Bugetul pe 2021 e gata. Orban spune că au fost decizii grele, dar nu nemulțumiri

Bugetul pe 2021 e gata. Orban spune că au fost decizii grele, dar nu nemulțumiri

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că proiectul bugetului de stat va fi probabil prezentat în şedinţa de guvern de miercuri şi va fi pus în dezbatere publică în cursul acestei săptămâni, menţionând că nu ştie de existenţa unor nemulţumiri.

"Abia ce e lansat proiectul de buget în dezbatere publică, va fi probabil în cursul acestei săptămâni. Probabil a avut loc prima şedinţă de guvern în care s-a prezentat proiectul de buget şi nu ştiu de existenţa unor nemulţumiri, pe mine nu m-a sunat niciun ministru", a afirmat miercuri Orban, la Parlament.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

El a spus că, în general, au fost "decizii grele" legate de buget.

"În general, am luat deciziile legate de buget, care sunt decizii grele. Suntem într-un an în care, să fim cinstiţi, nu ne putem comporta ca şi cum nu am avut nimic. Am avut o criză economică generată de pandemie, am avut o reducere la veniturilor la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor de stat.

Şi bugetul trebuie construit, de asemenea, ţinând cont de rigorile care sunt impuse de tratatul UE şi de faptul că există declanşată procedura de deficit excesiv şi ca atare noi trebuie să respectăm toate ţintele de deficit care au fost negociate cu partenerii noştri din UE", a adăugat Ludovic Orban.

Orban, despre nemulțumiți: Dacă rezolvă problemele cu premierul, nu mai e necesar să discute cu mine

El a menţionat că obiectivul prin acest buget este relansarea economică, "care să se bazeze pe o creştere a investiţiilor, a absorbţiei fondurilor europene, pe o adoptare cât mai rapidă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă".

"Orice ministru trebuie să înţeleagă că suntem în situaţia în care suntem, că trebuie să facă reforme, să restrângă cheltuielile necesare şi să utilizeze în mod eficient resursele pe care le au la dispoziţie şi, de asemenea, să maximizeze capacitatea de utilizare a fondurilor europene pentru atingerea obiectivelor din programul de guvernare", a adăugat Orban.

El a mai spus că în procesul de elaborare a bugetului a existat o comunicare permanentă între miniştri, autorităţi, agenţii şi premier şi este convins că toate partidele din coaliţie vor susţine proiectul în Parlament.

"În procesul de elaborare a bugetului a existat un dialog, o comunicare permanentă între miniştri, autorităţi, agenţii şi, de asemenea, şi premierul a fost implicat în acest proces de pregătire a legii bugetului de stat. Acum eu nu înţeleg de ce vorbiţi de nemulţumiri doar la miniştrii uneia dintre formaţiuni. Eu sunt convins că fiecare ministru şi-a dorit un buget mai mare.

Pe de altă parte, fiecare ministru trebuie să înţeleagă că trebuie să acţioneze în cadrul bugetar raţional, care este proiectat până la urmă în baza angajamentelor noastre şi în baza angajamentelor pe care le avem în programul de guvernare", a adăugat Orban, întrebat în legătură cu nemulţumiri ale miniştrilor USR PLUS.

Întrebat dacă miniştrii PNL i-au transmis nemulţumiri, Ludovic Orban a spus: "Sunt în dialog permanent cu premierul şi sunt convins că, dacă au nemulţumiri, le adresează premierului. Dacă rezolvă problemele cu premierul, nu mai e necesar să discute cu mine".

De ce prezintă Orban măsurile și nu membrii Guvernului?

Liderul PNL a mai spus că decizia de a anunţa măsurile bugetare i-a aparţinut.

"Eu sunt un om deschis, transparent, după cum mă cunoaşteţi. Nu m-am ferit niciodată de mass-media şi am transmis întotdeauna informaţii. Erau nişte decizii ale coaliţiei.

Atât timp cât m-aţi întrebat ce s-a întâmplat în cadrul coaliţiei, nu aveam ce să fac decât să vă transmit deciziile pe care le-am luat. Dar sunt decizii comune, asumate, decizii care sunt absolut necesare, indispensabile pentru a putea alcătui un buget serios", a explicat Orban.

"Premierul va prezenta bugetul, sunt convins, în momentul în care se va dezbate în Guvern. Îl va prezenta în Parlament, după adoptare, şi va sta la dispoziţia dumneavoastră", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Pensii și sporuri

Orban a făcut precizări legate de punctul de pensie.

"Eu am anunţat că vom reveni la sistemul de creştere a punctului de pensie care este normal, predictibil, anual de la 1 ianuarie. Nu se vor mai creşte pensiile, când vrea PSD, ba în iunie, ba în septembrie sau oricând le promit pensionarilor.

Trebuie să existe predictibilitate. Am anunţat cu obiectivele legate de pensii care sunt să creştem punctul de pensie, cu cât este creşterea economică mai mare, cu atât va creşte punctul de pensie mai mult. De asemenea, vrem să compensăm pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor prin sută la sută compensarea ratei inflaţiei.

De asemenea, avem ca obiectiv recalcularea pensiilor pentru a face dreptate pentru pensionari astfel încât, indiferent în ce an s-a pensionat, un cetăţean român, dacă are contribuţie similară, să aibă pensie similară", a mai explicat Orban. 

Întrebat dacă sporurile pentru bugetari vor fi eliminate din bugetul pe anul acesta, Orban a spus: "M-aţi întrebat după şedinţa coaliţiei de luni şi v-am spus că nu s-a luat nicio decizie legată de sporuri. Nu s-a luat nicio decizie legată de sporuri".

Citește și:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!