Nu Putin e de vină

Nu Putin e de vină

Prăbușirea Euroins este doar unul dintre episoadele serialului fluviu despre dezintegrarea statului român. Chiar în acest domeniu al asigurărilor este al patrulea faliment din 2015, după Carpatica, Astra și City Insurance.

La un asemenea bilanț, în mod evident, ai o problemă de sistem la instituția cu angajați plătiți regește tocmai pentru a nu exista probleme de sistem. Trei dintre asigurătorii prăbușiți erau lideri de piață. Ultimele două mari falimente au avut loc în mandatul aceluiași președinte ASF, plătit lunar cu peste 60 de mii de lei.  ASF s-a acoperit cu amenzile date Euroins și consideră că și-a făcut datoria.

ADVERTISING

De aici două categorii de victime. Pe de-o parte, toți șoferii ale căror polițe se vor scumpi spectaculos, ca după falimentul City. Mai ales cei tineri, cei mai disponibili să plece din țară. Pe de altă parte, nu atât cei cu polițe RCA Euroins, cât cei care vor fi păgubiți de șoferi cu polițe RCA Euroins.

Ce face statul? În loc să vadă ce nu e în regulă și să ia măsuri pentru corectarea pieței, etatitzează. Statul disfuncțional va arunca o companie pe piața asigurărilor RCA care va acționa ca inhibitoriu pentru dezvoltare și concurență, de care chiar ministrul Finanțelor spune că e nevoie.

Și nu este vorba doar despre piață asigurărilor. Oriunde te uiți, statul român se destramă, atât ca eficiență, cât și ca autoritate. 

Scapă infractori pe bandă rulantă după decizia CCR privind prescripția, pentru că din 2018 până în 2022, adică între cele două decizii pe această temă ale Curții Constituționale - nici măcar nu mai contează dacă justificate sau nu, cât timp sunt general obligatorii - niciun partid, niciun parlament, niciun guvern, niciun ministru al Justiției nu a găsit cu cale să procedeze la o intervenție de urgență.

Niciun sistem public nu funcționează măcar mulțumitor, aproape nu există reglementare care să nu aibă nevoie de modificări pentru că e greșit redactată. 

Și nu e vorba doar despre ceea ce numim generic hoție, adică abuz și corupție, este vorba și despre multă nesimțire, dar și multă incompetență a clienților politici promovați fără niciun argument profesional în poziții cheie, unde se comportă ca maimuța cu briciul în mâna.

Nimeni nu își asumă însă nimic. Pentru toate nenorocirile vina este dată fie pe război, fie pe reglementările europene, PNRR-ul care nu lasă românii să trăiască mai bine.

Nimeni nu spune că inflația din România are în primul rând cauze structurale, interne, care vin cu mult dinaintea războiului care doar le-a acutizat.

Că nu poți avea energie ieftină dacă nu investești în producția de energie. Că nu poți evita inflația dacă arunci cu bani în tot felul de găuri negre. Că imporți inflație dacă nu stimulezi dezvoltarea producției interne.

Nimeni nu spune că pensiile nu cresc pentru că baza contributorilor la bugetul asigurărilor sociale a scăzut inclusiv din cauza alungării românilor unde văd cu ochii. Dar și pentru că, în pofida taxării prin inflație, bugetul tot în deficit major este, că de aceea am ajuns la o datorie publică la nivelul unei jumătăți din PIB.

Nu beneficiem de toate avantajele UE, inclusiv Schengen sau despăgubiri la nivelul celor posibile pentru fermierii români, nu pentru că Bruxelles-ul e rău și are ceva cu noi, ci pentru că liderii noștri sunt incapabili să valorifice aceste șanse. Așa cum sunt pe cale să rateze și PNRR pentru că nu sunt capabili să facă reformele asumate.

După cum explica fostul comisar Corina Crețu, din cele 80 de miliarde de euro pe care le are la dispoziție în total, România a fost în stare să folosească doar 150 de milioane, pentru casele de marcat electronice.

Pentru că habar nu are ce să facă pe fond, politicul inventează dușmani cu care să mute atenția și pe care să mute răspunderea: UE care ne umilește, Kievul care ne omoară Delta, oculta mondială care ne vrea săraci. Singurii care ne umilesc, ne ucid potențialul, inclusiv Delta, și ne sărăcesc sunt politicienii noștri.

Loviți din toate părțile, fără a mai putea avea încredere în vreo instituție publică, manipulați cu vinovați închipuiți, românii se refugiază în furie suveranistă și antisistem, în teoriile conspirației, în frustrare.

Este mâna propagandei lui Putin în aceste trasformări? Nu cred că e nevoie de ea, cu mult mai eficientă este clasa politică, cea care a adus România în poziția unui stat abandonat și românii în poziția unor oameni pe cont propriu.

Nu Putin umflă AUR și eurosepticismul. Nu Putin ne pune pe contrasensul Europei. AUR, suveranismul, euroscepticismul cresc pentru că suntem un popor cu totul abandonat, furios, frustrat, mințit și îngrozitor de obosit de sportul extrem care e viața e zi cu zi.

Un popor pentru care cel mai mare dușman e propriul stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇