Iarna lui Ludovic Orban

Iarna lui Ludovic Orban
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru cei mai puțin experimentați în politică, anunțul lui Ludovic Orban privind candidatura la Congresul PNL, care cine știe când va fi, a fost un mesaj de forță. Un cuțit înfipt în masa, cum ar veni.

Pentru cei mai experimentați, anunțul a fost un gest disperat și o nevoie de reafirmare a puterii într-un partid care îi fuge de sub picioare.

Și ultimele evoluții pot fi într-adevăr îngrijorătoare pentru Ludovic Orban.

Pentru prima dată președintele PNL nu reușit să-și impună voința la împărțirea funcțiilor din Parlament, iar chestor al Camerei Deputaților, condusă de dl Oban, nu a ajuns suceveanul Ion Bălan.

ADVERTISING

Ludovic Oban îi promisese un loc în Comisia SRI, promisiune care nu s-a materializat din motive neclare. Ca să îl convingă de buna sa credință și de faptul că a făcut tot ce i-a stat în putință, dl Orban a încercat să–l redistribuie pe Ion Bălan pe funcția de chestor care revenea de drept PNL. Și toate sursele spun că președintele PNL s-a întrebuințat la maximum pentru a reuși.

Contracandidatul dlui Bălan era tânărul Cristian Tuţă, deputat de Ilfov, aflat la primul mandat, dar cu un CV, de proximitate ca să zic așa, remarcabil. Dl Tuţă este fostul șef de cabinet al directorului SRI Eduard Hellvig, pe care îl însoțește fidel de pe vremea când dl Hellvig era ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în cabinetul Ponta.

Oricât s-a întrebuințat dl Orban, câștigător detașat, cu 48 la 38 de voturi, a fost dl Tuţă. Este probabil pentru prima dată când președintele partidului pierde bătălia pentru o funcție a PNL. Și e cu atât mai șocant cu cât cei 48 care nu l-au ascultat sunt în bună măsură puși pe listele de candidați om cu om de Ludovic Orban.

Se pare că un rol important în această înfrângere l-a avut grupul extrem de puternic Iulian Dumitrescu - Prahova, Dan Motreanu – Giurgiu, Humbert Thuma – Ifov. Adică liderii probabil celor mai tari filiale PNL din Muntenia.

Este un prim răspuns la întrebarea care circulă în PNL de când puternicul lider de Prahova l-a ajutat pe Ludovic Orban în scandalul împărțirii ministerelor, în schimbul prețului corect desigur. Întrebarea: când îl va trăda Dumitrescu pe Orban?

Un alt episod a fost la împărțirea prefecților. Trecem peste faptul că prima mișcare a celor care promiteau depolitizarea a fost să politizeze prefecții. Trecem peste faptul că la împărțire a fost încălcat principiul de a nu exista județe monocolore. Există.

Unul dintre ele este chiar Bihorul, unde Ludovic Orban a ales să-l mulțumească pe Ilie Bolojan și i-a dat prefect PNL. A încercat să-l desprindă astfel de cei care au pierdut, în primul rând Clujul și Sălajul, care vor avea prefect UDMR.

Iar Emil Boc nu numai că l-a pierdut pe Mircea Abrudean de la prefectură, dar nu a reușit să–l impună nici secretar general al guvernului. Ar putea fi picătura care să-i fi umplut paharul lui Emil Boc. Cert este că declarațiile primarului de Cluj și ale președintelui CJ Cluj au arătat o mare enervare.

Așa se face că, spun surse din PNL, zilele acestea liberalii din Ardeal se adună, se numără și se pregătesc de ofensivă. Rămâne de văzut dacă numirea lui Mircea Abrudean în funcția de adjunct al SGG va calma elanul.

Pregătirile ar presupune două lucruri. Pe de-o parte, ca Ardealul să găsească un lider care să-l contracandideze pe Ludovic Orban, pe cât posibil nu unul cu aer caricatural ca Robert Sighiartău. Pe de altă parte, să își găsească aliați dincolo de munți.

Tripleta Dumitrescu – Motreanu - Hubert pare disponibilă, dar aproape cert este sprijinul Sucevei, care a primit două lovituri mari. Una a fost faptul că Ion Bălan a pierdut funcțiile promise succesiv la Cameră, iar cea de-a doua, mai mare, este că Ludovic Orban a cedat prefectura Suceava către USR.

Pentru Emil Boc coabitarea cu UDMR va fi cu mult mai simplă, fără mari tensiuni, comparativ cu ceea ce îl așteaptă pe Gheorghe Flutur cu un prefect USR dornic de afirmare.

De fapt, care e miza? Pe de-o parte prefectul coordonează deconcentratele, unde este o uriașa putere politică și pentru clientelă. Pe de alta parte, prefectul are dreptul să atace în instanță, teoretic doar pentru legalitate, actele Consiliului județean.

Iar din momentul în care le atacă până la finalul procesului acestea sunt suspendate, deci CJ-ul e blocat. Dacă la final prefectul pierde procesul, lunile de blocare oricum nu mai vin înapoi.

De ce a trădat Ludovic Orban Suceava? Pentru a salva Iașul, unde Costel Alexe și Mihai Chirică ar fi fost devorați de USR. Nu e un secret cât de mult îl susține Ludovic Orban pe Costel Alexe, chiar și după ce acesta a devenit suspect pentru luare de mită, iar președintele Iohannis a lăsat să se înțeleagă că ar trebui ca PNL să-l repudieze. Nu numai că nu l-a repudiat, dar Ludovic Orban s-a dat peste cap să-i asigure un parcurs lin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇