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti - 73.779,45 lei.
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon Bucureşti - 41.677,36 lei.
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti - 484.312,79 lei.
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti - 906.414,33 lei.
  • Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti - 728.099,86 lei
ADVERTISING

Instanţa stabileşte ca toate despagubirile, fixate în euro, să fie achitate la cursul BNR din momentul plăţii, dar şi aplicarea indicelui de inflaţie în raport cu toate despăgurile în lei.

Spre deosebire de sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond), Curtea de Apel Bucureşti a decis ca primarul Cristian Popescu-Piedone, cei doi pompieri implicaţi în acest caz şi trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 să nu mai apară pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune morale şi materiale. 

Totodată, magistraţii au scăzut de la 12.000 lei la 10.000 lei cheltuielile judiciare pe care trebuie să le achite Piedone.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22:32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi. 

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi Piedone, care ulterior a candidat şi câştigat Primăria Sectorului 5.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇