Divorțul PSD-PNL dinamitează scena politică. Gabriela Firea candidează, dar nu e favorită. Azilele groazei, un bolovan legat de picioare

Marcel Ciolacu, prin renunțarea la Cîrstoiu, i-a dat o veste proastă lui Piedone - acesta din urmă nu va ajunge primar. Indiferent dacă se va retrage sau va rămâne în cursă, întoarcerea Gabrielei Firea va provoca o nouă dinamică în campania electorală, care-l avantajează pe edilul aflat în funcție.
Divorțul PSD-PNL dinamitează scena politică. Gabriela Firea candidează, dar nu e favorită. Azilele groazei, un bolovan legat de picioare

Din data de 22 aprilie, alianța politică PSD-PNL a încetat, practic, să mai existe după săptămâni de convulsii, tensiuni și blocaje provocate de negocierile pentru liste comune la alegerile locale și europarlamentare.

Cătălin Cîrstoiu a fost retras de Marcel Ciolacu. Acesta din urmă are o poziție mult erodată în fruntea partidului, din cauza manevrelor făcute de Gabriela Firea.

Candidatura directorului Spitalului Universitar a fost compromisă chiar de către Gabriela Firea, șefa lui de campanie, conform unor surse din interiorul formațiunii social-democrate.

„Așa cum arată lucrurile, rezultatul din București va deveni cheia de citire a alegerilor din 9 iunie și va eclipsa ceea ce se va întâmpla în alegerile europarlamentare și bilanțul național al localelor. Cum pe 10 iunie va începe negocierea pentru prezidențiale, perspectiva este ca marea coaliție să intre fragilizată în marea bătălie politică a anului și să mobilizeze atât electorat, cât și potențiali candidați din afara zonei guvernării”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu, pentru Spotmedia.ro.

Eroarea lui Ciolacu

Grija cea mai mare a lui Marcel Ciolacu a fost să nu-i dea posibilitatea Gabrielei Firea să candideze. 

Cotată cu șanse, fostul primar, în cazul unei victorii, ar deveni cea mai importantă și influentă figură din PSD, spulberând autoritatea lui Marcel Ciolacu.

Strategia premierului a fost să-i blocheze candidatura, apelând la un medic cu autoritate, sperând ca acesta să ajungă primarul Bucureștiului.

Dar o lipsă profundă de cunoaștere a electoratului, a candidatului, dar și a competiției politice a aruncat în aer planurile lui Marcel Ciolacu.

PALATUL COTROCENI - CONSULTARI PENTRU DESEMNAREA U
CU SPATELE LA ZID. Marcel Ciolacu a fost obligat să cedeze în fața alianței dintre Gabriela Firea și baronul PSD Paul Stănescu – Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Înfuriată că PSD n-o susține pentru întoarcerea la șefia Bucureștiului, folosindu-se de conexiunile sale politice și resursele importante pe care le are la dispoziție, Gabriela Firea a dinamitat campania lui Cătălin Cîrstoiu, fiind, în mod ciudat, numită coordonatoarea acesteia chiar de către liderul PSD.

ADVERTISING

După două săptămâni de agonie, Marcel Ciolacu a fost nevoit să se recunoască învins și s-o propună pe Gabriela Firea candidata PSD la șefia Bucureștiului.

Bucureștiul are nevoie de un om care știe administrație și este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraiște de Nicușor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, președintele organizației PSD București!

Marcel Ciolacu, președinte PSD

Marea eroare a lui Ciolacu a fost că n-a lăsat-o să intre în cursă de la început. 

Gabriela Firea, în acea situație, avea ea nevoie de susținerea lui în perioada campaniei, iar liderul PSD deținea toate pârghiile să-i compromită parcursul. Exact cum a făcut ea cu Cîrstoiu.

Scenarii după întoarcerea Gabrielei Firea

În haosul creat de luptele pentru putere, există posibilitatea ca toți candidații care au gravitat sau gravitează în jurul PSD-PNL să fie compromişi și să piardă în fața primarului în funcție.

Pe de altă parte, e de neînțeles decizia lui Nicolae Ciucă de a-l susține pe Sebastian Burduja, liberalii alegând să pornească cu o înfrângere în sezonul electoral.

Burduja nu are nicio șansă să câștige Primăria Capitalei.

INCENDIU - PIATA RESITA - BUCURESTI
POPULISTUL POATE SĂ PIARDĂ. Cristian Popescu Piedone, mai puține șanse să câștige Primăria Capitalei după intrarea Gabrielei Firea în cursă - Foto: Octav Ganea/ Mediafax/ Hepta.ro

Odată cu reintrarea Gabrielei Firea în cursa pentru București, există două scenarii:

  • Piedone rămâne candidat, iar atunci împarte voturile cu reprezentanta PSD, fiind favorizat Nicușor Dan;
  • Piedone se retrage, iar confruntarea se transformă într-una PSD-anti PSD, în care actualul primar, de asemenea, are prima șansă, dar scorul va fi mult mai strâns, existând și o mică posibilitate ca Gabriela Firea să câștige.

Dar șansele ei scad simțitor în situația în care Marcel Ciolacu decide să răspundă cu aceeași monedă, folosită și de ea în ce privește candidatura medicului Cîrstoiu.

Candidatul nostru este Sebastian Burduja, președintele organizației PNL București, un om politic al noii generații, capabil, care cunoaște foarte bine Bucureștiul și problemele sale, are experiență în funcții executive înalte și va fi cea mai bună alternativă la actualul primar.

Nicolae Ciucă, președinte PNL

În cazul în care lui Ciucă îi va veni mintea românului de pe urmă și decide că în politică e mai importantă o jumătate de victorie decât niciuna, retrăgându-l pe Burduja și oferindu-i sprijinul actualului primar, atunci alegerea lui Nicușor Dan ar fi sigură indiferent de situație.

BUCURESTI - FORUM - MOLDOVA- ROMANIA CAPITAL BRIDG
O ÎNFRÂNGERE ANUNȚATĂ. Nicolae Ciucă împinge PNL într-o bătălie electorală pierdută din start la Primăria București - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Azilele groazei

Gabriela Firea, 51 de ani, este senator PSD, fost jurnalist și vedetă TV în trustul media condus de Dan Voiculescu.

În urmă cu patru ani a pierdut poziția de primar al Bucureștiului în fața lui Nicușor Dan, situându-se pe locul doi, la o distanță de 5 puncte procentuale, prezența la urne fiind de doar 40%.

Acea înfrângere i-a marcat întreaga evoluție politică ulterioară, hotărându-se imediat să candideze din nou și să-și ia revanșa.

„Mulțumesc pentru încredere! Împreună vom lupta pentru dreptul bucureștenilor la o viață mai bună, într-un oraș civilizat. Voi redeschide toate șantierele blocate şi voi reda curățenia şi frumusețea Capitalei. Vom avea, din nou, cele mai mari investiții în școli, transport, protecția mediului, infrastructură, termoficare, spitale, instituții de cultură”, a anunțat Gabriela Firea, într-o postare plină de entuziasm pe Facebook.

Dar ea are o mare problemă cu implicarea în scandalul „azilele groazei”. 

Centrul de Investigații Media a publicat o serie de anchete semnate de jurnalistul Ovidiu Vanghele în care acesta arată că apropiații Gabrielei Firea, e vorba de Ștefan Godei și Ligia Gheorghe, au înființat asociații de ajutorare a persoanelor în vârstă, în realitate o rețea de azile în care bătrânii erau izolați, înfometați și lipsiți de asistență medicală pentru ca administratorii să încaseze banii de la buget pentru îngrijire, să le preia proprietățile și pensiile.

În acest caz, DIICOT are o anchetă în curs, reținând în primă fază 24 de suspecți.

În urma scandalului, Gabriela Firea a demisionat din poziția de ministru al Familiei, pe care o deținea la începutul anului trecut.

„Am avut astăzi o discuție la Guvern cu doamna ministru Gabriela Firea pe această temă. Îmi este foarte clar că doamna Gabriela Firea, în calitate de ministru, nu are nicio legătură directă cu acest caz. Cu toate acestea, a fost o presiune uriașă în ultimele zile la adresa domniei sale din cauza unor colaboratori ai doamnei ministru pentru care s-a probat deja implicarea. În consecință, până la clarificarea tuturor aspectelor legate de acest caz, doamna Firea a decis să își depună mandatul de ministru al Familiei”, a declarat Marcel Ciolacu, în iulie 2023. 

Ambiguitatea declarației, în care premierul României spune că Gabriela Firea nu are nicio „legătură directă” cu acest caz, scoate în evidență tensiunea dintre cei doi.

BUCURESTI - CONFERINTA DE PRESA - NICUSOR DAN
CANDIDEAZĂ DEGEABA. Nicușor Dan, primarul în funcție, a anunțat că intrarea Gabrielei Firea în cursă nu schimbă ierarhia politică în confruntarea pentru București, el și Piedone rămânând principalii favoriți - Foto: Eduard Vînătoru/ Mediafax/ Hepta

Festivalul pasării responsabilității

În urmă cu două zile, când pregătea terenul pentru înlăturarea lui Cătălin Cîrstoiu, Ciolacu a făcut o declarație în care o apăra din nou pe Firea, anunțând că „n-a avut nicio treabă cu azilele groazei”.

Dar odată reintrată în cursă, implicarea directă sau indirectă a fostului primar în rețeaua de spoliere și eliminare a persoanelor în vârstă va fi din nou în atenția publicului.

Investigația jurnalistică a avut un ecou puternic în rândul electoratului trecut de 60 de ani. 

Cert, nu este un mare succes al coaliției, ca să mă exprim așa, dar, în rest, prefer să nu comentez deciziile Coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa.

Klaus Iohannis, președintele României

Multe persoane în vârstă sunt speriate de posibilitatea că pot deveni victimele unei astfel de rețele. Dintre acestea, o mare parte o susțineau pe Gabriela Firea. Acum se vor gândi de două ori înainte să pună ștampila pe numele ei.

Anunțul făcut de Marcel Ciolacu reprezintă și punctul final al coaliției PSD-PNL, cu toate consecințele politice ce vor decurge de aici.

Ruperea înțelegerilor dintre cele două partide „va transforma toată campania electorală din București într-un festival al pasării responsabilității, ținând cont că probabilitatea realegerii lui Nicușor Dan este destul de ridicată. Campania va arăta ca o cursă de 100 metri în care candidații PSD și PNL vor alerga cu saci în picioare”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu, pentru Spotmedia.ro.

Cine e vinovat?

„Prin candidatura doctorului Cîrstoiu, responsabilitatea pentru rezultat era externalizată și îi punea oarecum la adăpost pe liderii celor două mari partide”, a subliniat Costin Ciobanu. 

„Acum, cu candidați politici și sigle de partid pe buletinul de vot, întrebarea cheie va fi cine este de vină pentru potențialul eșec al marii coaliții: Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă? Gabriela Firea sau Sebastian Burduja? Va conta semnificativ și cât vor face individual cele două partide, iar PNL ar putea ieși mai șifonat din această afacere”, a spus Costin Ciobanu. 

Sfârșitul coaliției PSD-PNL anunță intrarea într-o nouă etapă în care cele două formațiuni își vor face campanie marcate de presiunea opiniei publice, nemulțumită de guvernare.

„Cele două eșecuri cu independenții forțează o asumare politică la prezidențiale, așa că liderii PSD și PNL se vor afla în prima linie, într-o bătălie politică care le-a scăpat de sub control. Comasarea le-a creat, până la urmă, o mare problemă”, a subliniat profesorul Ciobanu.

Eșecul Cîrstoiu a fost dur atât pentru Ciolacu, cât și pentru Ciucă, doi lideri politici care au evitat să-și asume decizii curajoase și care au crezut că păcălesc electoratul prin manevre de culise și sloganuri populiste. S-au înșelat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇