Singura șansă pentru USR

Singura șansă pentru USR

În Primul Război Mondial s-au încleștat 4 imperii europene: britanic, austro-ungar, german și țarist. Un singur imperiu, o singură monarhie dintre ele a supraviețuit războiului, ba chiar a ieșit întărit din el. Cel britanic. De ce? Pentru că era (și este) monarhie constituțională, cu o democrație solidă pe care George al V-lea a înțeles că trebuie să o întărească. Partajarea puterii a salvat monarhia britanică.

Este o lecție de istorie recomandabilă liderilor USR, partid care acum pare intrat într-un exercițiu sinucigaș.

„Eu am înţeles încă din februarie că lui Dacian Cioloş îi lipseşte dorinţa de a construi, (…) dar, după părerea mea, dacă nu poate depune acest efort de construcţie, decenţa ar trebui să îi spună măcar să se retragă. În schimb, vedem că alege un efort de distrugere”, spune Cătălin Drulă.

Dacă are sau dreptate poate judeca fiecare, dar la fel are a judeca dacă ceea ce face acum președintele interimar este un exercițiu de construcție sau o încercare disperată de a conserva puterea absolută, cu efect distructiv.

ADVERTISING

Grupul Cioloş a plecat în REPER reproșând că majoritatea din Biroul Național își impunea voința fără nicio concesie făcută minorității, deși toți au fost trimiși în forul de conducere prin votul membrilor pe care îi reprezintă. Așadar, o parte a partidului o amuțea pe cealaltă.

Când grupul REPER a dat primele semne că va pleca, președintele Drulă nu a simțit nevoia să întindă o mână. „Ce aveți, fraților, ați înnebunit? Hai să vorbim!”, ar fi fost o reacție poate mai firească decât tăcerea totală, confirmata de Dragoș Tudorache, care aproape invita la exit.

La plecare au fost tratați ca „o așchie”, după cum spunea Stelian Ion. Au fost ridiculizați, umiliți cu bășcălia punctată de presa prietenă.

Dacă REPER e doar o așchie, o unghie, de ce să fi simțit majoritatea din BN nevoia să mute în iulie congresul fixat de aceeași majoritate în octombrie? Decizia prin ea însăși, fără alte explicații, este o manifestare de disperare. Disperare că ce?

Că dimensinea „așchiei” începe să crească prin plecări mai consistente, inclusiv din rândul parlamentarilor, după cum vestește chiar Cătălin Drulă. Dragoș Pîslaru estima că în toamna REPER va avea grup parlamentar. S-a plecat și spre PNL, ceea ce e o problemă și mai mare.

Așadar, până în octombrie, dimensiunea pierderilor ar fi putut deveni un decont complicat la congres. Și cine ar fi putut să-l capitalizeze? Opoziția internă rămasă în partid, grupul Curaj, cu o compoziție mixtă USR-PLUS. Prezența acolo a lui Allen Coliban, de la început în USR, dă și mai multă greutate demersului.

Ce reproșează Curaj? Cam aceleași lucruri ca REPER – deficitul de democrație, criza de lidership și viziune.

Congresul pripit, de azi pe mâine, nu lasă timp grupului Curaj să se organizeze, mai ales că ei doreau o campanie la firul ierbii toată vara și desemnarea candidatului la președinția partidului prin alegeri primare. Ceea ce vor face în continuare, dar cu un calendar strâns care ar putea începe chiar azi.

Din nou grupul majoritar din BN și-a impus voința ignorând total nemulțumirea celorlalți. În felul acesta conducerea actuală nu face decât să credibilizeze reproșurile făcute de REPER la plecare.

Și nu este vorba doar despre atât. În partid, spun surse din USR, e mare prigoană. Sunt vizați liderii filialelor care adăpostesc disidenți, în frunte cu Prahova. Se pare că și Vlad Voiculescu ar trebui să se uite atent peste umar cât mai des. Au continuat excluderile pentru delict de opinie. Deputatul Adrian Lupu a fost evacuat după interviul acordat SpotMedia.ro.

A apărut în spațiul public înregistrarea cu Cătălin Drulă care impunea un vot în condiții nestatutare după unii lideri de filiale, cărora la propriu le-a fost închisă gura, mai precis microfonul. Vot pentru o moțiune anti-REPER, după cum explica însuși președintele interimar. Alt semn de panică. Daca sunt așa de neimportanți, de ce te temi de ei?

Când în partid, pe suficiente voci, ți se reproșează defictul de democrație, autoritarismul, tu ce faci? Devii și mai dur, și mai agresiv? Când societatea civilă îți reproșează lucruri de substanță, tu ce faci? Sari "la gâtul ei" cum a sărit Catalin Drula la Otilia Nuțu de la Efor la Europa FM?

Țarul Nicolai a crezut că are puterea absolută și eternă, până a sfârșit împușcat într-o pivniță. George al V-lea a înțeles foarte clar care sunt limitele, le-a respectat, le-a consolidat și monarhia britanică înflorește și azi.

Dacă lucrurile vor continua la fel, USR se va face țăndări și odată cu el investiția uriașă de speranță a electoratului sau. Grupul Curaj a fost antagonizat de mutarea intempestivă și nenegociată a datei congresului.

Va urma deci o campanie pe viață și pe moarte între Cătălin Drulă și, cel mai probabil, Allen Coliban. La final ar putea urma o nouă ruptură, mai ales dacă grupul Curaj se va simți furat.

Că se întâmplă asta unui partid e problema lui. Dar de această dată se întâmplă unui partid care reprezintă încă singura opoziție frecventabila la actuala putere strivitoare. În loc să adune toate energiile pentru această luptă, ele sunt canalizate pe canibalizare.

„Echipa restrânsă de conducere nu își face griji în privința viitorului USR. Partidul are un nucleu care le poate asigura intrarea în Parlament. Și asta le dă liniște”, spunea Andrei Lupu, în interviul cu pricina. Din păcate, așa și pare. Că puterea absolută e un scop în sine, indiferent de efectele asupra partidului.

Dacă nu e totuși așa, grupul din jurul lui Cătălin Drulă ar face bine să înțeleagă că e momentul partajării de putere, al negocierii corecte și reale cu minoritatea. Că e momentul deschiderii către societate. Că, indiferent cât de mult îi detestă, REPER trebuie tratați cu rezerva că într-o zi ar putea fi inevitabilii aliați. Liberalii la fel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇