Dragoș Pîslaru, REPER: Lumea mă întreabă pe stradă: ce ați făcut? Trebuie să câștigăm și să convingem om cu om - Interviu video

Dragoș Pîslaru, REPER: Lumea mă întreabă pe stradă: ce ați făcut? Trebuie să câștigăm și să convingem om cu om - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un partid nu poate fi condus numai de sus în jos, cu mână forte sau cu inspirație. Problema PLUS a fost că am avut un partid în care toată lumea se uita la lider, să vadă de unde vine lumina. Plecăm de la înțelegerea faptului că există o dezamăgire serioasă în societate și că suntem și noi, într-un fel sau altul, culpabili pentru ea, afirmă co-președintele noului partid REPER, Dragoș Pîslaru.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Dragoș Pîslaru a explicat erorile trecutului și care este oferta REPER. Iată principalele declarații:

  • Avem înscrise formal peste 2.000 de persoane. Înainte de finalul lunii va veni primul val de parlamentari. Până la finalul anului, vor fi suficienți cât să formăm un grup parlamentar.
  • Scopul nostru nu este de a rupe colegii din USR. Așteptarea mea e să vină către noi multă lume care nu susține acum un partid.
  • Încrederea a ajuns acum mult mai de preț. După greșeli și dezamăgirea produsă, suntem în situația de a trebui să câștigam și să convingem om cu om.
  • USR este construit pe antisistem, deci pe a dărâmă fără a pune ceva în loc. S-a ajuns la o chestiune de tranzacționare.
  • În 2017-2018 te întâlneai cu lumea pe stradă și era un val extraordinar, acum lumea mă întreabă pe stradă: ce ați făcut?
  • Demisia de la guvernare a fost o greșeală. Nu cred că am aprofundat consecințele.
  • Vom fi extrem de fermi și articulați în opoziția față de lucruri care ating statul de drept și transformă România în stat polițienesc, dar fără a folosi doar vocabular strident.
  • Noua alianța europeană Macron a grăbit momentul plecării, dar decizia era deja asumată.
  • Mai sunt europalamenari USR care plătesc cotizația de 10% din câștig.
  • PNRR nu se poate renegocia decât dacă demonstrezi că ești într-o situație de forță majoră. Nu văd motivele pentru care se pot adăuga irigațiile.
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre lecții învățate și viitor

Câți membri aveți înscriși pe platforma REPER după o săptămână de la lansare?

Avem înscrise formal peste 2.000 de persoane. Foarte multă lume a spus că apreciază inițiativa noastră și va veni, dar fie mai trebuie să-și așeze niște lucruri, fie vrea mai întâi să vadă ce facem. Și asta mi se pare foarte sănătos.

ADVERTISING

Dacă la începuturile Rezist, încrederea era abundentă, peste tot, ea a ajuns acum mult mai de preț. După greșeli și dezamăgirea produsă, suntem în situația de a trebui să câștigăm om cu om și să convingem că această inițiativă nouă nu este un moft, o reacție negativă, ci un proiect de construcție pe care îl vrem făcut mai cu cap.

Care credeți că este principala provocare pentru REPER în recâștigarea încrederii?

Și USR, și PLUS au avut părți clar bune, dar și lucruri care nu au funcționat. Și vă spun două.

În cazul PLUS, problema a fost că am avut un partid în care toată lumea se uita la lider, să vadă de unde vine lumina. Era un partid clădit de sus în jos, fără ca asta să fi fost intenția celor care îl conduceau. Deci un partid bazat pe idealuri, dar cu această alcătuire.

La USR, partidul este construit pe antisistem, deci pe a dărâma fără a pune ceva în loc și în care foarte repede au învățat cum se pot „ucide” grupările interne. Cum să faci, eficient, pragmatic, să controlezi lucrurile în partid. Și s-a ajuns la o chestiune de tranzacționare.

Cel mai important e să recunoști că unele lucruri nu au mers bine. Care sunt lecțiile?

1.Un partid nu poate fi condus numai de sus în jos, cu mână forte sau cu inspirație. Un partid presupune să ridici oameni valoroși din societate, care vor să intre în politică, să-i formezi și să ai posibilitatea să iei pulsul de la ei, din partid, dar și de la cei care sunt în afara partidului. Deschiderea e foarte importantă.

E foarte importantă transparența. Oamenii să știe cu ce te ocupi, ce faci. Intenționez ca împreună cu Ramona (Strugariu- n.red) să explicăm oamenilor la ce lucrăm, unde avem nevoie de ajutor.

ADVERTISING

 2.Legat de tranzacțional. Înțeleg că nu poate fi eliminat complet, e parte a naturii umane. Dar e nefiresc pentru mine, să însemne un schimb de funcții.

Dacă avem această structură nouă și un răgaz până ies actele, până la alegeri, să încercăm să ne uităm la un model prin care oamenii nu intră ca să primească ceva, ci ca să dăruiască. Știu că sună superidealist, dar e un element important în câștigarea încrederii.

Cum veți ajunge la oameni ca ei să dăruiască? Cei doi co-președinți, la fel ca restul fondatorilor REPER, sunteți europarlamentari, lucrați la Bruxelles.

Soția mea m-a spus deja: „deci dispari în următoarele luni”. Da, vara aceasta voi bate țara dintr-un capăt în altul. Ramona, la fel.

Avantajul e că nouă ne place să vorbim cu oamenii, să avem o relație empatică cu ei.

Un exercițiu de onestitate în care te duci și explici, preiei reacțiile și ceri ajutorul funcționează. Așteptarea mea e să vină către noi multă lume care nu susține acum un partid, devenind membri sau ca susținători, la fel de important.

Câte filiale sperați să vă urmeze, parțial, din USR?

Scopul nostru nu este de a rupe colegii din USR. Am auzit-o și pe dna Culcer făcând niște comentarii pe această temă, dar chiar așa e.

E multă lume care a plecat deja din USR, e multă lume care nu a venit spre el. Am avut o primă întâlnire la București, la care au venit peste 60 de persoane, unele plecaseră de mai mult timp, alții odată cu noi, iar 5 nu au mai avut legătură cu politica.

Există un mare potențial de a ne adresa nehotărâților. Cercetările arată că 41% din populație nu are o opțiune politică clară și, cel mult, decide cu o săptămână înainte de vot, oameni activi cărora cred că le-am putea câștiga sau recâștiga încrederea.

ADVERTISING

Plecăm de la înțelegerea faptului că există o dezamăgire serioasă în societate și că suntem și noi, într-un fel sau altul, culpabili pentru ea. Începutul trebuie să fie clar și onest.

Cu asumarea responsabilității pentru trecut?

Absolut! În 2017-2018 te întâlneai cu lumea pe stradă și era un val extraordinar, acum lumea mă întreabă pe stradă: ce ați făcut?

De ce ați ieșit de la guvernare?

Și în acest sens. Ce ați făcut că v-am votat pe voi și acum avem la guvernare PSD-PNL? Ce ați făcut de vă certați continuu între voi? Pe mine lucrurile acestea mă afectează serios.

Eu îmi fac treaba bine în PE, dar României nu îi va fi mai bine dacă nu avem o aliniere acasă.

Ați ajuns la concluzia că demisia de la guvernare a fost o eroare?

Da. O spun ferm: a fost o greșeală. A contribuit la maturizarea noastră. Eu nu cred că trebuie să le știi pe toate de la început, dar înveți.

Atunci am fost puși în situația chestionării moralității actului de guvernare. Prima reacție, instinctivă, a fost că nu putem gira o astfel de guvernare. Dar nu cred că am aprofundat consecințele.

Dacă aveam maturitatea să înțelegem mai bine consecințele acestui act, anticipând reacția lui Klaus Iohannis și monstruoasa coaliție, probabil că am fi avut o discuție mai temeinică.

Dar s-a terminat, faptul e consumat.

Ce fel de opoziție va propuneți? De catifea?

Mesajul de decență și moderație pe care l-am transmis la înființarea proiectului, în contrast cu cel de „bullying”, de masculi alfa care dau cu barda, a fost perceput că fiind o îndulcire. Nu este intenția noastră.

Poți să fii radical strident și să încerci să captezi atenția prin vocea care acoperă, dar când te uiți la substanță nu înțelegi prea multe. Mă gândesc la partidul de pe zona naționalist populistă care nu are soluții pentru societate, dar ridică vocea, creează spectacol și atrage o anumită parte a societății, aflată în frică, în nesiguranță.

Poți să fii ferm și altfel. De exemplu, nu vom sta să privim cum trec legile securității propuse acum. Ce vrem noi să facem este să ne uităm la mecanismele de control civil asupra acestor instituții și să putem punem pe masă lucrurile care reprezintă linia roșie ce nu poate fi depășită.

Nu doar să spunem „mârșăvie!”. Este o mârșăvie, dar vrem să vedem demersurile care pot bloca propunerea pusă deocamdată la testat piața. 

Vom fi extrem de fermi și articulați în opoziția față de lucruri care ating statul de drept și transformă România în stat polițienesc, dar fără a folosi doar vocabular strident pentru a acoperi lipsa de soluții.

Legilor securității vă veți putea opune cu parlamentari. Îi veți avea, ați spus. Câți și când?

Înainte de finalul lunii. Nu numai acest prim val, ci și un număr semnificativ mai mare pe măsură ce vom arăta construcția.

Ca să punem elefantul pe masă: lumea e încă preocupată că acest proiect e un vehicul sau o fațadă. Noi vedem responsabilitatea foarte serioasă să punem pe masă o ofertă de opoziție decentă și competentă. A rămâne și a ne irosi energiile steril ne va duce la un eșec monumental în 2024.

În contextul organizării interne a partidului din care ne-am restras, nu avea niciun sens să rămânem pentru a nu face nimic.

Câți parlamentari veți avea?

Peste 10, vom vedea până la finalul anului câți vor fi, dar cu siguranță suficienți cât să formăm un grup parlamentar. 

Politico.eu vorbește despre despre un nou proiect al președintelui Macron - alianța centristă pan-europeană, care ar urma să îngroape ALDE, și sunt suspiciuni că afilierea la această alianță a fost adevăratul motiv al desprinderii de USR a grupului Cioloș. Așa e?

Motivul desprinderii noastre nu e o alianță europeană, ci strict legat de ce se întâmplă în partid și de dorința de a servi către populație lucruri, ceea ce nu puteam fiind marginalizați intern.

Contextul european e important, e un nou val de partide europene reformiste care merg pe ideea de modernizare (detalii la min 21:40 video). Sigur că am văzut oportunitatea creării acestui val în politica europeană, prin care să putem crea un diferențiator.

Nu e vorba de vreo vasalitate față de Macron, ci de oportunitatea unui suflu proaspăt care să se reflecte în dinamica lui 2024. Iar noua inițiativă nu e menită să distrugă ALDE (detalii la 22:55).

Actuala conducere a USR cum s-a raportat la această oportunitate?

A existat o oarecare rigiditate e colegilor noștri, care aveau niște relații deja cimentate în ALDE și nu au simțit nevoia nici măcar să dezbatem serios tema.

Dar dacă acasă eram ținuți pe banca de rezervă, la nivel european prestația noastră ne-a creat un anumit respect și o forță de negociere. Ar fi fost ridicol să nu fi fost lăsați nici măcar să discutăm cu cineva acest subiect.

Deci putem considera că și această oportunitate a noii alianțe Macron a contribuit la decizia plecării?

A fost mai importantă în grăbirea momentului decât în influențarea deciziei, ce era deja asumată din motivele despre care am vorbit.

Chestiunea cotizației neplatite a părut inițial frivolă, de tipul „m-ai lăsat cu întreținerea neplătită”. Ulterior, am descoperit o practică de „parandărăt” pentru partid, 10% din câștigul de europarlamentar, interzisă de PE. Cei trei eurodeputați rămași în USR, Stefănuță, Gheorghe și Botoș, sunt cu întreținerea la zi,  plătesc această cotizație - „parandărăt”?

Nu voi da nume, dar o parte plătesc, o parte nu plătesc. O prevedere din statutul parlamentarilor interzice orice modalitate prin care partidul să rețină sau să ceară vreo parte din veniturile europarlamentarilor.

Există o interpretare juridică pe această speță, există o investigație OLAF pentru mai multe delegații naționale. Există și o opinie juridică a secretariatului general al patidului.

Eu am plătit cotizația la nivel mai mare decât minimul cert, am făcut donații, dar nu am plătit această parte de care vorbiți dvs.

Deci practica a rămas în vigoare. Cum a reacționat Biroul Național (BN) când ați explicat de ce nu se poate?

Nu îmi doresc să comentez, dar m-ați întrebat, vă răspund. Era majoritatea 14-11, decizia a fost de a transmite un mesaj că nimeni nu cârtește când se pune o astfel de problemă. Au fost oameni din filiale care au cerut să fim taxați: partidul te-a făcut, trebuie să îi dai înapoi lucruri.

Am primit mesajul că nu respectăm o decizie a BN. „Deciziile BN au prezumția de legalitate”, ne-a spus un coleg. De parca BN poate decide că de mâine poți trece pe roșu.

Coaliția vrea să ceară renegocierea PNRR pentru irigații, gazele din Marea Neagră, granturi pentru firme și lista spitalelor modernizate. Veți susține demersul?

PNRR nu se poate renegocia decât dacă demonstrezi că ești într-o situație de forță majoră. Ce se întâmplă acum este adăugarea la PNNR a componentei REPower EU, pentru resurse suplimentare pentru independența energetică față de Rusia. Dar nu se pune problema schimbării țintelor și jaloanelor.

Deci la capitolul pensii nu se poate umbla?

Nu. Se pot discuta lucrurile care pot fi incluse în REPower EU. Nu văd motivele pentru care se pot adăuga irigațiile. Discuția a fost că noi avem o sumă substanțială pentru irigații în Politica Agricolă Comună.

România trebuia să justifice de ce are nevoie de bani din PNRR când are bani dedicați în programul de agicultură și dezoltare rurală.

Eu interpretez asta ca încercări de a justifica întârzierile prezente și viitoare cu justificarea că s-au luptat să schimbe planul făcut de USR, dar Bruxelles-ul e inflexibil.

Dacă banii UE sunt folosiți în interesul politicianului, e bine. Guvernul, primarul dau, deși sunt bani UE. Dar când sunt lucruri impopulare, Bruxelles-ul e de vină și ne afectează suveranitatea.

Cu cine vă vedeți în alianță în perspectiva lui 2024?

Linia noastă forte e pro-europeană. Este exclusă alianța cu orice partid anti-european și avem așa ceva în România.

Aliatul nostru natural e USR, pe ideea de modernizare a României. Nu vedem USR ca pe un adversar politic. Putem acoperi plaje diferite cu stiluri diferite de ofertă politică și interacțiune cu electoratul.

Ca să fie clar, nu se pune problema să ne mai ducem spre o fuziune. Testarea electorală e o lecție învățată.

Deci veți candida singuri?

Da, cel puțin de la asta plecăm. Ni se pune pe masă că PLUS a tot fost tras electoral.

Ne vom uita la forțele politice de dreapta ca primă preferință, pentru că noi avem o doctrină liberală centristă. Dar ideea de joncțiune cu un partid sau altul e departe.

Și PSD? Ați respins explicit doar AUR.

Noi considerăm că PSD e responsabil de carențe remarcabile în dezvoltarea României din ultimii 30 de ani. Ne-ar fi foarte dificil să lucrăm cu PSD.

Dar dacă vor exista proiecte în interes național, lucruri clare de modernizare a țării într-un context european și oameni din PSD care vor să le susțină, nu le vom spune să nu o facă.

Am învățat în PE că, atunci când vrei să creezi majoritate pentru lucruri bune, ai un cordon sanitar pentru mișcările radicale, dar poți miza inclusiv pe cei cu care nu ești pe aceeași linie doctrinară, dacă prin asta ajuți oamenii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇