Câțiva ofițeri ruși au încercat să-l îndepărteze pe Putin. Pe urmele unei lovituri de stat eșuate

Generalul a murit în ziua de Crăciun, la vârsta de 69 de ani, fără să fi suferit de vreo boală cronică. Cu două zile înainte, președintele Rusiei urma să viziteze cea mai mare fabrică de tancuri din țară, dar în ultimul moment i s-a spus să renunțe.
Câțiva ofițeri ruși au încercat să-l îndepărteze pe Putin. Pe urmele unei lovituri de stat eșuate
  • În vreme de război, schimbarea abruptă de program a președintelui produce îngrijorare, discuții și tot felul de scenarii apocaliptice.
  • În decembrie 2022, Vladimir Putin nu a mai susținut conferința anuală de presă la care urmau să participe și jurnaliști străini, acreditați la Kremlin.
  • Alexei Maslov a fost, printre altele, comandantul Forțelor Terestre din Rusia, în perioada 2004-2008, fiind transferat la NATO, unde a lucrat o perioadă de trei ani.
  • Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat.
  • Participarea lui Putin la evenimentele publice e îndelung planificată, iar interacțiunea cu oameni din afara aparatului său administrativ e regizată cu grijă de FSB.

Străzile fuseseră curățate de prima zăpadă și măturate. Parcă nici nu ninsese. Oficialii orașului cu peste 350.000 de locuitori, situat în zona Munților Urali, aveau emoții. Se luaseră măsuri extraordinare de pază în așteptarea lui Vladimir Putin.

Președintele Rusiei urma să facă o vizită de lucru la Uralvagonzavod (Fabrica de Vagoane Ural) din orașul Nijni Taghil, o veche uzină unde se construiesc tancuri.

ADVERTISING

O ușurare amestecată cu teamă s-a strecurat în sufletele celor din conducere când au aflat, după ore de așteptare, că Vladimir Putin a anulat călătoria de 1.700 de kilometri de la Moscova.

În vreme de război, schimbarea abruptă de program a președintelui produce îngrijorare, discuții și tot felul de scenarii apocaliptice.

Cei din Nijni Taghil, dar și cei din conducerea fabricii nu știau la ce să se aștepte.

În decembrie 2022, Vladimir Putin a renunțat să mai susțină și conferința anuală de presă la care urmau să participe și tot mai puținii jurnaliști străini, acreditați la Kremlin.

PutinVizitaLucruIanuarieKR
Pentru că a renunțat să mai viziteze cea mai mare fabrică de tancuri în luna decembrie, Vladimir Putin a făcut, în ianuarie, o descindere la o altă uzină care produce arme - Obukhov - Foto: Kremlin.ru

De asemenea, a fost anulată și tradiționala emisiune TV, transmisă în direct, în care președintele Rusiei răspundea la întrebările cetățenilor.

Dar o vizită de lucru la o fabrică de tancuri e un demers strategic, cu scopul de a motiva angajații și administratorii să producă mai mult, dar să fie rezolvate și problemele logistice care pun piedici fluxului de fabricație.

Moartea generalului

Alexei Fedorovici Maslov, un general în retragere în vârstă de 69 de ani, avea și el emoții. Din postura de manager al Departamentului Exporturi nu fusese invitat să-l întâmpine pe Putin și nici să participe la ședința președintelui cu conducerea fabricii.

Cariera lui activă se încheiase în 2011, iar înainte de retragere servise ca reprezentant al Rusiei la NATO, fiind adjunctul lui Dmitri Rogozin, un mare susținător al președintelui. 

Generalul fusese, printre altele, comandantul Forțelor Terestre din Rusia, în perioada 2004-2008, fiind transferat la NATO, unde a lucrat o perioadă de trei ani.

În 2011 a primit o sinecură la Uralvagonzavod, fiind specialist în tancuri, ca o recunoaștere a meritelor sale. Dar atunci nimeni nu se gândea la război.

Situația s-a deteriorat rapid după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022. O țesătură de neîncredere s-a așternut printre oficialii din armată și administrație. 

Fiecare îl suspecta pe celălalt de trădare sau îl invidia pentru că ajunsese în zona de interes a lui Putin.

Alexei Fedorovici Maslov moare în ziua de Crăciun, fiind internat în spitalul militar din localitate, în 24 decembrie, la o zi după ce liderul de la Kremlin și-a anulat vizita de la fabrica de tancuri.

Generalul nu era cunoscut ca având o afecțiune cronică, sănătatea lui fiind într-o stare bună, au anunțat mai multe publicații, citând surse locale.  

Uralvagonzavod
Uzina din Nijni Taghil, octombrie 1942. A rămas cea mai mare fabrică de tancuri din Rusia - Foto: Hepta.ro

Operațiunea Valkiria, varianta rusă

În aceeași lună, mai mor în condiții misterioase doi asociați, e vorba de Pavel Antonov și Vladimir Bidenov, primul parlamentar și membru al partidului de guvernământ Noua Rusie.

Într-un articol publicat de Jonathan Sweet și Mark Toth în revista americană „The Hill” se sugerează că a existat un complot pus la cale de generalul Maslov, care urma să-l elimine pe Vladimir Putin în timpul vizitei de la fabrica de tancuri.

„Cât de aproape au fost Maslov și complicii săi necunoscuți în Nijni Taghil? Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat. El a fost comandant șef al tuturor forțelor terestre din Rusia și, mai târziu, reprezentantul militar al Rusiei la NATO. A avut contacte în Occident care s-ar fi putut dovedi utile pentru a ajuta la negocierea încheierii imediate a războiului din Ucraina”, a scris importanta revistă conservatoare „The Hill”.

Jurnaliștii americani fac o paralelă între planul generalului Maslov și „Operațiunea Valkiria”, cea în care un grup de ofițeri germani a încercat să-l ucidă pe Hitler în iulie 1944.

Deși nu se știu prea multe detalii despre tentativa de lovitură de stat, sunt indicii că în armata Rusiei există ofițeri care nu sunt de acord cu războiul și cu pierderile suferite de trupele Moscovei.

Generalul american Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA din Europa, s-a intersectat în carieră cu generalul rus Alexei Maslov, despre care spune că a fost un ofițer implicat în modernizarea armatei, dar marginalizat de Putin - Foto: Wikimedia

A intrat pe radarul FSB

Legătura dintre moartea generalului și anularea unei vizite importante a lui Vladimir Putin e greu de explicat altfel decât printr-o alertă primită de FSB.

Mark Hertling, un general american în rezervă, comandant al forțelor SUA din Europa, l-a cunoscut pe Maslov și a spus despre el că a fost „un ofițer bine pregătit, care a încercat să profesionalizeze armata rusă. Din păcate, el a fost marginalizat după radicalizarea lui Putin. Mandatul său la comanda forțelor terestre a coincis cu începutul perioadei în care Putin a devenit din ce în ce mai dornic de a declanșa un conflict militar”.

Jurnaliștii americani de la „The Hill” consideră că FSB îl avea sub urmărire pe fostul Maslov pentru că lucrase ca reprezentant la NATO, fiind suspectat că are relații de colaborare cu serviciile de informații occidentale, dar și pentru că era foarte bine văzut de mulți ofițeri din armata rusă.

Frica de revoltă, dar și de o posibilă lovitură de stat l-a determinat pe președintele Rusiei să se izoleze. Participarea la evenimentele publice e îndelung planificată și interacțiunea lui Putin cu oameni din afara aparatului său administrativ e regizată cu grijă de FSB.

O altă metodă de a-l proteja pe liderul de la Kremlin e cea a înlăturării cu cinism a posibililor inamici de către „echipele morții”, formate și antrenate de GRU, agenția de spionaj a armatei, și FSB, serviciul secret al Rusiei.

Modul de lucru al acestora a ajuns în atenția opiniei publice de nenumărate ori în ultimii ani. 

Un lung șir de atentate și morți suspecte

Otrăvirea lui Alexandr Litvinenko, în noiembrie 2006, cu poloniu, în restaurantul unui hotel din Londra, a fost primul caz șocant în care trimiși ai Moscovei au anihilat un inamic al lui Putin.

Un alt episod în care „echipele morții” și-au făcut simțită prezența a fost tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal, fost ofițer de informații rus care a trecut de partea britanicilor, și a fiicei acestuia, Iulia.

Cei doi au fost otrăviți cu Novicioc, o substanță paralizantă, folosită ca armă chimică, inventată de ruși și interzisă de Convenția de la Geneva. Ei au supraviețuit atentatului care a avut loc în localitatea britanică Salisbury, în data de 4 martie 2018.

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, a scăpat și el dintr-o tentativă de asasinat, plănuită de serviciile secrete ruse, care au folosit din nou neurotoxina Novicioc, de data asta în august 2020, la doi ani după încercarea de eliminare a lui Serghei Skripal.

Russia's Navalny leaves German hospital after 32 d
Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, în anul 2020, la câteva zile după ce a fost externat dintr-un spital din Berlin, unde a fost tratat în urma otrăvirii cu neurotoxina Novichok de către serviciile secrete. În prezent, Navalnîi se află în închisoare, condamnat de regimul de la Kremlin după întoarcerea în țară - Foto: Hepta.ro

Cele trei cazuri au avut un impact major asupra opiniei publice internaționale, care a făcut astfel cunoștință cu metodele serviciilor secrete din Rusia, folosite în interes personal de Vladimir Putin.

Într-o investigație realizată de cotidianul USA Today, se arăta că 38 de oameni de afaceri, lideri politici, opozanți și militari au murit în condiții neelucidate între anii 2014 și 2017.

S-a intrat într-o etapă extrem de agresivă la scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea și au început confruntările dintre separatiști și forțele ucrainene din regiunea Donbas.

De la începutul invadării Ucrainei, zeci de oligarhi, directori de companii și oameni politici și-au pierdut viața în condiții misterioase, fără ca autoritățile ruse să ancheteze decesele suspecte.

Moartea generalului Alexei Maslov arată gradul înalt de paranoia în care trăiește Vladimir Putin, dar și faptul că serviciile de informații rusești știu că în Armată există grupuri de ofițeri care îl contestă pe președintele Rusiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇