Marcel Ciolacu începuse în forță mandatul de premier, la nivel de imagine. S-a mai împiedicat nițel în chestiunea Abrudan, mai întâi indezirabil pentru SGG (pe motive de aviz de securitate, pe surse), apoi l-a acceptat discret, fără nicio explicație pentru întârziere.
A mai patinat și în chestiunea trupelor germane permanente pe teritoriul României, propunere pe care nu ar fi fost chiar inspirat să o anunțe cu pompă cu câteva ore înainte să fie respinsă de Berlin, care a preferat Lituania.
Una peste alta însă, începutul a fost hotărât la nivel de imagine. Marcel Ciolacu a compus și livrat proiecția unui lider hotărât și stăpân de situație, știind că asta place romanului, nostalgic, mai ales în partea de simpatii pesediste, după ordinea și disciplina din comunism.
Dar cum de ceea ce ți-e frică nu scapi, lebăda neagră l-a izbit în plin pe noul premier cu mult mai repede decât s-ar fi așteptat chiar în cele mai pesimiste scenarii.
Scandalul azilelor lagăre de exterminare aruncă România în urmă cu peste 30 de ani, în decada ’80 a secolului trecut, în ceaușismul târziu și concentraționar, când orfelinatele erau la rândul lor lagăre de exterminare.
Cei care au trăit anii ’90, când scandalul a devenit public și internațional, își amintesc că imaginile copiilor scheletici, bolnavi, mutilați psihic și fizic deveniseră brandul de țară al României.
Iată că, după atâtea decenii, imaginea României în UE și NATO devin alte lagăre, tot cu ființe neajutorate și dependente, torturate sinistru, nu orfani, ci bătrâni și persoane cu dizabilități.
Este motivul pentru care dl Iohannis, trezit la realitate și de interesul pentru caz al unor instituții internaționale specializate în combaterea torturii, a simțit nevoia unor declarații de analist politic pe subiect.
În plus, dl Iohannis a pus cartoful fierbinte în palmele premierului Ciolacu: "Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă".
Când te joci de-a cursa de linie și cărat bagajul prin aeroport în antiteză cu avionul faraonic, nu te poți aștepta la indulgență, mă gândesc.
Dar declarația nu era cu adevărat necesară, de fapt. Cu sau fără ea, partidul cel mai grav impactat de scandal este de la distanță PSD. Din mai multe motive.
În primul rând, pentru că electoratul în vârstă sărac, cu copiii și nepoții plecați în străinătate la muncă, deci care empatizează în cel mai înalt grad cu drama victimelor singure pe lume, cu sau fără familii, este simpatizant PSD, iar acum PSD este la guvernare și are premierul.
În al doilea rând, figurile cele mai proeminente ale scandalului sunt din PSD- miniștrii Firea și Budăi. Sigur că la fel de implicat este și liberalul Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, dar spre deosebire de cei doi pesediști, el este un personaj cu foarte mică notorietate dincolo strict de zona lui de interes.
Nu Hubert Thuma a ieșit continuu la televizor să-și rupă hainele de pe el pentru “buneii” români, ci Marius Budăi. Nu Hubert Thuma s-a tapetat cu icoane și cruci, nu el și-a făcut din milostenia politică, cum o numea prof. Mihaela Miroiu, principalul pilon de imagine, ci Gabriela Firea.
Ei fiind cei notorii, cei care s-au asociat tenace cu oameni precum cei din azilele groazei, sigur că ei sunt acum și în prima linie a șocului politic.
În plus, războiul preacuvioasei Firea cu BOR este extrem de șocant pentru cei care au văzut-o cu crucile până la pământ și prima la toate moaștele și închinările.
Iar Marius Budăi și Gabriela Firea au pierdut și beneficiul inocenței. Este dovedit că Marius Budăi nu numai că știa, inclusiv cu documente oficiale, până la urmă a și recunoscut, dar a și scăpat stabilimentele groazei de enervantul ONG care deranja politic.
Cât despre dna Firea, putea reduce dimensiunea dezastrului în ultima clipă, dacă nu susținea chiar cu dovezile pe masă că soțul primar nu știa și nu se agita ca un bărzăune prins în plasa unui păianjen. Cât despre explicațiile dlui Pandele, căruia secretara i-ar fi ascuns actele despre azile, mă tem că omul ne consideră imbecili.
Fapt e că și Firea și Budăi sunt hoituri politice pe masa PSD.
Și mai e ceva. Marcel Colacu trebuie să ia măsuri fiscale importante pentru a acoperi gaura de la buget, altfel pierdem fondurile europene în an electoral.
Dar cum să mai ceri bani de la popor, cât timp statul pe care îl gestionezi numai ce dă o imensă probă de debilitate, incompetență, corupție, iar banii deja colectați se duc în asemenea buzunare ticăloase?
Cum să ceri bani în plus de la oameni când, în multitudinea de instituții plătite din acești bani publici, singura alternativă la ticăloșie e prostia.
Demisiile, suspendările și demiterile de până acum sunt apă de ploaie. N-a auzit nimeni de cei înlăturați, nici măcar definitiv cu toții.
Lumea are dreptul să ceară și să primească răspundere politică. Un asemenea scandal are magnitudinea necesară pentru a cădea un guvern, cu siguranță.
Să zicem că Guvernul de-abia a fost învestit, dar măcar miniștrii direct implicați în nenorocire este de bun simț să plece. Nu pentru că ar avea o răspundere juridică, cel puțin nu deocamdată, ci pentru răspunderea politică și pentru a restabili un minimum de încredere în actul de guvernare.
Sigur că nu e ușor pentru Marcel Ciolacu să purceadă la autentice tăieri de capete.
Dacă-l demite pe ministrul Budăi, ceea ce nu ar fi o problemă în sine, asumă responsabilitatea PSD în scandal și probabil că nu vrea să o facă fără să taie și un cap liberal, pentru a împarți vina. Că UDMR nu mai poate fi dat afară de la guvernare, nu-i așa?
Dar responsabilitatea PSD este deja angajată complet, singura variantă rămasă este damage control, adică o supapă de descărcare a furiei.
Cu Gabriela Firea e dificil politic, pentru că ea este reprezentanta unei aripi din partid. Deja a amenințat foarte puțin voalat că înlăturarea ei din Guvern și pierderea candidaturii pentru PMB ar declanșa un război de care PSD nu are nevoie.
Ca să fie și mai convingătoare, Gabriela Firea a primit sprijinul fostului (?) patron Dan Voiculescu, care a anunțat prin Cristian Piedone (legat ca imagine de alt scandal cutremurător, ce ironie!) că PUSL o va susține pentru PMB.
Așadar, pentru Marcel Ciolacu a venit momentul primului test major de lider ca premier președinte de partid. Rămâne de văzut dacă are și forța necesară să-l treacă. Multe vor depinde de asta. Pentru că fiecare oră în care dl Budăi și dna Firea mai sunt în funcție îl diminuează și afectează major partidul.