DNA a descoperit şpăgi de un miliard de euro în ultimii 10 ani. Are în lucru dosare cu prejudicii de 4 miliarde

DNA a descoperit şpăgi de un miliard de euro în ultimii 10 ani. Are în lucru dosare cu prejudicii de 4 miliarde

DNA are în derulare anchete cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro, însă eficienţa procurorilor depinde şi de voinţa politică, spune procurorul-şef al DNA, Crin Bologa.

“Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului nostru. Asigurăm cetăţenii României că Direcţia Naţională Anticorupţie este puternică şi nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie. În concluzie, Direcţia Naţională Anticorupţie are un trecut în prezent, dar şi un viitor, mai ales dacă ne raportăm la faptul că avem în lucru dosare penale cu prejudicii prejudicii estimate la peste 4 miliarde de euro.

ADVERTISING

Totuşi, pentru a atinge un rezultat durabil, eforturile autorităţilor investigative anticorupţie trebuie conjugate cu voinţă politică, activităţi administrative de prevenire a corupţiei, dar şi cu educarea consecventă a tinerelor generaţii în spiritul corectitudinii şi al respectării legilor”, a declarat Bologa, marţi, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea DNA.

El a precizat că Direcția şi-a făcut datoria în privinţa îndeplinirii unui criteriu din MCV.

“O caracteristică a ultimei perioade de timp o reprezintă lupta anticorupţie în pandemie şi cu un război nedrept în desfăşurare în apropierea graniţelor ţării. Cu atât mai mult activitatea noastră trebuie să continue şi să corespundă aşteptărilor cetăţenilor români şi partenerilor noştri externi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noi ne-am făcut datoria în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriului de referinţă numărul 3 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, respectiv continuarea luptei anticorupţie la nivel înalt şi, din punctul nostru de vedere, acesta este realizat”, a transmis Crin Bologa.

15.000 de inculpaţi trimiși în judecată

Totodată, DNA a anunţat că, în cei 20 de ani de activitate, a trimis în judecată peste 15.000 de inculpaţi.

“Pe parcursul celor 20 de ani de activitate, DNA a trimis în judecată peste 15.000 de inculpaţi. Implicarea unor înalţi demnitari, miniştri, parlamentari, primari, directori de instituţii publice, adesea relaţionaţi cu puternici oameni de afaceri a fost probată în numeroase dosare de corupţie şi de fraudă.

ADVERTISING

Nu întâmplător, de multe ori, investigaţiile DNA privind persoane având funcţii publice la nivel înalt au provocat reacţii dure în mass-media, precum şi promovarea unor modificări legislative cu impact negativ asupra eficienţei instituţiei. Aceste obstacole însă nu ne-au descurajat, ci, dimpotrivă, ne-au determinat să continuăm”, a menţionat DNA.

De asemenea, DNA a mai adăugat că valoarea mitei identificate a fost de peste un miliard de euro.

“Numai în ultimii zece ani valoarea mitei identificate de DNA se ridică la peste un miliard de euro. Preocupaţi de recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni şi de confiscare a mitei, procurorii au dispus sechestru asupra sumelor de bani, bunurilor de lux şi imobilelor identificate în România şi în străinătate”, a mai afirmat DNA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇