Întors în Parlament după o pauză de 4 ani, Ludovic Orban a anunțat care sunt prioritățile PNL în această legislatură, care și-a început asăzi activitatea.
Astfel, Orban a spus că în primul rând va lupta ca toate ordonanțete de urgență pe care le-a dat ca premier să treacă prin Parlament nemodificate, apoi să modifice Legile Justiției, așa cum au fost adoptate când PSD avea majoritatea.
Exclusiv: Ministrul Justiției despre pensiile și salariile magistraților, ordonanța pentru SIIJ, DIICOT, reformarea CSM și cronometrul CEDO - Interviu video
”Avem ca obiectiv adoptarea OUG care au fost emise de guvernul pe care l-am condus, în forma în care au fost adoptate, adoptarea OUG emise de guvernul învestit după alegerile parlamentare, și să corectăm modificările făcute de vechea legislatură.
O altă prioritate e aceea de a rezolva punerea în acord cu Constituția a tuturor prevederilor adoptate de vechiul Parlament și declarate neconstituționale. E vorba de zeci de proiecte care au fost declarate neconstituționale și care necesită o adaptare.
În ce privește procesul legislativ am discutat câteva priorități. Prioritatea zero este adoptarea și votarea proiectelor de buget. Avem în vedere respingerea tuturor proiectelor care au pus în pericol independența justiției, inițiate în legislatura veche de PSD.
Avem în vedere corectarea Legilor Justiției și adoptarea de proiecte de lege care să țină cont de toate exigențele funcționării unei justiții independente. În conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene în raportul MCV și punctele de vedere exprimate de GRECO”, a spus Orban, într-o conferință de presă.
Discuții la Ministerul Justiției despre recomandările MCV. Obiective: Desființarea Secției Speciale, Legile justiției, Codurile penale
Întrebat despre desființarea Secției Speciale, Orban a pasat problema la USR-PLUS, anânțând că așteaptă de la ministrul Stelian Ion să anunțe dacă susține unul din proiectele depuse legislatura trecută sau va iniția Ministerul Justiției un altul.
Totodată, a anunțat și că liberalii vor modificarea Legii Achizițiilor publice.
Întrebat de jurnaliști ce schimbări sunt avute în vedere, liderul PNL a spus că ”de a reduce cât mai mult termenele pentru fiecare procedură, de a asigura clarificări suplimentare, de a stabili condițiile astfel încât să nu mai apară contestatarii de serviciu și o serie de alte îmbunătățiri”.
Coaliția de guvernare și-a împărțit prefecturile: Câți prefecți și subprefecți vor avea PNL, USR-PLUS şi UDMR
Orban spune că, acum că PSD nu mai are majoritate, Parlamentul va redeveni un pilon al democrației.
”Ne propunem pentru această primă sesiune o întărire a coeziunii la nivelul coaliţiei de guvernare, o susţinere clară şi puternică a proiectelor legislative care sunt înainte de Guvern şi ne propunem ca Parlamentul să redevină locul în care societatea civilă, cetăţenii români, să participe la elaborarea proiectelor legislative, să fie implicaţi în cursul dezbaterii şi aprobării proiectelor legislative.
Mai precis, Parlamentul să revină la rolul firesc de autoritate fundamentală a statului, de pilon al democraţiei şi de locul în care cetăţenii grupurilor socio-profesionale, toţi partenerii sociali pot să îşi spună punctul de vedere şi pot să influenţeze în bine procedura de adoptare a legilor”, a conchis Orban.