Bloomberg: Guvernul României primește un impuls pentru parlamentare prin victoria din București

Bloomberg: Guvernul României primește un impuls pentru parlamentare prin victoria din București

Guvernul minoritar al României a reușit să îndepărteze primarul Capitalei al Opoziției, obținând astfel un impuls pentru alegerile parlamentare din decembrie, în speranța că va avea controlul Legislativului, scrie Bloomberg.

Nicușor Dan, independentul susținut de PNL și de Alianța USR PLUS, a înfrânt-o pe Gabriela Firea, actualul edil care a candidat pentru un nou mandat din partea PSD. El a promis să lupte cu corupția locală care a întârziat reformele și dezvoltarea Bucureștiului.

ADVERTISING

Sursa citată menționează că prezența la vot a fost mai mare decât la alegerile locale anterioare, în ciuda restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, care a cauzat în România cele mai multe decese dintre națiunile est-europene.

Nicușor Dan a promis că va crește transparența administrației de la București, după ani și ani de contracte și achiziții dubioase, dar și că va accesa fonduri europene pentru dezvoltarea urbană, că va îmbunătăți transportul public și că va reduce traficul în unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bloomberg amintește că, la nivel național, PNL, partidul aflat la guvernare, a luat mai multe mandate la alegerile locale decât opozanții de la PSD - pentru prima dată în 30 de ani.

Alegerile locale din București au avut întotdeauna o relevanță simbolică pentru cele parlamentare - și acum, cu atât mai mult, când acestea sunt la trei luni distanță. Sunt optimist că alianța între PNL și USR PLUS, care m-a sprijinit acum, va guverna România în următorii patru ani”, a spus Nicușor Dan, înainte de aflarea rezultatelor.

ADVERTISING

Sursa citată menționează că liberalii conduc în sondajele pentru alegerile generale, programate pentru 6 decembrie, și că aceștia speră la o majoritate în Parlament care le va permite să conducă țara mai eficient, pentru a trece cu bine prin criza economică cauzată de pandemie. Totuși, opozanții de la PSD nu se lasă mai prejos și își pregătesc revenirea prin măsuri populiste, precum creșterea pensiilor cu 40%.

„Victoria lui Nicușor Dan reprezintă un semnal pozitiv pentru Partidul Național Liberal. Este primul semn că se îndreaptă către o victorie clară la parlamentare”, spune consultantul politic Radu Magdin pentru Bloomberg.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇