Preşedintele Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Cornelia Nagy, este urmărită penal de DNA, pentru abuz în serviciu, în cazul achiziţiei de măşti prin firma Romwine & Coffee SRL, din timpul pandemiei.
În acest caz, se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane lei, arată DNA.
În acest context, Cornelia Nagy, în calitate de şefă a Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), şi Ioana Mădălina Hohan (fostă Deaconescu), consilier achiziții, prin încălcarea legislaţiei, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020 un acord cadru între instituţia pe care o reprezentau şi firma SC Romwine & Coffee SRL, prin care era vizată achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie.
În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC Romwine & Coffee SRL şi de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înţeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanţat din bani publici. Asta deşi cunoşteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică şi financiară să onoreze acordul cadru.
Cum SC Romwine & Coffee SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măştilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de obţinerea/derularea în bune condiţii a contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 de lei.
Prin aceste activităţi, ar fi fost vătămate interesele societăţilor participante în cadrul procedurii şi ale instituţiilor publice implicate în acţiunile de prevenire şi răspuns împotriva infecţiei cu Covid cărora le erau destinate materialele de protecţie.
Concomitent s-ar fi obţinut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 de lei pentru societăţile controlate de suspecţi (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus, cât şi pentru firmele interpuse).
Firma Romwine & Coffee era condusă de o bucătăreasă
La finalul lunii aprilie, procurorii DNA au făcut percheziţii în acest dosar, la şase adrese din Bucureşti şi judeţul Giurgiu.
În primele luni ale pandemiei, când Guvernul Orban a început să cumpere echipamente de protecție medicală, firma Romwine&Cofee obținea un contract de 56 milioane de lei pentru furnizarea de măști medicinale.
La scurtă vreme după încheierea contractului cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, s-a aflat că firma din comuna Uzunu, județul Giurgiu, era condusă de o bucătăreasă și avea ca obiect principal de activitate comerțul cu produse alimentare, băuturi și produse de tutun.
Apoi, pe firul afacerii cu măşti de 12 milioane de euro au intrat procurorii DNA.