Vorî v zakone: Interlopii asasini ai lui Putin, în văzul întregii lumi

Vorî v zakone: Interlopii asasini ai lui Putin, în văzul întregii lumi

Când Bill Browder și-a ascultat numele pronunțat de Vladimir Putin într-o conferință de presă, a știut că răzbunarea lui îl va ajunge.

Magnitki
Serghei Magnițki, Sursa foto: billbrowder.com

Browder, investitor la Moscova, a scos la iveală, împreună cu avocatul său, Serghei Magnițki, caracatița organizată mafiot în jurul Kremlinului. Magnițki a fost arestat, torturat și ucis.

Bill Browder a plecat din Rusia și ani de zile s-a luptat pentru ca crima să nu rămână fără urmări.

Legea Magnițki are la bază asasinarea unui avocat tânăr, care credea că sistemul lui Putin poate fi dat în vileag și chiar înfrânt.

La fel ca în cazul terorii din URSS, despre care Occidentul liber nu mai putea să spună că nu știe, odată ce Vladimir Bukowski, de pildă, a fost eliberat și a povestit lumii libere ororile celor internați la psihiatrie, pentru a fi reduși la tăcere.

Sau când Adriana Georgescu, șefa de cabinet a generalului Nicolae Rădescu, a avut curajul și demnitatea de a striga lumii că a fost bătută și violată în închisoarea comunistă.

ADVERTISING

Despre violurile Securității nu se vorbise până atunci.

Adriana-Georgescu
Adriana Georgescu, Foto: memorialsighet.ro

Arestată în lotul vechii elite, pe care comuniștii au distrus-o, Adriana este eliberată și reușește să fie extrasă și dusă în Vestul democratic.

Are 35 de ani. Ajunge la Berna, unde vrea să depună mărturie într-un proces în care câțiva români sunt judecați pentru că ar fi ocupat ilegal legația României comuniste din Berna. La proces asistă mulți jurnaliști străini.

Vine rândul Adrianei Georgescu, care povestește calm că a fost violată și torturată în temnița comunistă. I se spune: „Sunteți frumoasă, nu păreți torturată”. Și femeia asta tânără își scoate cu un gest încet dantura și o așază pe masă. Bestiile securiste nu îi mai lăsaseră un singur dinte în gură.

E anul 1956. Oroarea totalitară va mai dura în România 33 de ani. Cu proteza dentară a Adrianei pe masă, în văzul întregii lumi.

La fel ca atunci, și în anii din urmă Occidentul a știut cine este Vladimir Putin.

S-au scris volume, s-au făcut interviuri, Alexei Navâlnîi a fost salvat în Germania, după ce a fost otrăvit, într-o tentativă de asasinat marca Putin, și apoi arestat și încarcerat în Rusia lui Putin. Chiar și după, Vladimir Putin a fost tolerat.

Francoise Thom, unul dintre cercetătorii cei mai migăloși ai sistemului lui Putin, găsește condițiile de posibilitate ale regimului  de la Moscova într-un fenomen apărut odată cu Gulagul, rețeaua de vorî v zakone, despre care a vorbit în interviul acordat Spotmedia.ro.

„În perioada Brejnev s-au dezvoltat rețele puternice de criminalitate organizată, beneficiind de protecția ofițerilor KGB și a nomenclaturiștilor, rețele care trăiau în simbioză cu ierarhia partidului.

Vorî v zakone au evoluat în timp.

Și-au construit averi personale colosale, în special prin extorcarea acelor tsekhoviki, antreprenori ai economiei paralele care a înflorit în anii 1970. Am asistat la o derivă mafiotă în sânul KGB, contrar legendei răspândite în acel moment, potrivit căreia KGB era singurul organ de stat al URSS care nu era corupt.

Această osmoză dintre lumea interlopă și ofițerii organelor de securitate a ieșit la lumină la începutul perioadei Elțîn. Ascensiunea lui Putin la primăria orașului Sankt Petersburg este o ilustrare perfectă a acestui fenomen.

Filmul lui Valeri Balyan „Cine este domnul Putin?”, precum și prima parte a filmului lui Navalnîi despre palatul lui Putin, arată modul în care micuța bandă a lui Putin, pe care și-a făcut-o pe când era viceprimar al Petersburgului, s-a instalat în vârful statului rus, unde își continuă activitățile de pradă la o scară mult mai mare”.

Cu exact un an înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, unde comite zi de zi crime teribile de război, Francoise Thom vorbea despre strategia Rusiei de a scoate SUA din Europa și de a accelera destabilizarea NATO.

thom
Françoise Thom, elevă a lui Alain Besançon, este autoarea volumului Putin și putinismul, Editura Humanitas

„Strategia rusă este vizibilă în mod deosebit în perioada recentă. Rusia dorește să accelereze demolarea Uniunii Europene și a NATO, deoarece are rețelele sale de influență în fiecare țară europeană și speră să le culeagă, una câte una, odată ce Uniunea Europeană va fi distrusă.

Brexit-ul a fost un succes uriaș pentru Kremlin, deoarece va duce la reducerea influenței anglo-saxone în Europa. Marea Britanie este singura țară europeană pe care Kremlinul o consideră imposibil de vasalizat.

Germania este acum țara care contează cel mai mult pentru ruși, de aici și importanța pe care Moscova o acordă proiectului Nord Stream, care va consolida clanul oligarhilor germani dependenți de Kremlin.

Noul sistem de securitate european va fi apoi construit precum Pactul de la Varșovia și va încununa rețeaua de legături bilaterale dintre Moscova și țările europene. Odată ce Statele Unite vor fi expulzate din Europa, Rusia va putea lua în considerare reîntoarcerea la „condominiu”.

Nu e vorba aici despre intuiție. Occidentul știa despre crimele lui Putin și știa unde vor duce ele, în cele din urmă. Așa cum astăzi nu există om al lumii libere care să nu cunoască crimele, violurile, ororile pe care Vladimir Putin le dictează în Ucraina.

Or, știind toate acestea, cum pot exista europeni care să pretindă că nu e despre ei?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇