Bologa vede cum creşte încrederea în DNA: În 2019, am avut un singur flagrant. În 2022, avem deja 12. Am pus sub sechestru bunuri de peste 400 milioane de euro

Bologa vede cum creşte încrederea în DNA: În 2019, am avut un singur flagrant. În 2022, avem deja 12. Am pus sub sechestru bunuri de peste 400 milioane de euro

Imaginea DNA părea că a suferit mult după plecarea Laurei Codruţa Koveşi, dar actualul procuror şef Crin Bologa face un bilanţ al ultimilor doi ani, de când conduce această instituţie, şi spune că lucrurile nu stau deloc aşa.

În acest timp, procurorii anticorupţie au pus sub sechestru bunuri de peste 400 milioane de euro şi numai anul trecut au fost recuperate 40 milioane de euro în cursul urmăririlor penale.

Crin Bologa crede că instituţia pe care o conduce a crescut în percepţia publică, asta deşi procurorii oferă mai puţine informaţii din dosare către mass-media. Pe de altă parte, Bologa afirmă că oamenii au încredere în DNA, existând chiar cazuri când diferite persoane au denunţat chiar angajaţi ai DNA.

Sechestru de 400 de milioane de euro

Crin Bologa a declarat duminică, la Prima TV, că DNA poate pune sechestru pe bunuri şi se poate ocupa de recuperarea unor bunuri sau sume de bani. 

ADVERTISING

”Avem o putere pe care ne-o dă Codul de Procedură Penală, în sensul că noi putem identifica bunurile, putem aplica sechestru asupra lor şi putem să ne ocupăm chiar de recuperarea unor bunuri sau sume de bani, în cursul urmăririi penale. Sume de bani care sunt deja gata recuperate. Mulţi dintre inculpaţii noştri, care doresc, de exemplu, acord de recunoaştere a vinovăţiei, plătesc prejudiciile stabilite sau sumele constatate ca obiect al infracţiunii, până să se ajungă la o sentinţă”, a precizat Bologa. 

Anul trecut a fost recuperată suma de 40 milioane de euro, care este comparativă cu bugetul DNA pe un an. 

”Am recuperat această sumă numai din infracţiunile purtătoare de prejudicii, nu şi cele care au ca obiect infracţiuni de dare/luare de mită”, a declarat Bologa. 

”Am pus, numai în aceşti doi ani, sub sechestru, bunuri de peste 400 de milioane de euro, din dosare de trimitere în judecată. Avem pe rol acum dosare cu prejudicii de peste 1,7 miliarde de euro”, a mai afirmat şeful DNA.  

ADVERTISING

De ce nu mai vedem cătuşe

Şeful DNA a fost întrebat de ce în percepţia publică pare că DNA nu mai turează motoarele şi nu se mai atinge de politicieni şi a răspuns:

”Aş veni cu altă întrebare, pe ce vă bazaţi când spuneţi că e percepţia publică? Şi au am avut acel sondaj şi am văzut că încrederea în DNA a crescut în ultima perioadă.

Este o anumită percepţie a mass-media  pentru că între timp, în perioada 2018 - 2019, regulile de comunicare publică a DNA ca şi a celorlaltor Perchete s-a înăsprit.

Avem foarte puţine posibilităţi de a arăta ceea ce facem noi în cursul urmăririi penale. Trebuie să respectăm prezumţia de nevinovăţie a persoanelor cercetate de noi, dar într-un echilibru, pentru că trebuie să respectăm şi nevoia de informare a mass-media şi a cetăţenilor prin intermediul mass-media. Oferim mai puţine informaţii din dosare, iar modalitatea de oferire a acestor informaţii este alta. De obicei, o facem prin comunicate de presă şi foarte rar prin imagini”. 

ADVERTISING

Şeful DNA a explicat că lumea nu mai vede oameni în cătuşe, deoarece acest lucru ar însemna să se încalce prezumţia de nevinovăţie. 

”Nu îi mai vedem (pe oameni ieşind cu cătuşe de la DNA - n.red.) pentru că, în momentul în care sunt în custodia statului şi noi i-am arătat public cu cătuşe, ar însemna să încălcăm prezumţia de nevinovăţie. Or, noi nu riscăm să facem asta, cu atât mai mult cu cât în perioada 2017 - 2019 Direcţia a fost supusă unor atacuri groaznice şi activitatea direcţiei şi atunci nu vrem să ne ulnerabilizăm şi nu vrem să încălcăm regulile”, a declarat Bologa. 

12 acţiuni de flagrant avem deja în 2022

Bologa a adăugat că cetăţenii au încredere în DNA, mai ales având în vedere acţiunile de prindere în flagrant. 

”Percepţia cetăţenilor o percepem cu alţi indicatori. În perioada 2015 - 2019 DNA  a pierdut în fiecare an sesizări de la cetăţeni. Cred că am pierdut cam 2.000 de sesizări, ca număr. În 2020, a început să crească numărul de sesizări şi în 2021 au fost şi mai multe. Acesta este un indicator care arată o încredere a cetăţeanului şi o speranţă în activitatea noastră.

Un grad de încredere ridicat reprezintă faptul, cred eu, că avem foarte multe acţiuni de prindere în flagrant. Un cetăţean vine la procuror şi este de acord să fie interceptat, să intercepteze pe alţii pentru a-i prinde pe cei care săvârşesc fapte de corupţie, ori aici trebuie să ai mare încredere în instituţia la care te prezinţi ca să mergi şi să faci flagrantul împreună cu procurorul.

În 2019, am avut un singur flagrant. În 2020, am avut deja 12, iar în acest an cred că până acum am avut 11 sau 12. Am avut la Timişoara, la Suceava, la Piatra Neamţ, la Constanţa. Asta înseamnă o încredere a cetăţenilor care vin să denunţe fapte de corupţie”, a declarat Bologa. 

 Acesta a precizat că au fost cazuri când angajaţi ai DNA au fost denunţaţi. 

”Am avut persoane care au denunţat angajaţi ai DNA care le-au cerut mită. Au venit persoane din exterior, cu încredere la procurorii DNA şi au denunţat fapte de corupţie a unor angajaţi DNA şi noi i-am prins pe acei angajaţi, un specialist, un poliţist, deci ne-am făcut curăţenie în propriile rânduri”, a precizat şeful DNA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇