Dacă Orban guverna cum a vorbit.... Lamentabilul congres

Dacă Orban guverna cum a vorbit.... Lamentabilul congres

Ludovic Orban a fost cu siguranță câștigătorul de percepție al congresului. Pentru că a reușit să transmită ideea de lider, de soluție pentru viitor, pentru că și-a ținut firea și a controlat mulțimea.

Dl Cîțu s-a topit că untul. Se putea aștepta la o echipă de zgomote care să-l trolleze. Rareș Bogdan a vestit încă de joi la Europa FM că ea urmează să existe.

Cu atât mai mult ar fi trebuit dl Cîțu să fie psihic pregătit să îi facă față. Un lider adevărat reușea să întoarcă sala nu prin captarea contestatarilor, cât prin antrenarea susținătorilor.

Spectacolul unui Florin Cîțu fără voce, care scotea la un moment dat sunete guturale sau de adolescent cu vocea în schimbare, care emitea platitudine după platitudine, a fost exact opusul imaginii unui lider.

ADVERTISING

A fost un discurs haotic, în care așa cum Ceaușescu oferea suta de lei în plus, a promis că mall-urile vor rămâne deschise. Nu școlile, mall-urile.

După ce pe toate canalele a vestit guvernul minoritar susținut de PSD, de la tribună s-a jurat că niciodată nu va merge cu PSD. A mințit și în privința negocierilor cu USR PLUS pentru că, în fapt, este exclus să-l mai accepte premier.

Haotic precum guvernarea sa, fără strop de charismă și simț politic, dl Cîțu a fost lamentabil.

Și probabil că Ludovic Orban asta a și urmărit. Probabil că va fi învins, dar măcar a creat o disonanță de proporții între victorie și învingător.

Chiar dacă va învinge, nimeni nu va crede că dl Cîțu este un învingător. Va fi tratat ca o păpușă gonflată pentru eliminarea lui Orban, ceea ce, de fapt, și este.

Chiar dacă învinge, e deja terminat ca om politic și în mod evident nu mai are cum să continue ca premier, dacă liberalii nu doresc să pice sub prag la viitoarele alegeri.

Și toate răcnetele paroxistice, pe alocuri de transă, ale lui Rareș Bogdan nu au putut acoperi această realitate.

Dar dl Orban nu este o victimă. Cu siguranță că este cu mult mai articulat decât Florin Cîțu. Dar numai în discurs.

Da, este capabil de campanii remarcabile. Da, tot ceea ce a spus de la tribuna congresului este perfect adevărat și în ceea ce privește șansele de a continua guvernarea, nule cu Florin Cîțu, și în ceea ce privește calitățile unui lider.

Și, da, moral este deja câștigător.

Dar faptele guvernării dlui Orban sunt foarte departe de discusul dlui Orban. Dacă ar fi guvernat cum a vorbit la congres, PNL ar fi câștigat alegerile fluierând.

Dar guvernarea dlui Orban a fost clientelară, la fel de haotică, plină de impostori.

Indiferent cine va câștiga congresul, marele învins este PNL, pus să aleagă între două nonsoluții, condamnat de propria lașitate.

Dl Motreanu a lansat vineri un mesaj puternic despre congresul ratat. În care se plânge că PNL a luat tot ce a fost mai rău din ambele partide care îl compun. Dar dl Motreanu de ce nu s-a înscris în cursă când atât de mulți liberali trăgeau de domnia să reprezinte a treia cale, cu singuranta victorioasă?

Dacă voiau să nu voteze între ciumă și holeră, liberalii ar fi trebuit să facă în așa fel încât să aibă mai multe soluții. Au preferat să privească umili, ca oile, spre Cotroceni, pentru indicații și acum sunt mai penibili decât PSD cu Viorica Dăncilă.

Și dincolo de toate, spectacolul aglomerației fără mască într-un oraș la peste 4 la mie în plin val patru da măsura iresponsabilității acestei guvernări, acestui partid și acestui președinte al României.

De ce ar crede oamenii că e rău și grav, că trebuie să accepte restricții, că trebuie să renunțe la unele plăceri când se uită la televizor și îi văd pe liberali umăr lângă umăr și respirație în respirație în frunte cu premierul și președintele care le cer să fie responsabili?

Mai multe informații despre congresul PNL:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇