Gabriela Firea, o campanie cu dragoste și modestie. Va câștiga?

A intrat târziu în cursă, iar Piedone nu s-a retras. Încearcă să nu-și ostilizeze electoratul și să se îndepărteze cât mai mult de scandalul „azilelor groazei”, dar evoluează pe nisipuri mișcătoare. Cu o lună înainte de vot, Nicușor Dan conduce în sondaje, în timp ce fostul primar caută o cale să-i amenințe poziția.
Gabriela Firea, o campanie cu dragoste și modestie. Va câștiga?

Dacă ar fi să caracterizezi într-un singur cuvânt campania electorală a Gabrielei Firea, acesta ar fi „umilă”. Candidata PSD, în toate intervențiile și acțiunile politice, are o atitudine ce se vrea lipsită de orice formă de mândrie sau aroganță.

A renunțat la vestimentația luxoasă și țipătoare, folosește un ton blând în discursuri și intervenții publice, mesajele postate pe rețelele sociale sunt pozitive, iar criticile la adresa lui Nicușor Dan sunt rare, nuanțate și punctuale.

„Dragii mei, bucuria vine din lucruri mărunte. Liniștea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia”, a anunțat Gabriela Firea în mesajul transmis cu ocazia Paștelui.

Într-un sondaj publicat marți, 7 mai, realizat de CURS, o companie care lucrează pentru PSD, anunța că reprezentanta social-democraților se află pe locul doi, la trei puncte procentuale în spatele lui Nicușor Dan și cu unul în fața lui Popescu-Piedone.

Cu o lună înainte de alegerile locale, comasate cu cele europarlamentare, Gabriela Firea e cotată cu a doua șansă de a redeveni primarul Bucureștiului.

Am văzut, sunt foarte multe sondaje de opinie. Acestea nu mă destabilizează absolut deloc. Vă pot spune sincer de ce. Pentru că mă bazez în primul rând pe bucureștenii care m-au votat acum patru ani de zile. E vorba de cei 250.000 de oameni, pierzând la o diferență mică în fața domnului Dan. Calculul meu este cât se poate de simplu, mă bazez pe bucureșteni.

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria București
ADVERTISING

Într-o medie a sondajelor consultate pentru acest articol, unele publice, altele realizate de formațiunile politice implicate în campanie, Nicușor Dan conduce cu un scor între 5 și 10 puncte procentuale, iar Piedone se afla pe locul doi la începutul lunii mai.

De asemenea, Gabriela Firea înregistrează o tendință ascendentă și există o posibilitate reală să treacă în fața lui Piedone în zilele următoare.

O lume reală cu iz de usturoi

„…sunt două bazine electorale mari: PSD şi anti-PSD. Sau dreapta-stânga. Cristian Popescu Piedone e înaintea Gabrielei Firea. Mulți dintre ei vor vota cu mine ca fiind cel mai bine clasat, ca fiind anti-PSD, astfel încât să nu iasă Cristian Popescu Piedone sau Gabriela Firea. Asta e”, a explicat Nicușor Dan, într-o emisiune la Europa FM. 

„…Piedone e în continuare cel mai bine clasat din bazinul electoral de stânga al PSD pentru că a reușit să pară că este în afara clasei politice, deși e acolo de 30 de ani, pe diferite poziții şi are o campanie pe care a început-o acum trei ani pe rețelele sociale, reparând băncuțe, răspunzând la telefon oamenilor, astupând gropi…”, a mai adăugat actualul primar al Bucureștiului.

BUCURESTI - PARCUL CISMIGIU - NICUSOR DAN - CONFER
STRATEGUL. Nicușor Dan speră ca alegerile din București să se transforme într-o răfuială a cetățenilor cu PSD. Asta l-ar face câștigător - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Din declarațiile lui Nicușor Dan reiese că e mulțumit de rămânerea în cursă a lui Piedone, dar și că preferă o confruntare directă cu el, nu cu Gabriela Firea.

Pe de altă parte, candidata PSD nu a făcut un secret din faptul că a încercat tot ce a fost posibil pentru a-l convinge pe Piedone să se retragă.

Momentul optim al ieșirii din cursă a primarului Sectorului 5 a trecut. Odată începută campania electorală oficială, cu reguli de promovare politică mult mai stricte la radio și posturile de televiziune, retragerea lui Piedone nu va face ca voturile să treacă în mod automat de la el către senatoarea PSD.

Faptul că Guvernul a tăiat 600 de milioane din bugetul de anul acesta al Bucureștiului e total nerezonabil. Aveam şi noi niște planuri începute. Cred că după aceste alegeri din 2024 trebuie să existe o discuție serioasă între Guvern şi primarul municipiului București pentru că e vorba, totuși, despre dezvoltarea unui oraș de care depinde economia României ori acest dialog nu a existat și nu din vina noastră.

Nicușor Dan, primar București

Pentru a o ajuta cu adevărat ar fi nevoie de o retragere sonoră, dar și de anunțarea oficială a faptului că o sprijină pe Gabriela Firea, rugându-și votanții să o susțină.

E greu de crezut că Piedone și cei din echipa lui de campanie au o astfel de strategie sau că acesta s-a hotărât să nu mai candideze.

„Un arogant pentru Bucureștiul anului 2035! Leneșule, n-ai înțeles nimic din lumea asta reală, cu iz de usturoi! Minți și iarăși minți! Școala te-a învățat că… poți rezolva o problemă, doar dacă îi înțelegi enunțul! Tu? Ciuciu! Zero!”, a scris Piedone pe pagina sa de Facebook, atacându-l pe Nicușor Dan.

PiedoneCampanie
UN MATEMATICIAN CU BAC ÎNTÂRZIAT. Desen postat de Piedone pe pagina sa de Facebook prin care anunță că va rezolva problemele lui Nicușor Dan - Sursa: Facebook/ Popescu-Piedone

Mesajul e însoțit de două desene rudimentare în care primarul Sectorului 5 apare pe post de „super-erou” care pune în ordine „problemele” create de actualul edil al Bucureștiului.

Din energia și virulența cu care-și lansează mesajele, Popescu Piedone e convins că se află în fața Gabrielei Firea în sondaje și are o șansă să-l învingă pe actualul primar.

Marcel Ciolacu a ales

De fapt, asistăm la o cursă între cei doi candidați din „bazinul electoral” pro-PSD, cu scopul de a se apropia cât mai mult de Nicușor Dan, presându-se unul pe celălalt să se retragă.

Dar o astfel de confruntare îl avantajează pe cel aflat în frunte și care, în acest timp, poate atrage voturi de la nehotărâți dacă reușește să convingă electorii că are cu adevărat prima șansă.

În multe evenimente de campanie, Gabriela Firea e însoțită de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Între cei doi e o tensiune ascunsă cu greu de un comportament exagerat de amabil pe care-l afișează cei doi politicieni.

Premierul știe că Gabriela Firea, din poziția de manager de campanie, a deraiat candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. 

De asemenea, senatoarea PSD e conștientă de faptul că, acum, n-are nicio șansă să-l învingă pe Nicușor Dan dacă nu are și sprijinul lui Marcel Ciolacu.

BUCURESTI - PREZENTARE BILANT INVESTITII SECTOR 4
DOI PE UN BALNSOAR. Marcel Ciolacu profită de campania Gabrielei Firea pentru a arăta că între el și candidata PSD e pace. Dar până când? Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Acesta din urmă profită din plin de actuala poziție, promovându-se alături de Firea, obligând-o să-i cânte în strună și să anunțe de câte ori se ivește ocazia că nu vrea să preia conducerea social-democraților în cazul în care ajunge din nou în fruntea Bucureștiului.

Marcel Ciolacu a ales. Joacă la două capete. Nu face niciun efort să-l scoată pe Piedone din cursă, iar dacă acesta din urmă sau Nicușor Dan câștigă, rămâne fără competiție în partid, dacă Gabriela Firea învinge, nimeni nu o să-i poată reproșa că i-a pus bețe în roate și n-a susținut-o.

Când o fată bună luptă cu un băiat rău

În următoarea lună de campanie, ciocnirile mai puternice între candidați se vor desfășura pe rețelele sociale, acolo unde au mai multă libertate, nefiind restricționați de regulile din audio-vizual.

Gabriela Firea are de dus povara „azilelor groazei” pe care încearcă s-o demonteze în interviuri „prietenoase” în care e lăsată să explice faptul că nu a avut niciun fel de implicare și nu a știut de activitățile crude, imorale și ilegale ale unora dintre cei mai apropiați colaboratori ai ei.

Marcel, iar mi-aţi numărat steagurile? Am multe, știu! Vă stresez, nu-i aşa? Stai liniștit! Am multe doar pentru că, vreme de 30 de ani, am muncit pentru oameni, am ascultat nevoile oamenilor, am rezolvat tot ce am putut din nevoile oamenilor şi am respectat mereu oamenii! De aceea, am steaguri multe, Marcel! Dacă şi voi veți munci, cândva, pentru oameni, veți avea şi voi steaguri pe casă! Momentan, salivați la ale mele, ca pisica la șuncă! Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Ești bine?

Cristian Popescu Piedone, candidat PUSL la Primăria București

Strategia candidatei PSD e una de a nu „enerva” alegătorii, de a nu crea valuri care pot polariza cursa electorală, transformând-o într-un personaj negativ.

Dar o campanie „pozitivă” are șanse să nu atragă atenția alegătorilor, iar „băiatul rău”, care e Piedone, să culeagă multe din voturile pesediștilor.

BUCURESTI - ALEGERI LOCALE 2024 - PROGRAM ELECTORA
PENTRU CINE TRAGE PERSONAJUL NEGATIV. Popescu-Piedone joacă rolul de băiat rău în cursa pentru primărie, sperând să-și formeze o armată de susținători utilă în negocierile politice - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Intrarea târzie în cursă și rămânerea în competiție a primarului de la Sectorul 5 sunt obstacole greu de trecut de către Gabriela Firea în următoarea lună.

O campanie „umilă” ar funcționa dacă Nicușor Dan ar fi perceput de electorat ca fiind o persoană arogantă, coruptă și distantă, în timp ce „bunătatea” Gabrielei Firea se pierde în întrebări fără răspuns legate de exploatarea bătrânilor, de falimentul în care a lăsat Bucureștiul și căpușarea administrației locale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇