Mărturii cutremurătoare de la Colectiv, la șase ani de la tragedie

Mărturii cutremurătoare de la Colectiv, la șase ani de la tragedie

Medicul ATI Lucian Horhotă era de gardă pe 30 octombrie 2015 la maternitatea Bucur, unitate sanitară aflată în imediata vecinătate a clubului Colectiv. Specialistul a mărturisit ce a trăit în noaptea incendiului devastator.

Interviul este acordat la 6 ani de la cumplita tragedie. În amintirea celor are au murit atunci și în semn de protest față de nefinalizarea proceselor deschise de supraviețitori și familiile decedaților, astăzi a avut loc un marș și un flash-mob pe treptele Curții de Apel București.

Colectiv 2021. 6 ani de cand Justiția ignoră dosarul. Flashmob in memoria celor 65 de victime.

Publicată de Rezistența TV pe Sâmbătă, 30 octombrie 2021

Acum 6 ani, alături de alţi colegi de la spital, dr. Lucian Horhotă a intervenit imediat pentru a-i ajuta pe tinerii care au reuşit să iasă din club sau care au fost scoşi de acolo. Dr. Horhotă spune că cel mai mult timp a stat într-o ambulanţă unde l-a resuscitat peste 40 de minute pe Claudiu Petre, un tânăr care a intrat de mai multe ori în club pentru a-i ajuta pe cei răniţi. Medicul spune că a simţit o mare dezamăgire şi frustrare pentru că nu a reuşit să-i repornească inima în acea noapte, în ambulanţă.

Dr. Lucian Horhotă este în prezent manager al Spitalului din Bolintin Vale, unde luptă în linia 1 pentru pacienţii cu COVID 19, dar şi pentru pacienţii cu diverse alte afecţiuni.

„În acea noapte terminam a doua cezariană, a venit cineva de afară care a spus că este nevoie de sprijin, că sunt foarte mulţi arşi”

”Terminam a doua cezariană şi practic pacienta mergea către salonul post operator, pacienta era bine. Şi atunci a venit cumva de afară cineva care a spus că ar fi nevoie de sprijin, dacă putem să acordăm sprijin, că sunt foarte mulţi arşi, a avut loc o explozie, un foc, încă nu se ştia exact, dar că au început să iasă oamenii afară, care erau ameţiţi, cu hainele arse, deja se făcuse întuneric.

ADVERTISING

Și atunci practic am ieşit mai mulţi, şi noi câţiva de la ATI şi de la nou-născuţi, cele de acolo ne-au spus că sunt unii foarte grav care văd că tot ies şi cad pe jos, în clipa aia nu mai ştii unde să te împarţi, deja se umpluse de salvări. Echipajele de ambulanţă nu ştiau unde să se ducă”, a explicat dr. Lucian Horhotă.

Între viaţă şi moarte, pe caldarâm

Medicul Lucian Horhotă a resuscitat o fată, apoi a stat clipe îndelungi într-o salvare, unde l-a resuscitat mai bine de 40 de minute pe Claudiu Petre, un tânăr care în noaptea tragediei a intrat de mai multe ori în club pentru a-i ajuta pe răniţi

„Iniţial am avut noi o fată pe caldarâm la care am iniţiat manevre de resuscitare, care şi-a revenit relativ repede, după aceea a trebuit să ne deplasăm la o salvare unde era cineva care tocmai intrase în stop de câteva minute, nu ştim de câte, şi am rămas blocat acolo vreo 40 de minute.

Am mai ieşit, am intrat, dar cam acolo a fost nevoie să rămân pentru că nu ieşea din stop şi s-au făcut manevre intensive de resuscitare împreună cu echipajul ambulanţei şi după aia s-a dovedit că era Claudiu Petre, noi nu am ştiut cine e la ora aia, şi nici a doua zi, abia a doua zi spre seară, văzând prin presă, stai că poza asta seamănă cu omul la care a trebuit noi să intervenim şi aşa am aflat şi noi cine a fost (...)”

Ei erau căzuţi deja jos, erau înşiraţi 5,6,7, unii erau deja declaraţi decedaţi sau aduşi decedaţi din gang, şi puşi deja în folie din aceea reflectorizantă, deja îi puneau de o parte şi cei căzuţi pe jos, nu aveai altă soluţe, nu aveai unde să-i bagi, trebuia efectiv să începi manevrele de reluare a funcţiilor vitale de respiraţie şi circulaţie”, a mai povestit medicul.

ADVERTISING

„Ca în noaptea aia nu am mai văzut decât în Valea Jiului, la accidentele de la mină„

”Ca în noaptea aia nu am mai văzut decât în Valea Jiului, la accidente de la mină. A fost unul înainte, pe vremea lui Ceauşescu, şi două după. Am lucrat şi la Spitalul din Petroşani, dar eram asistent medical pe vremea aia, prin 80, tot ATI. La noi era specificul acela, accidentele de mină erau frecvente în perioada aia. Sărea metanul cu praf de cărbune şi oxigen, un amestec exploziv care se propaga de-a lungul galeriei şi făcea victime sute de metri, pe tot ce prindea. Erau arşi, loviţi, asta semăna cu aia de atunci.

E ca la un război cu armă termo-chimică, ceva de genul acesta. Foarte dramatic, îi desfigurează, scurgerea tegumentului ars, care curge şi atârnă, modifică fizionomia omului, trebuie să lucrezi efectiv pe terenul ăsta.

La început resuscitarea durează ceva, noi am avut manevre de prim ajutor la vreo 4 şi o resuscitare foarte scurtă, s-au reluat funcţiile vitale la o fată, nu ştiu cine era, şi după aceea m-au blocat în salvare cam 40 de minute”, a rememorat Dr. Horhotă.

Luptă cu secundele, pentru unul dintre eroii de la Colectiv

„L-am resuscitat pe Claudiu Petre. Am depăşit protocolul de resuscitare pentru că l-am văzut tânăr, viguros, ulterior, în timpul manevrelor era un prieten de-al lui care mai băga capul, mai scotea, ne-am dat seama că trebuie să fie cineva din anturajul lui, din articolele ulterioare am aflat că este cel care a intrat de mai multe ori şi abia atunci am avut explicaţie de ce nu iese din stop cardio-respirator, de asta am insistat, nu se poate, dintr-un simplu stop prins la timp nu ai cum să nu ieşi, ulterior ne-am dat seama că a inhalat foarte mult fum, ori a făcut arsuri de căi aeriene severe dar nici astea nu te bagă în stop imediat, dar probabil concentraţia foarte mare de gaze toxice, de ardere...

ADVERTISING

Claudiu Petre a salvat persoane tinere pe care le cunoştea sau nu, cunoştea deja topografia locului probabil şi a mai intrat, a ieşit, în perioada acestor intrări a acumulat de fiecare dată aer nociv, este posibil să fi făcut o intoxicaţie cu niveluri foarte mari, care a blocat hemoglobina. (...) Am zis echipajului, facem protocol complet, chiar peste, eu cred că am stat cam la 48 de minute pe resuscitarea lui, cam aşa. Am avut şi resuscitare de două ore, dar cu succes, dar în spital, la Colţea, în cardiologie, în mediul spitalizat ai condiţii mai bune de a face, omul a pornit după două ore.

Ce a simţit Dr. Horhotă după ce a declarat decesul victimei în ambulanţă

”O dezamăgire, că  uite, aşa băiat tânăr şi solid se pierde, nu aveam explicaţie la ora aia, de ce, de ce, după atâta timp nu am reuşit să pornim un cord, să-l ţinem stabil. Ne-a produs o frustrare, era şocul întregului context de acolo şi nu prea aveai timp să încerci sentimente de niciun fel, erai în stare de şoc, nu îţi venea să crezi că se poate întâmpla într-un mediu de civilie aşa ceva, într-un mediu de industrie cum era Valea Jiului, în mediul ăla, în anii ăia, la ora aia, poate mai aveai o explicaţie, da, într-un mediu periculos, accidentele de mină sunt periculoase în sine, se întâmplă în toată lumea, dar te duci la o cântare şi sari în aer, ăsta este şocul mare”, a povestit medicul.

În sprijinul victimelor de la Colectiv, alături de colegii de la maternitatea Bucur. În noaptea tragediei de la Colectiv primii care au acordat îngrijiri medicale la faţa locului au fost medicii şi asistenţii de la maternitatea Bucur. Dr. Horhotă: „A fost o solicitare dacă putem să ajutăm cu ser fiziologic, feşe, maşinile au venit cu toată dotarea însă volumul de perfuzii a fost foarte mare”.

Apel la Ambulanţă: Veniţi toţi!

O emoţie cu care medicul Lucian Horhotă rămîne peste ani: „Ieşeau din mediul ăla, respirau ce mai respirau, deveneau din ce în ce mai inconştienţi, dădeau de aer proapăt, dar luaseră deja cantitate mare de dioxid şi bioxid de carbon şi cădeau efectiv jos din picioare”.

„Nu m-am mai întâlnit cu tinerii la care am acţionat pentru că de multe ori pacienţii îi vezi în pijamale, în spital, te poţi întâlni cu ei pe stradă şi să nu-i recunoşti imediat, mai ales noaptea când erau plini pe faţă cu negru, că era fumul ăla, de plastic ars care se depune pe faţă, aveau franjuri de arsură care atârnau şi de pe faţă, şi de pe mâini, pe ei acolo i-a prins, unde erau descoperiţi, la unele hainele erau arse fie în spate, sau în faţă, cele mai multe în spate, depinde în ce poziţie i-a prins flama. A fost arderea aceea mocnită care a produs gaze toxice, pe ei i-au ucis alea, pe lângă arsura, flama care i-a prins pe toţi, ca şi cum dai cu napalm (.n.red substanţă chimică periculoasă) în armată.

Probabil că atunci când au deschis brusc uşa pentru evacuare a intrat oxigen mai mult şi atunci cred că s-a făcut flama aia şi i-a prins pe toţi care au avut faţa sau mâinile descoperite.

Mirosul acela de carne arsă cu plastic ars, cu haine arse, rămâne în gât. Mi-a rămas câteva zile, aveai o senzaţie în fundul gâtului, rămâne senzaţia aia, când m-am dus înapoi pe la 3, 4, m-am dus în camera de gardă, eram cu nişte haine de hârtie, albastre aşa, cu alea am ieşit afară, s-au îmbâcsit foarte repede, se făcuseră de fum, fumul ăla lipicios cu izul de ardere ca de cauciuc, carne arsă persista, îţi dădea o senzaţie foarte proastă, ...mi-am adus aminte de explozia din mină, aşa am păţit şi atunci”, a mărturisit Dr. Horhotă.

Ce nu poate uita nici în ziua de astăzi Dr. Horhotă: „Să-i vezi mergând dezorientaţi, ieşind din gazele alea, s-au dus la discotecă şi au ajuns să zacă pe jos, fie decedaţi, fie într-o respiraţie agonică”

”Să-i vezi mergând oarecum dezorientaţi, ieşind de acolo din gazele alea, şi atârnând pe ei piele arsă practic şi haine arse atârnând bucăţi, după aia cad jos, exact ca în filme, nu credeam că ce am văzut noi prin filme ar exista cu adevărat, o imagine pe care nu credeam că o să o văd vreodată. (...)

Când vezi  o mare masă de oameni într-un părculeţ mic, acolo e un loc restrâns, nu e foarte mare locul, noroc că au plecat maşinile care erau parcate până atunci, erau multe maşini de la o firmă care şi-a mutat sediul şi au eliberat, pentru că altfel nu ar fi putut intra mai multe maşini de salvare acolo, ăla a fost un mare noroc. În piaţa aia, dacă nu se elibera, nu puteau intra 40 şi ceva de ambulanţe” a mai spus medicul.

„Trebuie să modernizăm în următorii ani infrastructura spitalelor, să avem un număr de paturi funcţionale pentru cazuri de politraumă complexă care să includă şi arsuri măcar pe trei-patru regiuni ale ţării disponibile în orice moment (...) Îngrijirea post combustie este complexă şi foarte lungă şi costisitoare. Cei care au reuşit să scape nici acum nu au recuperare completă”, a declarat într-un interviu acordat News.ro medicul de ATI Lucian Horhotă.

*****

Spre deosebire de anii precedenți, președintele Klaus Iohannis nu s-a prezentat personal, ci a trimis anul acesta la locul tragediei o coroană, prin intermediul unui consilier.

O rugăminte în acest sens îi adresase public Narcis Hogea, tatăl lui Alex, unul dintre tinerii morți în incendiul din Colectiv. Ancheta în acest caz a fost finalizată în 2016, dar dosarul a fost judecat doar în primă instanță.

#5anisi11luniSalut, dragul nostru Alexandru,Cum mai e Raiul astazi, cum se vede de acolo viata nostra, a celor ramasi...

Publicată de Narcis Hogea pe Vineri, 22 octombrie 2021

Lista celor 65 de tineri care și-au pierdut viața din cauza incendiului de la Colectiv:

30-31 octombrie 20151 Mihai Alexandru 34 de ani Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity.2 Vlad Țelea 37 de...

Publicată de Dana Hering pe Sâmbătă, 30 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇