Camera Deputaţilor a votat a doua dintre Legile Justiţiei. USR: E o ruşine ce se întâmplă în Parlamentul României

Camera Deputaţilor a votat a doua dintre Legile Justiţiei. USR: E o ruşine ce se întâmplă în Parlamentul României

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, proiectul de lege privind organizarea judiciară, parte a pachetului Legilor Justiţiei.

Au fost 179 de voturi pentru, 76 de voturi contra şi 4 abţineri. Legea va merge acum la Senat.

Gabriel Andronache, preşedintele comisiei speciale pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei, a afirmat în cadrul dezbaterii că vorbim despre ”o nouă lege privind organizarea judiciară”.

”Demersul Guvernului României îşi propune să înlocuiască actuala reglementare şi este bine să subliniem câteva aspecte importante: această lege, ca de altfel şi celelalte două acte normative referitoare la sistemul judiciar, au fost elaborate cu toate autorităţile relevante din domeniu, aspect pe care reprezentanţii acestor autorităţi l-au subliniat la dezbaterile generale din comisia specială”, a spus Andronache.

ADVERTISING

Ea adaugă că soluţiile la care au ajuns împreună sunt cuprinse în proiectul de lege şi, în acelaşi timp, anumite aspecte au fost corectate, ele regăsindu-se prin amendamentele admise în comisie.

USR: Aţi votat legea privind oligarhizarea Justiţiei

După vot, deputatul USR Stelian Ion a criticat adoptarea proiectului. 

”Aţi votat legea privind oligarhizarea Justiţiei, în acord cu dorinţele preşedintelui, care din păcate, astăzi, la un eveniment DNA care sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare, susţinea în mod ipocrit că susţine în continuare lupta împotriva corupţiei. Nu susţine lupta anticorupţie”, a spus Stelian Ion.

ADVERTISING

”Anul trecut a blocat Legile Justiţiei, care aveau o procedură de numire a procurorilor de rang înalt echilibrată, iar anul acesta transmite semnale eronate, în sensul în care vă doriţi respectarea documentelor internaţionale, când de fapt nu faceţi decât să fugiţi de avizele Comisiei de la Veneţia.

Este o ruşine ce se întâmplă în Parlamentul României, nu mai putem crede minciunile de la cel mai mare nivel al statului, venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis legate de Justiţie, şi-a pierdut demult credibilitatea preşedintele Klaus Iohannis”, a mai afirmat Stelian Ion, în plen.

ADVERTISING

Acum o săptămână, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, prima dintre Legile Justiţiei.

Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiției inițiate de ministrul Cătălin Predoiu și trimise în Parlament de Guvernul Ciucă, după intervenţia USR. Însă Parlamentul nu aşteaptă acest punct de vedere şi merge cu votul pe repede înainte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇