Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a primit, luni dimineață, scrisoarea oficială trimisă de omologul său de la Budapesta, în care Ungaria oferea sprijin României pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19, după incendiul de la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.
„Scrisoarea a ajuns azi, am transmis-o și la Ministerul Sănătății și IGSU, care pot decide. Voi răspunde, desigur, și scrisorii”, a spus Bogdan Aurescu, pentru Spotmedia.ro.
De altfel, IGSU este punctul de contact și pentru o eventuală cerere de activare a Mecanismului de Protecție Civilă al UE.
Şeful diplomaţiei ungare a anunțat, sâmbătă, că i-a trimis o scrisoare omologului său român, prin care a oferit ajutorul Ungariei.
"Am trimis o scrisoare şi colegului meu Bogdan Aurescu pentru a oferi ajutorul Ungariei, pe lângă condoleanţele mele: dacă trebuie să avem grijă de pacienţi, avem capacitatea sistemului de sănătate ungar, astfel încât aceştia să poată conta pe noi", a scris Péter Szijjártó, într-o postare pe Facebook.
Duminică, medicul Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre cât de gravă este situația în sistemul sanitar din țara noastră. Marea problemă o reprezintă faptul că nu mai sunt suficiente paturi pentru Terapie Intensivă, tocmai de aceea, consideră că ar trebui să cerem ajutor țărilor din jur, ca să transferăm acolo pacienții cu Covid aflați în stare gravă.
Premierul Florin Cîțu refuză să ceară ajutor extern
Totuși, premierul Florin Cîțu nu vrea să ceară ajutor extern. Șeful Guvernului a precizat de curând că nu este nevoie deocamdată să fie activitat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru spitale, însă a transmis managerilor de spitale că, dacă nu iau decizii rapide, vor fi schimbați.
„Ştiţi foarte bine că aşa cum România a trimis echipe medicale în Slovacia, Italia, întotdeauna dacă este nevoie vom activa acest Plan. El este acolo. Nu trebuie să facem ceva special. Sunt sigur că cei căror ... sau Grecia ... noi am trimis echipe de fiecare dată. Dacă va fi nevoie, vom activa. Deocamdată nu este nevoie”, a declarat, joi, Florin Cîţu.
Premierul a adăugat atunci că decizia privind transformarea unei secţii într-un ATI pentru pacienţii Covid, care să asigure numărul de paturi necesar, nu este la preşedinţii de consilii judeţene sau la primari. El a făcut apel la managerii de spitale şi şefii de secţii să rezolve rapid chestiunile acestea, în cazul în care situaţia o impune, altfel pleacă acasă şi vin alţii în loc.
Potrivit ultimei actualizări, doar 8 paturi mai sunt libere la ATI în toată țara pentru pacienții Covid.