Avem cod portocaliu de caniculă, după care vin vijelii

Avem cod portocaliu de caniculă, după care vin vijelii

Meteorologii au emis noi coduri de caniculă dar și de vijelii pentru acest weekend. Astfel, pentru toată ziua de sâmbătă sunt avertizări de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, cu mențiunea că spre seară intră în vigoare, simultan, și avertizări de vijelii și grindină.

În București, temperaturile maxime vor ajunge sâmbătă și duminică la 38 de grade, iar sâmbătă după-amiaza sunt condiții pentru fenomene asociate instabilității atmosferice, potrivit prognozei speciale pentru Capitală, emisă de ANM.

Vremea se stabilizează duminică, atunci când canicula se reinstalează în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISING

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare, avertizează meteorologii.

Sâmbătă caniculară

harta.svg.php_
Foto: meteoromania.ro

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă în sudul țării pentru toată ziua de sâmbătă, 31 iulie.

”(…) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade”, se arată în avertizarea ANM.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În același timp, meteorologii au emis și un cod galben de caniculă pentru estul, centrul și vestul țării.

”În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, mai spun meteorologii.

O seară furtunoasă

harta-1.svg.php_-1
Foto: meteoromania.ro

Mai departe, pentru intervalul 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00 intră în vigoare două avertizări meteorologice de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

ADVERTISING

Cod portocaliu de vijelii la munte, în această seară

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în jumătatea nordică a Munteniei și în nord-estul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…50 l/mp.

Cod galben de vijelii în aproape tot restul țării

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Canicula revine duminică

harta-2.svg.php_-2
Foto: meteoromania.ro

Pentru ziua de duminică, 1 august, au fost emise noi avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă.

Cod portocaliu: Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei,disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Cod galben: Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborâ sub 20 de grade.

Prognoza pentru Capitală: Maxime de 38 de grade și instabilitate atmosferică sâmbătă după-amiaza

De sâmbătă până duminică, la ora 22.00, vremea în București va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, notează Mediafax.

Valorile temperaturii maxime se vor situa în jurul a 38 de grade, iar cele minime vor fi de 20-22 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, dar în seara zilei de sâmbătă sunt condiții pentru fenomene asociate instabilității atmosferice, respectiv intensificări ale vântului, vijelie și descărcări electrice.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇