Preț record pentru Nobelul lui Muratov. Jurnalistul rus donează toți banii pentru copiii din Ucraina (Video)

Preț record pentru Nobelul lui Muratov. Jurnalistul rus donează toți banii pentru copiii din Ucraina (Video)

Medalia de aur pe care jurnalistul rus Dmitri Muratov a scos-o la licitație pentru a strânge fonduri destinate copiilor refugiați din Ucraina a fost adjudecată luni cu 103,5 milioane de dolari, un record pentru un Nobel.

Muratov a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021, împreună cu jurnalista filipineză Maria Ressa, pentru lupta lor de apărare a libertății de exprimare, deși au fost victime ale hărțuirii, amenințărilor cu moartea și a represiunii guvernelor din țările lor. El a fost cofondator și redactor-șef al ziarului rus independent Novaia Gazeta, până când publicația a fost închisă la ordinul Kremlinului.

ADVERTISING

Licitația organizată la New York a fost strânsă, participanții plasând ofertă după ofertă, în aplauzele generale, în timp ce Muratov filma din sală cu telefonul. Premiul a fost adjudecat telefonic de un cumpărător care și-a păstrat anonimatul, relatează The Guardian.

Când prețul final a fost anunțat, cu zeci de milioane de dolari peste prima ofertă, mulți dintre cei prezenți au fost șocați, inclusiv Muratov. „Sunt la fel de uimit ca tine", i-a spus el translatorului după momentul vânzării.

„Speram că va fi multă solidaritate. Dar nu mă așteptam să fie atâta", a mai spus jurnalistul rus.

Muratov a anunțat că banii încasați vor merge direct la UNICEF pentru a-i ajuta pe copiii refugiați din cauza războiului din Ucraina. În mod obișnuit, cele 175 de grame de aur de 23 de karate pe care le conține medalia valorează aproximativ 10.000 de dolari.

Dmitry Muratov's Nobel Peace Prize sold for Ukrainian kids shatters record at $103.5M

Întrebat de ce a ales UNICEF ca destinatar al fondurilor strânse, Muratov a spus: „Este vital pentru noi ca această organizație să nu aparțină niciunui guvern. Poate lucra dincolo de orice guvern. Nu există granițe pentru ea".

ADVERTISING

Într-un interviu acordat agenției Associated Press înaintea licitației, jurnalistul rus a spus că este foarte îngrijorat pentru copii care au rămas orfani din cauza războiului din Ucraina.

„Vrem să le redăm viitorul. Trebuie să devină începutul unei mișcări, ca un exemplu de urmat pentru ca oamenii să-și vândă lucrurile de valoare ca să-i ajute pe ucraineni", a spus Muratov într-o înregistrare video difuzată de Heritage Auctions, compania care a organizat gratis licitația.

Cel mai mare preț pentru un Nobel scos la licitație a fost plătit în 2014, când James Watson, coautorul descoperirii structurii ADN-ului, și-a vândut medalia cu 4,76 milioane de dolari.

ADVERTISING

Trei ani mai târziu, familia celuilalt autor al descoperirii științifice, Francis Crick, a primit 2,27 milioane de dolari după o licitație organizată de Heritage Auctions, aceeași companie care a vândut luni, de Ziua Mondială a Refugiatului, medalia jurnalistului rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇