Țară mică, lider pe măsură

Țară mică, lider pe măsură

Dinspre Budapesta, capitala unei țări mici, Rusia se vede ca o țară mai mare decât este în realitate. Iar Viktor Orban, prizonierul acestei țări mici, îl vede pe Putin mai înalt decât l-a văzut Erdogan la Teheran.

Din aceeași perspectivă, cea a dimensiunilor economice, de suprafață și de populație, Rusia se vede acum de la Bruxelles cât se vede Ungaria dinspre Paris. De aia s-au repezit europenii să apere Ucraina, iar Macron nu vizitează Budapesta, din cauză de dimensiune și populație.

Din nefericire, o țară mică nu poate da naștere decât la lideri condamnați la nanism. De aceea, este păcat că domnul Viktor Orban s-a născut în Ungaria, nu în Rusia sau China, de exemplu. Dacă aș zice că i s-ar potrivi porecla Mondialu’, să mă scuze domnul Bercea pentru furt intelectual, n-aș fi departe de adevăr.

Acesta este ghinionul liderului de la Budapesta: țara sa este prea mică pentru a-l încape.

De aici zvârcolirile politice deviante, căci dacă omul nu poate lucra la o nouă ordine mondială, ca ilustrul său prieten Putin, mai are doar posibilitatea să pricopsească lumea europeană cel puțin cu ideologie iliberală și rasistă.

ADVERTISING

Epigonul doamnei Merkel nu merită nici să-i spele șosetele.

Dacă mai erau Merkel și Trump la putere, în UE și SUA, războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a spus Orban la Tușnad.

Nu atât ca să deplângă absența Angelei Merkel, cât să arate că, dacă există un continuator legitim al fostei cancelare, acela este el, susține Magda Grădinaru.

Corectă sesizarea paradigmei în care vrea să se vâre cu bocancii murdari de atâta impostură nenea Orban. Problema lui este că, dacă se visează un mare lider european și continuatorul fostului cancelar, am putea să-i șoptim la ureche că războiul din Ucraina are loc tocmai pentru că el, Viktor, urmașul Angelei, n-are cuvânt de spus în politica europeană. Or, nu poți fi urmașul unui stejar dacă arăți lumii doar ciupercile otrăvitoare ce cresc la rădăcina lui.

Dacă Putin i-a recunoscut această poziție, treaba lui și a lui Putin, să curgă gaz pe conductă. Chestiunea este că UE asta care nu are lideri, în loc să-l recunoască în pool position european, îl vede ca pe repetentul clasei, cică pe motiv de stat de drept, și-i taie banii europeni cu care un deceniu și ceva nenea Viktor a construit bunăstarea supușilor săi.

Asemănări care fac diferența.

O asemănare care îi unește în cuget și-n simțiri pe Viktor și Vladimir este că ambii doi cred că sunt înconjurați numai de dușmani. Nenea Viktor de la Trianon încoace, mama ei de Franță, Vladimir cu maica pravoslavnică dintotdeauna.

Ungaria, fiind dumneaei vârâtă până peste cap în imperiul habsburgic taman la vreme de război mondial și de creștere a vrerii de independență a statelor fostului imperiu, a fost de partea greșită a istoriei. La fel și Rusia imperială care a adunat cu sabia ce a putut din stepa calmucă până la Vladivostok, pe motiv că nu era nicio națiune pe-acolo care să i se împotrivească.

Ce-i mai unește e faptul că amândoi lucrează azi cu sârg la construirea de dușmani, Orban prin Transilvania, Putin prin Ucraina, fiecare pe unde poate. Ideologia greșită și nocivă cu mare nevoie de dușmani se susține.

Prea multă putere e mai rea ca Parkinson, Alzhaimer și Covid la un loc.

Umblă vorba prin târg că cine stă prea mult la putere se îmbolnăvește cu țiglele de pe casă și cu ideologia de se crede trimisul Domnului pe pământ. Că în loc să aplice cuvântul Domnului, Viktor Orban aplică un melanj de bucăți de iliberalism, xenofobie, antieuropenism și chiar nazism e o problemă.

O altă problemă la fel de mare este că individul își permite să fiarbă gulașul ăsta retrograd și de prost gust taman în România. Face asta pentru că, spre deosebire de Slovacia, PSD-ul nostru n-are curaj din cauză de procente electorale să-l declare pe individ neavenit și să-i interzică accesul în țară.

Pentru că bolnavii de putere trebuie ținuți în corsetul propriilor granițe. Să fiarbă acolo nenea Orban în gulașul său propriu, cât l-or răbda susținătorii. La fel îi urăm de bine și domnului Putin.

Orban nu ia gaz decât pentru ungurii dintre granițe.

Am convingerea că Viktor Orban a luat gaz de la ruși doar pentru poporul maghiar stătător întru granițele Ungariei. Nu cred că maghiarii din Harghita și Covasna vor primi vreun metru cub de gaz de la honved, ca să se bucure și ei de marea prietenie a despotului de la Budapesta cu despotul oriental de la răsărit.

Să se mulțumească harghitenii și covăsnenii cu echipa de fotbal și cu stadionul făcut de Budapesta, iar la iarnă să citească și să recitească versetele satanice despre otrava UE, homosexuali, dușmani de rasă și afurisitul de Trianon. Și să ofteze dezamăgiți de vedenia Ungariei celei mari pe care Viktor Orban n-o va putea recrea niciodată.

Căci în Ţinutul Secuiesc gazul vine de la Romgaz și curentul electric de la Hidroelectrica.

Puritatea etnică face bine la ideologie nazistă și la tăcere UDMR.

Are și Viktor Orban dreptatea lui. Într-o Europă prosperă și democratică, conaționalii săi riscă să se piardă, riscă să fie „asimilați”, iar la Budapesta să se petreacă ceva ca la Ditrău, să vină niște bengalezi ca să facă pâine și niște africani care să măture străzile. Doamne, ce oroare!

Problema este că unele honvede mai slabe de înger sau care nu pun botul la gulașul ideologic al domnului autocrat Orban s-ar putea lăsa furate de farmecul acestor oameni care nu sunt din rasa lor și în Ungaria s-ar naște niște mici honvezi care nu sunt pur sânge. Asta vrea Soroș, care și el este impur, e și evreu și se dă și ungur, așa vrea să pervertească el puritatea maghiară, d-aia l-a identificat domnul Orban drept inamicul public numărul unu.

Da, are dreptate omul, măcar în ținutul Harghitei și Covasnei să rămână ungurii unguri. Ca atare, UDMR nu va mai primi în partid cetățeni români de etnie maghiară proveniți din căsătorii mixte, sper că domnul Kelemen a auzit ce a zis domnul Orban la Tușnad. Și să-i spună asta și domnei Firea, că dumneaei este la Ministerul Familiei și trebuie să știe și ea cum stau lucrurile cu puritățile astea europene.

Făcea mai bine Viktor Orban dacă vorbea numai despre autonomia Ţinutului Secuiesc.

N-au fost abordate teme ,,sensibile” ca autonomia ținutului secuiesc, dar nu cred că asta s-a întâmplat din cauza ministrului de Externe, Aurescu, sau poate că ministrul nu ne-a spus toată povestea care l-a făcut pe Viktor Orban să se abțină. Să se abțină public, că în culise nu știm ce s-a discutat.

Poate de aceea Viktor Orban a atins teme atât de nocive, pentru că n-a mai putut vorbi despre autonomie. Cât despre societatea românească pe care ministrul Aurescu a vrut să o protejeze, declarațiile lui Viktor Orban au inflamat-o poate mai puternic decât vechea și răsuflata autonomie. Când nu dai copiilor voie să vorbească urât, ei se vor aduna după colțul școlii și vor înjura cu năduf, domnule diriginte Aurescu.

Toți suntem puțin luați și ce nu e, nu e.

Sper că toate zisele marelui om de stat de la Budapesta nu sunt grevate de aceeași stare mentală și fiziologică pe care dumnealui a identificat-o la purtătorii români de placardă ce au avut indecența de a-i reaminti că Transilvania este pământ românesc.

Sper să nu fi fost și dumnealui în aceeași stare ca românii și țâfna antieuropeană și rasială să nu i se fi declanșat din aceleași motive. M-aș bucura să știu că așa gândește omul, că nu a vorbit gura fără el la mânie sau n-a fost sub influența vreunor substanțe interzise, în afara LSD-ului ideologic. Ar fi păcat pentru noi toți să avem de-a face doar cu un ins pierdut de busolă, în locul unuia întreg în pseudo ideologia sa retrogradă.

Nu de altceva dar ne-am face de râs: cum să vină un ins de mucava să trâmbițeze asemenea anomalii prin Transilvania? Am fi de râsul curcilor, zău așa. Dar faptul că UDMR face pe mortul în păpușoi și n-are curajul și decența de a ieși public să comenteze zisele orbano-rasiste mă face să cred că avem de-a face cu un veridic anti-european, șovin și rasist. Cu un soi de Putin mai scund și neplimbat pe la Teheran.

Păcat pentru Ungaria, păcat pentru România, păcat pentru Europa asta fără lideri, păcat pentru doamna Angela Merkel că unul de acest soi i se visează epigon. Căci Orban fără America nu este Donald Trump și tot Orban fără Rusia nu e decât un Vladimir Putin de mucava.

Coșmarul tratatului de la Trianon cu reconciliere se vindecă.

E clar că cine adoarme seara cu tratatul de la Trianon sub pernă și cu harta Ungariei mari pe perete ajunge să se umple de venin revizionist. Păcat că trebuie să se trezească în fiece dimineață și realitatea să-i confirme iar și iar faptul că visele șovine nu se mai împlinesc prin Europa asta.

Europa, cu politica ei față de naționalități, ar oferi națiunii maghiare șansa de a trăi în pace și în Ungaria și în afara granițelor ei. Iar noi, românii, n-am fi ăia bătuți la cap ca să ne împotrivim. Dar asta se cheamă reconciliere, iar reconcilierea nu este de mai bine de un deceniu pe agenda politică a domnului Viktor Orban pentru Budapesta și restul teritoriilor locuite în prezent de maghiari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇