Deputații USR au decis prin vot eliminarea deputatului Andrei Lupu din grupul parlamentar, susţin surse politice pentru SpotMedia.ro. Lupu a adus recent acuzaţii grave conducerii partidului.
Prezent la ședința de marţi, președintele USR, Cătălin Drulă, a spus că „un asemenea comportament calomnios, cu minciuni sfruntate la adresa partidului, nu poate fi tolerat.”
Lupu își pierde și funcția din Biroul Permanent al Camerei Deputaților şi va înlocuit de deputatul Daniel Blaga.
Lupu va rămâne deputat neafiliat în Parlament.
Reacţia lui Lupu: Îmi pare rău că în USR curajul de a critica greșelile conducerii a ajuns să fie sancționat cu excluderi
Într-o reacţie rapidă pentru SpotMedia.ro, Andrei Lupu ne-a confirmat informaţia şi spune că a aflat vestea de la Strasbourg:
"În mod ironic, am fost anunțat de colegi cu privire la decizia de a fi exclus din grupul parlamentar în timp ce mă aflam la Strasbourg, într-o întâlnire pe tema statului de drept, cu comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.
Îmi pare rău că în USR curajul de a critica greșelile conducerii a ajuns să fie sancționat cu excluderi. Cred că este un deraiaj clar de la principiile democratice asumate, cel puțin public, de actualii lideri.
Mi-e teamă însă că o astfel de decizie face să nu mai existe diferențe între USR și partidele-sistem și va ridica multe semne de întrebare printre membrii și simpatizanții USR".
Cum a deranjat Lupu
Într-un interviu acordat săptămâna trecută SpotMedia.ro Andrei Lupu a dezvăluit câteva dintre marile probleme şi nemulţumiri din USR.
- Adevăratele decizii ale USR se iau într-o cameră închisă, în care nu aude nimeni ce se întâmplă. Cea mai mare parte a membrilor e ignorată de la discuțiile importante.
- Echipa de conducere restrânsă Barna-Drulă-Ghinea este condusă de teama pierderii controlului.
- Disciplina trebuie obținută și prin decizii legitime, la care partidul trebuie să simtă că ia parte, că le poate influența. Această legitimitate nu mai există.
- Dacian Cioloș a fost rupt și el de posibilitatea unei reforme interne.
- Dacian Cioloș a propus două auditări: în privința modului în care au fost administrați banii până în acel moment și în privința modului în care s-au desfășurat alegerile în cadrul filialei Diaspora, cea mai mare după București. Ambele au fost aprobate în BN și apoi blocate.
- Toată lumea caută un refugiu pentru a scăpa de prigoană. Și sunt membri din diverse filiale care au ajuns să se transfere în filiale unde știu că nu vor fi sancționați: Brașov, Prahova, Mureș. Până și transferurile sunt anulate pentru a se putea aplica sancțiuni.
- Echipa restrânsă de conducere nu își face griji în privința viitorului USR. Partidul are un nucleu care le poate asigura intrarea în Parlament. Și asta le dă liniște.
- Opoziția USR nu trebuie să însemne doar critici nesfârșite, câteodată populiste, față de acțiunile guvernanților.
- Proiectul de Cod electoral este blocat în USR pentru că nu atrage atenția.
- Vlad Voiculescu nu s-a disociat de Dacian Cioloș, vom vedea cum se va poziționa în perspectiva alegerilor interne.
- USR seamănă din ce în ce mai mult cu partidele-sistem din România.