Militari nemulțumiți și-n armata Ucrainei. Artileria rusă le-a distrus moralul, dar forțele Kievului au prima șansă să învingă

Cu toate victoriile înregistrate de trupele Kremlinului pe frontul de est, strategii militari susțin că, pe termen mediu, Ucraina poate câștiga războiul pentru că va reduce decalajul din zona artileriei, iar Rusia nu are forțe adaptate la un conflict terestru de lungă durată.
Militari nemulțumiți și-n armata Ucrainei. Artileria rusă le-a distrus moralul, dar forțele Kievului au prima șansă să învingă
  • Zelenski: Nu avem nicio altă posibilitate decât să continuăm lupta. Să eliberăm întreg teritoriul ocupat.
  • Bătălia pentru Severodonețk e intensă, iar trupele ruse înaintează, ocupând sate din nordul orașului.
  • Cea mai mare problemă pentru ucraineni a fost lipsa unor batalioane bine pregătite pentru a rezista atacului artileriei ruse.
  • Înfrângerile și pierderile de vieți omenești au creat o stare de tensiune și în armata ucraineană. Nevoia de armament și militari pregătiți este reală.
  • În următoarele două luni, ambele armate vor fi epuizate. Ucraina are un deficit de echipament și muniție. Rusia a pierdut deja mult din puterea de luptă.

De peste o lună și jumătate, trupele ruse încearcă să cucerească localitatea Severodonețk, situată în regiunea Luhansk. Orașul, care în vremuri de pace avea 100.000 de locuitori, este astăzi în mare parte distrus de artileria Rusiei, iar peste 60% e controlat de trupele invadatoare.

ZelenskiCitatHepta

“Avem de-a face cu răul absolut”, a scris Volodimir Zelensky într-o postare pe platforma socială Telegram.

“Nu avem nicio altă posibilitate decât să continuăm lupta. Să eliberăm întreg teritoriul ocupat. Trebuie să-i respingem pe invadatori din toate regiunile. Deși în acest moment frontul de luptă se întinde pe 2.500 de kilometri, inițiativa strategică este de partea noastră”, a anunțat președintele Ucrainei.

ADVERTISING

Declarația, deși are rolul de a ridica moralul trupelor, aduce două elemente de noutate, lungimea frontului care este neobișnuit de mare și decizia liderilor ucraineni de a lupta până la capăt, având ca obiectiv alungarea rușilor și din Peninsula Crimeea.

Garda Națională a lui Putin are pierderi mari

Bătălia pentru Severodonețk e intensă, iar trupele ruse înaintează, ocupând sate din nordul orașului. În aceste zile, forțele Kremlinului au atins un punct maxim de acțiune, iar trupele Kievului pierd teren.

Cu toate acestea, generalul american Mark A. Milley, șeful statului major al SUA, a spus că dacă ucrainenii se antrenează și vor folosi eficient piesele de artilerie care le sunt trimise, situația se poate schimba, scrie cotidianul “The New York Times”. 

În urmă cu câteva zile, administrația SUA a anunțat că va trimite o nouă tranșă de echipament militar în valoare de un miliard de dolari. 

În total, până acum, 6,5 miliarde de dolari au fost aprobate de Congresul SUA ca sprijin militar pentru Ucraina.

După săptămâni de lupte sângeroase în estul Ucrainei, strategii americani susțin că Rusia a înregistrat pierderi foarte mari, iar în est controlează cu doar puțin mai mult teritoriu decât controlau milițiile separatiste din Donbass în anul 2014, conform relatării cotidianului american citat.

„Au loc schimbări în serviciul federal al Gărzii Naționale a Rusiei”, a anunțat, marți, Directoratul Serviciilor de Informații. 

“Cele mai recente rotații de militari se datorează nivelului slab de îndeplinire a sarcinilor din timpul agresiunii armate împotriva Ucrainei, care a dus la pierderi semnificative de luptători și echipament militar”, se precizează în același comunicat.

Garda Națională a Rusiei este numită și armata lui Putin, fiind o forță militară internă care e direct coordonată de președinte.

Artileria rusă a demoralizat militarii ucraineni din Severodonețk

Cea mai mare problemă pentru ucraineni a fost lipsa unor batalioane bine pregătite pentru a rezista atacului artileriei ruse, scrie cotidianul Ukrainska Pravda.

Obiectivul militar principal îl reprezintă controlul șoselei Bakhmut-Lisihansk, una importantă pentru ucraineni deoarece pe aici se fac aprovizionarea trupelor și evacuarea civililor.

HIMARSArtilerieUkrWK
HIMARS vor fi trimise în număr mare în Ucraina. Sistemul de rachete de artilerie cu mare mobilitate M142 (HIMARS) este un lansator multiplu, ușor, dezvoltat la sfârșitul anilor 1990 pentru armata SUA, montat pe un cadru standard de camion de armată - Sursa: Wikipedia.org

Totul a mers bine până în data de 14 iunie, când militari ai Brigăzii Mecanizate Separate 115 au început să se retragă în masă, conform reporterilor ucraineni care au discutat cu soldații.

"Am întrebat comandanții: Ce trebuie să facem în continuare? Pozițiile noastre sunt distruse. Ei răspundeau: Întoarceți-vă la poziții. Care, întrebam noi? Ei ne ordonau: Săpați tranșee! Cum să le săpăm când elicopterele și avioanele survolează de două ori pe zi și ne atacă cu rachete?”, a declarat un soldat pentru jurnaliștii ucraineni.

“Am decis că nu vrem să fim carne de tun. Ne-am urcat în mașini și am plecat. Am mers direct la procuratura militară din orașul unde ne-am evacuat, iar după aceea am fost interogați, fiind acuzați că suntem dezertori”, a mai povestit soldatul, care așteaptă alături de colegul său decizia procurorilor.

Situația arată cât de complicată e păstrarea pozițiilor defensive când trupele se află sub un foc continuu de artilerie. Faptul că Ucraina a fost depășită la acest capitol a creat o situație periculoasă în Donbass. 

Rusia nu are aliați sau prieteni

Cu tot sprijinul militar oferit de SUA și statele europene, transferul de piese de artilerie e anevoios și necesită antrenamentul celor care utilizează tunurile și proiectilele.

Ucrainenii, acum, folosesc doar o mică parte a echipamentului primit, experții spunând că la nivel de artilerie, Kievul va putea face față abia la sfârșitul lunii iulie.

„Războiul este un test de voință, iar ucrainenii au o voință superioară”, a spus generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA din Europa. 

„Văd că situația logistică din Ucraina se îmbunătățește cu fiecare săptămână, în timp ce situația logistică a Rusiei se degradează. Nu are aliați sau prieteni”, a mai adăugat ofițerul.

O altă problemă pentru forțele ucrainene este compoziția brigăzilor de luptă. Sunt militari care-și acuză comandanții că trimit în prima linie soldați fără experiență, voluntari care nu sunt instruiți pentru a fi eficienți pe front.  

InfoBataliaSeverodonetsk2

"Sunt enervat că sunt brigăzi care intră fără rost în război și înregistrează pierderi mari. Există unități pline, în proporție de 90%, cu civili și care nu s-au predat. Dacă aceste brigăzi ar avea și militari care au experiență de luptă, nu am fi pierdut Rubizhne. Trebuie să spunem adevărul”, a declarat Oleksandr Martinenko, cercetaș în Batalionul Svoboda, pentru jurnaliștii ucraineni.

Înfrângerile și pierderile de vieți omenești au creat o stare de tensiune și în armata ucraineană. Nevoia de armament și militari pregătiți sunt reale, iar de asta depinde succesul războiului.

„Ne aflăm într-o perioadă critică pentru ambele părți”, a declarat Michael Kofman, directorul de studii ruse la CNA, institut de cercetare din Arlington, Virginia, SUA. „Probabil, în următoarele două luni, ambele armate vor fi epuizate. Ucraina are un deficit de echipament și muniție. Rusia a pierdut deja mult din puterea de luptă, iar armata sa nu e adaptată la un război terestru de o astfel de amploare și durată”.

Deși situația e complicată, strategii militari susțin că, pe termen mediu, armata ucraineană e avantajată pentru că e mai motivată și, în curând, va reuși să micșoreze decalajul în ce privește echipamentul de artilerie ca urmare a transporturilor venite din Occident.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇